سرپرست اجرای طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: با طرحهای مختلف از جمله جایگزینی بذرهای پرمحصول، واردات فناوریهای بذر هیبریدی، مدیریت آبیاری و سایر اقدامات در تلاش هستیم تا میزان تولید برنج را افزایش دهیم.
گزارش خبرگزاری صداوسیماسهراب سهرابی مسئول اجرای طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در نشست تخصصی خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه برنج دومین غذای مردم ایران است، گفت: بر اساس مرکز آمار و انستیتو تغذیه، برنج دومین غذای اصلی مردم ایران است. هر ایرانی به طور متوسط سالانه 35 کیلوگرم برنج مصرف می کند و بسته به وسعت جمعیت ایران، سالانه 3 میلیون تن برنج سفید و برای ذخیره سازی استراتژیک 200 هزار تن برنج مورد نیاز است.
وی بیان کرد: در سال های مختلف سطح کشت در ایران متفاوت است و به طور متوسط در 19 استان کشور برنج کشت می شود که بیش از 70 درصد کشت برنج در 3 استان شمالی کشور، استان گیلان با 230 هزار هکتار است. استان مازندران با 210 هزار هکتار، 1000 هکتار در رتبه دوم و استان گلستان با حدود 70 هزار هکتار کشت برنج در رتبه سوم قرار دارند.
سهرابی بیان کرد: در کشت برنج هدف ما تامین نیاز کشور از تولیدات داخلی است و سال گذشته سطح زیر کشت برنج 770 هزار هکتار بود که در استان های مختلف کشور کشت شد و برآوردها نشان می دهد که از این تعداد. 4 میلیون و 2.2 میلیون تن شلتوک و 2 میلیون و 520 تن برنج سفید تولید شد که حدود 700 هزار تن آن باید از محل واردات وارد شود.
وی افزود: پروژه هایی داریم که بتوانیم نیاز تولید ملی را تامین کنیم که یکی از آنها جایگزینی ارقام پرمحصول به جای ارقام کیفی و محلی در کشت برنج است که در استان های مختلف این فرهنگ کشت می شود.
رئیس طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: میزان نیاز برنج کشور در سال جاری بیش از 700 هزار تن نخواهد بود. و اگر بتوانیم ارقام پرمحصول را با همکاری کشاورزان و مصرف کنندگان جایگزین ارقام پرمحصول کنیم، تولید برنج افزایش می یابد و می توانیم کسری آن را جبران کنیم.
وی افزود: جایگزینی ارقام پرمحصول به جای ارقام محلی، تغذیه بهینه و مصرف متعادل کودهای فسفاته، نیتروژن و پتاس در زمان کاشت و برداشت، کنترل آفات، کنترل آفات و بیماری های علف های هرز، مدیریت صحیح آبیاری و مدیریت کشت زراعی با استفاده از افزایش تولید برنج بسیار مهم است.
سهرابی گفت: ورود فناوری بذر هیبریدی در کشور از چین در دستور کار قرار دارد و این نوع بذر می تواند بیش از 10 تن در هکتار شالیزار در مزارع تولید کند و انقلابی در تولید برنج ایجاد کند.
وی افزود: اصلاح ساختار مزارع برنج برای کاهش هدررفت محصول برنج، ظرفیت کشت مکانیزه از جمله کشت برنج در زمان کاشت، عملیات کشت برنج، توسعه برداشت برنج از دیگر برنامه هایی است که می تواند کیفیت و کمیت برنج کشور را ارتقا دهد.
سرپرست اجرای طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: اگر حجم واردات به کشور مدیریت شود قطعا تولیدکنندگان داخلی می توانند بخش زیادی از نیاز کشور را تامین کنند.
سهرابی گفت: کشت حصیری یکی از روش هایی است که می تواند تولید برنج را افزایش دهد. سال گذشته بیش از 70 هکتار برنج راتون در استان های گیلان و مازندران کشت شد که هم اکنون این موضوع در حال انجام است.