10:44 – 26 جولای 1403
استفاده از توانمندی بانک ها برای تامین مالی پروژه های نهضت ملی مسکن یکی از موضوعاتی بود که دولت سیزدهم با جدیت فراوان در جلسات شورای عالی مسکن دنبال کرد اما با وجود این تنها یکی دو بانک هزینه ساخت تسهیلات مسکن را پرداخت کردند. .
در شرایط فعلی با توجه به اینکه حجم تسهیلات ساخت مسکن به 800 میلیون تومان افزایش یافته است، باید همکاری بانک ها افزایش یابد و این موضوع از سوی دولت چهاردهم پیگیری شود.
در همین زمینه الصنیع کارشناس سیاست مسکن در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ تصریح کرد: سیاست تشویق و تنبیه همزمان تاثیر بسزایی در حل معضل ساخت و ساز مسکن خواهد داشت. وی گفت: در صورتی که بانک ها به تعهدات خود در خصوص تسهیلات عمل کنند و در صورت عدم ساخت مسکن، باید تسهیلات بازپرداختی کمتری داشته باشند و در بودجه سال 1403 با کاهش توانایی اعطای تسهیلات مواجه شوند. برای بانکهایی که تسهیلات ساخت مسکن ارائه میکنند افزایش یافت تا بتوانند تسهیلات ساخت مسکن بیشتری اعطا کنند.
وی افزود: با وجود اینکه قانون بانک ها را موظف به اختصاص 20 درصد تسهیلات به حوزه ساخت و ساز مسکن کرده است، اما اکثر بانک ها در سطح مورد انتظار همکاری نکردند.
وی گفت: با توجه به نیروی محرکه بخش مسکن که 33 درصد اقتصاد کشور را در بر می گیرد، بیش از 12 درصد اشتغال مستقیم ایجاد می کند و رابطه قبلی و بعدی با 134 بخش اقتصادی کمتر و در اردن دارد. به همین ترتیب، بر اشتغال غیررسمی نیز تأثیر بسزایی دارد، بنابراین حرکت بخش ساخت و ساز مسکن می تواند به رونق اقتصادی کمک شایانی کند.
وی تصریح کرد: بخش مسکن به طور مستقیم 5 درصد و به طور غیرمستقیم 12 تا 13 درصد تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهد و سهم نسبتاً زیادی از نقدینگی کل کشور در بخش مسکن مصرف می شود.
وی تصریح کرد: یکی از عوامل موثر بر سرمایه گذاری در بخش مسکن و ساختمان، ارزش افزوده بخش ساخت و ساز است، بنابراین تسهیل ساخت مسکن کمک زیادی به رفع مشکل نیازهای اساسی مردم می کند. خانواده، کنترل تورم در بخش مسکن و همچنین رشد اقتصادی و خروج از رکود.
الصانعی با اشاره به اینکه بانک مرکزی به عنوان رگولاتور شبکه بانکی قدرت زیادی برای تاثیرگذاری بر رفتار بانک ها دارد، گفت: بانک مرکزی به جای تکیه صرف بر جریمه های مالیاتی، می تواند قدرت وام دهی بانک های معوق را تغییر دهد.
وی افزود: با افزایش نرخ سپرده قانونی این بانک ها می توان از توانایی آنها در اعطای تسهیلات بانکی نسبت به سایر بانک ها کاسته و سپس مبلغ کاهش یافته به بانک تخصصی مسکن واریز و تسهیلات ساخت مسکن تسهیل می شود.
این کارشناس سیاست گذاری مسکن گفت: دولت چهاردهم باید هرچه سریعتر زمینه پرداخت تسهیلات ساخت مسکن را برای تکمیل پروژه های نهضت ملی مسکن فراهم کند چرا که تنها راه حل این طرح ها پمپاژ منابع مالی از بانک ها است. دولت چهاردهم باید قانون تخصیص 20 درصد را رعایت کند.
خبرنگار: کبری عزیزم