به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، روز سه شنبه و همزمان با هفته دولت، مسعود بیزیکیان رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم با حضرت آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی در حسینیه (ره) دیدار کردند. حضرت امام خمینی. ).
رهبر معظم انقلاب در اولین نکته خطاب به دولت جدید، فرصت خدمت به مردم و مبارزه برای پیشرفت کشور را نعمت بزرگ خداوند دانستند و اعلام کردند: قدر این امانت را از خدا و مردم بدانید و بدانید. که فرصت 4 سال خدمت به سرعت رعد و برق و باد خواهد گذشت. البته در این مدت می توان به چیزهای بزرگی دست یافت. همانطور که امیرکبیر در 3 سال کارهای بزرگی انجام داد و رئیسی عزیز نیز در حدود 3 سال خدمت پایه خوبی گذاشت که ثمره آن انشاالله به کشور خواهد رسید.
به گزارش ای بی اس نیوز، رهبر انقلاب پیش از این درباره عملکرد امیرکبیر فرموده بودند: «کل دوره حکومت امیرکبیر 3 سال است یعنی کمتر از یک دوره. [4 ساله] ریاست جمهوری؛ اما او کاری کرد که در تاریخ ماندگار خواهد شد. »
رهبر انقلاب در جایی دیگر می فرمایند: «در نظام سیاسی ادوار اخیر ایران می توان شخصی چون میرزا تقی خان امیرکبیر را یافت. کسی که مشکل اصلی این کشور را با بینش نافذ خود درک کرد و اگر کسی می خواست همه مشکلات این مملکت را دنبال کند، مثل طناب ها و دشت هایی که همه به یک مرکز می رسد، این مرکز توسط امیرکبیر کشف شد و وابستگی به بیگانگان بود.
در ادامه به بررسی برخی از اقدامات کلیدی دولت شهید رئیسی در سه سال گذشته می پردازیم که در مقاطعی متکی به تغییر راه آهن به نفع عموم مردم و تبدیل خطوط ریلی پوسیده به گردش مالی و گردش مالی بوده است پوسیده سازوکارهای ناکارآمد برای کل اقتصاد ایران
تغییر مسیر اقتصاد ایران؛ حرکت از جستجوی درآمد نفتی به رشد و بهره وری با باز کردن قفل اقتصاد
فعال سازی بانک ملی مجوزها به منظور رفع موانع اقتصاد با تسهیل صدور پروانه کسب، یکی از اقدامات مهم دولت شهید رئیسی با هدف سپردن کسب و کار به مردم و بخش خصوصی واقعی بود. متأسفانه در سال های اخیر فرآیند بسیار دشوار اخذ مجوز به یکی از موانع جدی مانع از نقش آفرینی شهروندان در اقتصاد ایران شده است و دسترسی به منابع و توانمندی های میلیون ها ایرانی به دلیل مشکلات موجود امکان پذیر نبوده است. انحصار بر آنها تحمیل شده است. در بخش های مختلف آموزش دیده اند.
شهید رئیسی از یک سو با اعتقاد عمیق به توانمندی های درونی و با تیزبینی و حساسیت خاصی که از دوران مدیریت کلان قوه قضاییه پیدا کرده بودند و از سوی دیگر با اعتقادی خاص به با توجه به اینکه وابستگی به کشورهای خارجی یکی از عوامل تاریخی عقب ماندگی اقتصاد است، این ایران است که بر روی این چالش کشور متمرکز شده است که چندین دهه ادامه دارد.
مدت کوتاهی پس از روی کار آمدن دولت، این موضوع مستقیماً توسط آیت الله رئیسی در وزارت اقتصاد پیگیری شد. به نظر می رسد این موضوع یکی از اقدامات مهم تحول آفرین دولت سیزدهم با هدف تغییر اقتصاد از اقتصاد رانتی مبتنی بر درآمدهای نفتی به اقتصاد توسعه محور مبتنی بر رشد مستمر است.
این پایگاه طبق ماده 7 قانون اجرای اصل 44 باید از سال 1365 فعال می شد که به دلیل تضاد منافع دولت ها انجام نشد. طرح تسهیل در صدور مجوزها با هدف اجرای کامل و مؤثر ماده 7 قانون اجرای سیاست های کلی ماده 44 از آذر ماه 1400 آغاز شد و امسال در مرحله نهایی اجرای خود قرار دارد.
جهش رشد اقتصادی و نرخ بیکاری کم سابقه
در حوزه رشد اقتصادی نیز با اقدامات دولت شهید رئیسی، کشور پس از 10 سال رکود با رشد اقتصادی صفر درصد وارد دوره رشد مثبت شد. بنابراین رشد اقتصادی در ابتدا به 3 درصد و پس از آن به 4 درصد رسید. جالب است بدانید که تحول مثبت در حوزه رشد اقتصادی نه تنها در آمار مرکز آمار و بانک مرکزی منعکس شده است، بلکه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نیز آن را تایید کردهاند. . تغییر قابل توجه در رشد اقتصادی
همچنین بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، آخرین گزارش نرخ بیکاری زیر 10 درصد حاکی از آن است که یکی از پایین ترین نرخ های بیکاری در 40 سال اخیر در دولت شهید رئیسی بوده است.
رکود در کاهش رشد نقدینگی و پایه پولی به منظور کنترل تورم پولی
یکی از چالش های مهم پیش روی اقتصاد ایران در سال های اخیر به ویژه پس از اعمال تحریم ها در سال ۱۳۹۶، شوک های تورمی پی در پی بوده است. در سال های اخیر تورم بالای 40 درصد آسیب جدی به معیشت خانوار وارد کرده است. به گفته همه کارشناسان، رشد بی رویه نقدینگی و پایه پولی یکی از عوامل ایجاد تورم نامتعارف در اقتصاد ایران است. در شهریور 1400 در زمان واگذاری دولت، تورم 12 ماهه منتهی به شهریورماه به بیش از 60 درصد رسیده بود، طبق آمار بانک مرکزی، در عین حال نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی بالاتر بود. 40 درصد، نگرانی جدی در مورد ورود اقتصاد ایران به این عرصه که باعث ابرتورم شده است، ایجاد می کند.
اما با اقدامات انجام شده در حوزه کنترل ترازنامه و همچنین سیاست تثبیت پولی، روند رشد پایه پولی طی دوازده ماه با آغاز به کار دولت سیزدهم و متاثر از رویکرد انضباطی دولت و سیاست های فعال پولی و نظارتی بانک مرکزی به میزان قابل توجهی کاهش یافت و از 42.8 درصد در پایان تیر 1400 به 30 درصد در بهار 1403 رسید. نرخ رشد نقدینگی که در پایان شهریور 1400 به 40.5 درصد رسید. در پایان سال 1401 به 31.1 درصد و در پایان سال 1402 به 24.3 درصد کاهش یافته است.
از کریدور شمال-جنوب تا الحاق به توافقات مهم بین المللی
یکی از مهمترین موضوعاتی که کشورها در بخش حملونقل دنبال میکنند و پیوسته به دنبال توسعه آن هستند. مشکل کریدورهای بین المللی است. کریدورها با تقویت روابط اقتصادی و سیاسی با کشورهای همسایه و جهان می توانند اثرات ضد تحریمی علیه ایران داشته باشند. ایران می تواند با داشتن شاهراه های بین المللی برای حمل و نقل کالا و کالا، نفوذ و قدرت چانه زنی خود را در عرصه بین المللی ارتقا دهد. عبور مسیرهای بین المللی از خاک کشورمان خود به خود به توسعه بیشتر مناطق ترانزیتی منجر می شود و در نهایت کریدورهای بین المللی به منبع مهم درآمد ارزی کشور تبدیل می شود.
دکتر رئیسی در آخرین دیدار خود با رئیس جمهور روسیه گفت: تثبیت جایگاه شایسته ایران در نظام بین الملل وظیفه ملی، تاریخی و الهی دولت مردمی است و برنامه های دولت برای ارتقای نقش ایران در اقتصاد منطقه خواهد بود. با جدیت پیگیری شود » و تلاش شهید رئیسی برای تکمیل کریدور شمال – جنوب 20 سال پس از پیشنهاد طرح مذکور قابل توجه است.
در این راستا لازم به ذکر است که پروژه کشور ترانزیت 20 میلیون تن در کوتاه مدت (یک ساله) و ترانزیت 50 میلیون تن در بلند مدت با درآمد 50 میلیارد دلاری از طریق کریدور شمال – جنوب است. ایران قصد دارد طی چند سال آینده این درآمد را با توسعه زیرساخت ها و ساده سازی قوانین به دست آورد و نقش مهمی در تکمیل کریدور شمال-جنوب ایفا کند. در اینجا لازم به ذکر است که گام های اساسی برای تکمیل این کریدور مهم بین المللی با نظارت مستقیم شهید رئیسی برداشته شده است و دولت چهاردهم نیز باید از فضای ایجاد شده در دولت شهید رئیسی برای دستیابی به منافع عمومی کشور استفاده کند.
همچنین عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای که پس از مدت ها تلاش در دولت شهید رئیسی حاصل شد، فرصت های زیادی از جمله در زمینه اقتصادی برای کشورمان ایجاد کرده و موجب رشد صادرات کشورمان به اعضا شده است. کشورها کشور این توافقنامه سازمان همکاری شانگهای یکی از بزرگترین، مهم ترین، گسترده ترین و غنی ترین سازمان های منطقه ای در جهان است و نقش بسیار مهمی در روابط تجاری و امنیتی جهانی ایفا می کند.
یکی دیگر از اقدامات مهمی که در دوران شهید رئیسی و در راستای «سیاست همسایگی» دولت سیزدهم انجام شد، موضوع امضای قرارداد تبادل گاز بین ایران و ترکمنستان بود. همکاری ایران، آذربایجان و ترکمنستان در حوزه انرژی در سه بعد اقتصادی، سیاسی و انتقالی برای کشور حائز اهمیت بود. این موضوع یکی از نمادهای موفقیت سیاست همسایگی دولت سیزدهم محسوب می شود.
جهش صادرات نفت با وجود حفظ تحریم ها
در حالی که پس از تحریم های 2017، فروش نفت کشور با چالش جدی مواجه شد، در دولت شهید رئیسی، صادرات نفت ایران بار دیگر به مرز 2 میلیون بشکه نزدیک شد. این رقم در دهه 1990 تنها در دوره موسوم به برجام و در غیاب تحریم ها رخ داد. پس از این جهش قابل توجه در صادرات، به رتبه سوم اوپک باز خواهد گشت. این هدف در حالی محقق شد که پس از سال 1376 و شروع تحریم های ظالمانه، این حجم از فروش نفت کشور را تجربه نکرده بود.
absnews