سالم خبر: مسعود مازیکیان، رئیس جمهور، چندی پیش برنامه های دولت را تشریح کرد. وی بر ایجاد ذخایر دارویی از طریق مشارکت بخش خصوصی تاکید کرد و خاطرنشان کرد: برای تحقق این امر سعی شده اعداد واقعی در بودجه سال 1404 هجری قمری درج شود.
از آنجایی که ایجاد یک انبار پایدار دارویی در ایران به دلیل مشکلات اقتصادی، تحریم ها و تورم بالا نیازمند یک استراتژی جامع است، اما سوال اینجاست که آیا این امر ناشی از چالش هایی است که هر ساله صنعت داروسازی کشور و چرخه عرضه دارو با آن مواجه است؟ امروز آنها در حال مبارزه هستند، آیا این امکان پذیر است؟
آیا نرخ بالای تورم و نوسانات ارزی که باعث افزایش شدید قیمت تمام شده تولید و واردات دارو می شود، اجازه می دهد بخش خصوصی به تنهایی در این مسیر گام بردارد یا دولت نیز باید در این مشارکت مشارکت کند؟
به گفته کارشناسان این صنعت؛ قیمت گذاری اجباری داروها و کنترل شدید دولت مانع اجرای این دستور است. از آنجایی که انگیزه تولید و سرمایه گذاری در صنعت داروسازی کشور به شدت تحت تاثیر شرایط نامساعد قرار گرفته است، این سوال مطرح می شود که دولت نباید به این شکل پیش برود و با ارائه برنامه های حمایتی مانند ارائه تسهیلات یا معافیت های مالیاتی کم هزینه، مردم را تشویق کند. بخش خصوصی گام اول را بردارد؟ علاوه بر این، راهحلهای تامین مالی افزایش ذخایر دارویی در کشور چیست و چگونه میتوان با سیاستهای کوچکتر سازمان غذا و دارو به این مهم دست یافت؟
سید ابراهیم هاشمی، رئیس هیئت مدیره انجمن پخش دارو و مکمل های غذایی ایران در گفت و گو با خبرنگار سالم الخبر گفت: خیر! این امکان پذیر نیست. زیرا دولت به تعهدات خود در حوزه پزشکی عمل نمی کند. به عنوان مثال در سال های نه چندان دور 10 حمام مستقیم پرداخت می شد
وی پیشنهاد داد که صدا و سیما نیز مطالبات شرکت های دارویی را پرداخت کند، اما تنها یک قسمت از این مبلغ به تامین اجتماعی پرداخت شد و تامین اجتماعی نیز آن را به هلدینگ خود تحویل داد و سرنوشت مابقی پرداختی ها نیز مشخص شد. که قرار بود مستقیماً به صدا و سیما داده شود، کسی نمی داند.
وی افزود: از یک طرف مقرر شد 10 درصد به طرح دروار و دارو اختصاص یابد، اما مشکل بزرگ این ابلاغیه مربوط به بخش بستری است که مستقیماً به بیمارستان ها منتقل می شود و وجوه دارویی تحویل نمی شود. به وزارت صنایع دارویی و هیچ کس اقدامی انجام نداده است.» از بهمن ماه سال گذشته مبالغ زیادی به نام پزشکی وارد بیمارستان ها و دانشگاه های علوم پزشکی شده است و ما به عنوان اداره تامین دارو مامور جمع آوری درخواست های دانشگاه شده ایم اما علیرغم تلاش ما این پول در حال خرج شدن است. در جای دیگر
الهاشمی با بیان اینکه مطالبات حوزه صداوسیما بسیار روشن است، تصریح کرد: در حال حاضر مطالبات ما از دانشگاه های علوم پزشکی به بیش از 19 تلاش رسیده است. همچنین پیش بینی می شود این حجم تقاضا تا پایان ماه جاری به طور قطع افزایش پیدا کند چرا که تا سال گذشته به طور متوسط 1500 میلیارد تومان کالا به دانشگاه علوم پزشکی می دادیم اما امسال به دلیل تغییر در قیمت ها و اتفاقات رخ داده این رقم به 2000 میلیارد تومان رسید در حالی که در پرداخت مطالبات اتفاقی نیفتاد.
وی تاکید کرد: قطعا در آینده نزدیک با کمبود دارو مواجه خواهیم شد دلیل اول کمبود ریال است و دلیل دوم خود دولت است که به تعهدات خود عمل نکرده است.
هاشمی با بیان اینکه برای نگهداری برخی داروها مشکلی نداریم، تصریح کرد: اما انبار گروهی از محصولات اخیرا به کمتر از 45 روز رسیده است که باید برای این گروه از داروها عاجل فکری کرد.
زیرا با وجود تخصیص ارز، ریالی برای خرید آن نه برای تولیدکنندگان و نه واردکنندگان دارو وجود ندارد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با دو مشکل اساسی مواجه هستیم. یک مورد در مورد اقلام استراتژیک بیمارستانی مانند آلبومین و IVIG که وارد کشور می شود و در صورت توزیع این داروها در بیمارستان ها در صورت پرداخت یک سال توسط بیمارستان ها با حاشیه یا حاشیه سود 4 درصد محاسبه می شود. هیچ فرد عاقلی حاضر به توزیع این دارو در این شرایط نیست. در حالی که طبق وعده سازمان غذا و دارو، حاشیه توزیع دارو باید دو سال پیش اصلاح می شد و اصلاح نشد، اما در مقابل، تعهدات دولت ابتدا کمر شرکت های پخش و سپس کمر داروخانه ها را شکست. طرح دروار
الهاشمی در تشریح وضعیت موجود گفت: در حال حاضر بیش از 3 هزار میلیارد تومان چک برگشتی از داروخانه ها در حوزه توزیع داریم. داروخانه ها قادر به پرداخت نیستند. با ادامه این روند، انبار و انبار داروهای بیمارستانی در وضعیت خطرناکی قرار می گیرد و نه واردکننده و نه توزیع کننده حاضر به عرضه آن نیستند و ثانیاً اقلام دارویی که حاشیه سود کمی برای تولیدکننده دارد. او از این خطر فرار نخواهد کرد.
وی تاکید کرد: با عنایت به تعاریف مختلف سازمان غذا و دارو، صنایع دارویی، شرکت های پخش و داروخانه ها از انبارداری دارو از ابتدا تا انتهای زنجیره تامین، ذخیره سازی استراتژیک دارو برای مدت 7 ماه باید انجام شود. در نظر گرفته شده است.
آل هاشمی درباره وضعیت فعلی تخصیص ارز نیز گفت: در تخصیص ارز دارویی و قیمت گذاری چند مشکل اساسی داریم. دادن ارز و ارز دولتی خارج از قیمت واقعی مفسده آور است و محدودیت های زیادی را برای صنعت داروسازی کشور ایجاد می کند. این به معنای ایجاد بسترهایی برای فساد و در نتیجه کمبود دارو است که به هزاران سیستم نظارتی نیاز دارد
برای نظارت بر مصرف این ارز. بنابراین آنچه صحیح است تخصیص ارز دارو بر اساس قیمت بازار است و خارج از آن قطعا اشتباه است و پشتوانه پنهانی محسوب می شود که نه تنها در کشور خود بلکه به کل منطقه اطراف اختصاص می دهیم.
وی همچنین به انحرافات ارز دارویی اشاره کرد و تاکید کرد: موضوع دیگری هم وجود دارد و آن اینکه پول دارویی باید وارد صنعت دارو شود نه جای دیگری. بیمارستانها و مراکز درمانی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی به دلیل قیمتگذاری نادرست در کل نظام سلامت نمیتوانند چرخه اقتصادی خود را با عملکرد خود متحول کنند، بنابراین دچار کسری و عدم تعادل بودجه میشوند و در پرداخت نیز دچار مشکل میشوند. حقوق کارمندان خود را دریافت می کنند و مجبور به انجام آن هستند. – واریز وجوه معوقه به صدا و سیما و شرکت های دارویی کشور از طریق دیگری.
الهاشمی ادامه داد: موضوع سوم مربوط به قیمت گذاری اجباری است و مسلم است که هرگاه این صنعت به دلیل موضوع قیمت گذاری اجباری تحت فشار قرار گیرد، قدرت مانور صنعت دارو در کشور کاهش می یابد و ریسک ها افزایش می یابد. بسیار که صنعت داروسازی کشور در لبه پرتگاه قرار دارد.
چرا 10 شرکت باید چک های برگشتی را توزیع کنند؟ وی گفت: آیا این موضوع در تاریخ صنعت داروسازی کشور بی سابقه است؟ چرا باید بخشی از صنعت داروسازی و شرکت های بزرگ ما در حوزه بانکداری سرفصل اخبار باشند و کسی نتواند به آنها برسد؟
الهاشمی همچنین تاکید کرد: در نهایت باید هر چه سریعتر وضعیت انتصابات در سازمان غذا و دارو مشخص شود. اگر قرار است تغییری در رهبری و مدیریت سازمان ایجاد شود، باید هرچه سریعتر شناسایی شود. شرایط بی ثباتی که امروز سازمان غذا و دارو در آن قرار دارد و رئیس یا رئیس آن نمی داند فردایی هست یا نه و جرات تصمیم گیری در مورد بسیاری از مسائل امروز را ندارد، روزهای خوبی را در پی نخواهد داشت. آینده، به ویژه در زمینه کمبود دارو.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17547/%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D9%82%D9%82-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%87-%DB%8C-%D8%B1%DB%8C%DB%8C%D8%B3-%D8%AC%D9%85%D9%87%D9%88%D8%B1-%D9%81%D8%B9%D9%84%D8%A7-%D8%A7%D9%85%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D9%BE%D8%B0%DB%8C%D8%B1-%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز