بر اساس اعلام سازمان فناوری اطلاعات ایران، اولین جلسه کمیته فنی پایش زمین کشور با موضوع نحوه استفاده از تصاویر ماهواره ای خیام و استقرار هسته پردازشی تصاویر با استفاده از فناوری هوش مصنوعی برگزار شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، یکی از 23 پروژه اولویت دار دولت الکترونیکی که به منظور تسهیل در ارائه خدمات و مجوزهای زمین و همچنین مدیریت و نظارت بهینه زمین ایجاد و راه اندازی شد، سامانه پنجره زمین و آمایش سرزمین است. از مهمترین اهداف این سامانه، صدور مجوزهای مربوط به ساخت و ساز در اراضی و املاک خصوصی و بررسی های مربوط، ثبت و واگذاری بهره برداری اراضی و املاک ملی، دولتی و وقفی، ثبت و نظارت بر گزارش های مردمی می باشد. زمین خواری و نظارت بر اجرای قوانین مربوط به محدوده اراضی مرجع
این سامانه که هم اکنون برای کاربران به آدرس https://iraneland.ir قابل دسترس و قابل استفاده است دارای دو سامانه به نامهای پورتال کاندید و مانیتورینگ زمین است. در همین راستا، چندی پیش سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام کرد که اولین جلسه کمیته فنی پایش زمین کشور با محوریت نحوه استفاده از تصاویر ماهواره ای خیام و استقرار هسته پردازش تصویر با استفاده از فناوری هوش مصنوعی برگزار شد.
در اولین جلسه کمیته فنی پایش اراضی کشور که بر اساس وظایف مندرج در منشور نظام زمین برگزار شد، موضوعات مهم مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت. در نشست سامانه پایش اراضی کشور که یکی از زیرسامانه های پنجره واحد آمایش سرزمین است، احسان کشتکاری -عضو هیات مدیره اطلاعات سازمان فناوری سرزمین ایران-، مازیار مبشری – مدیرکل تدوین. دفتر ضوابط و مقررات فنی دولت الکترونیک سازمان فناوری اطلاعات ایران – و همچنین نمایندگان ستاد هماهنگی و مبارزه با مفاسد اقتصادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، وزارتخانه های جهاد کشاورزی، کشور سازمان های انرژی و فضایی ایران، نقشه برداری کشور، جغرافیای نیروهای مسلح، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و برخی از فعالان بخش، افراد دانش بنیان در محل حضور داشتند. برای ارائه تصاویر ماهواره ای
در ابتدای این نشست گزارشی از وضعیت فعلی تصاویر ارسالی ماهواره خیام ارائه شد. این گزارش بر اساس اقدامات انجام شده بر اساس تفاهم نامه منعقده بین سازمان فناوری اطلاعات ایران و سازمان فضایی کشور مبنی بر ارائه تصاویر ماهواره ای جهت استفاده در زمین پنجره واحد مدیریت با هدف مبارزه با زمین خواری از طریق نظارت تهیه شده است. و حفاظت از خاک کشور. به همین منظور نماینده سازمان فضایی ایران با ارائه آماری در سه حوزه مساحت به دست آمده از مناطق درخواستی، منطقه مجموعه باند و مساحت کل، اعلام کرد که این ماهواره به اندازه کافی برای ارسال تصاویر ماهواره ای آمادگی دارد. از خیام گرفته تا سازمان فناوری اطلاعات ایران و طی چند ماه آینده تصویرسازی کل کشور را با کیفیت بالا تکمیل خواهد کرد.
پس از ارائه گزارش سازمان فضایی ایران، مسئولان حاضر در جلسه با توجه به عواملی چون زمان سپری شده از پرتاب ماهواره خیام، امضای تفاهم نامه بین دو سازمان فوق الذکر و حساسیت موضوع جلوگیری از تخریب اراضی حساس کشور با استفاده از فناوری روز، خواستار تسریع در بهره برداری از تصاویر ماهواره ای خیام در سامانه ویندوز شد، آنها به واحد مدیریت اراضی تبدیل شدند. در این جلسه در راستای تدوین و نهایی شدن دستورالعمل تبادل اطلاعات بین دو سازمان، آماده سازی تمامی زیرساخت های لازم برای استفاده از تصاویر خیام ایظهر ذکر شد و ذکر شد که در در آینده نزدیک ما باید اولین مجموعه از تصاویر “نقطه اولویت” را ببینیم. منطبق بر نیاز سازمان های ذینفع و پیاده سازی ماهواره خیام در سامانه زمین ضمن رفع مشکلات مردم.
در ادامه، مازیار مبشری – مدیرکل دفتر تدوین ضوابط و مقررات فنی دولت الکترونیک – نیز با تاکید بر اینکه ارائه، پردازش و توزیع تصاویر سه مولفه اصلی مدیریت پایش اراضی کشور است، گفت: سامانه پنجره واحد آمایش سرزمین توسط ایجاد هسته پردازشگر تصویر از روش های مبتنی بر هوش مصنوعی، ارائه خدمات پردازش و ذخیره سازی از ظرفیت شرکت های مبتنی بر دانش استفاده می کند. از این منظر می توان گفت با هوش مصنوعی و همکاری شرکت های دانش بنیان می توان افق روشنی برای پایش اراضی کشور ترسیم کرد. سپس در مرحله توزیع تصویر، گزارش تهیه شده از هسته پردازنده به سکوی زمینی ارسال می شود و موارد مشکوک از طریق همان پلتفرم به مقامات حفاظت قلمرو اعلام می شود. پس از احراز تخلف توسط یگان حفاظت نهادهای مذکور و ارجاع به خدمات حقوقی نهادهای مسئول حفاظت اراضی، تشکیل پرونده و رسیدگی به پرونده در محاکم قضایی در دستور کار قرار دارد.
مبشری در ادامه ابراز امیدواری کرد با تعامل مثبت و سازنده با مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، در صورت رفع موانع و اتصال سامانه پنجره های واحد آمایش سرزمین در سامانه ثنا قوه قضاییه، امکان ثبت شکایات وجود خواهد داشت. تسهیل در قانونی شدن تخلفات اراضی از طریق پنجره واحد آمایش سرزمین. در صورت تحقق، زمان تعیین تکلیف پرونده، شفافیت و کشف تخلفات کشف شده را کاهش می دهد.
وی در خاتمه پیشنهاد کرد سامانه 1649 به عنوان بستری جامع برای جلب مشارکت مردمی در حوزه پایش اراضی کشور و حمایت از گزارش ناکارآمدی مساحت اراضی توسط جمعیت، تمامی سامانههای تعاملی مورد استفاده قرار گیرد. کانال های نهادهای مسئول حفاظت از زمین باید در سیستم 1649 ادغام شوند و نهادهای ذینفع امکان مشوق های مادی و معنوی را برای ارائه این گزارش ها فراهم می کنند.
چندی پیش باید گفته می شد اولین جلسه شورای اطلاع رسانی و ترویج سامانه پیشخوان واحد آمایش سرزمینی نیز صورت گرفت؛ طی این رویداد، نقشه راه شورای اطلاعات سامانه زمین با رویکرد توزیع وظایف و شرح عملکرد سازمان فناوری اطلاعات ایران به عنوان مجری فنی سامانه و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان راهبرد سامانه ارائه شد. و سایر بازیگران، توضیح و بررسی شد.
به گفته مسئولان، هدف از ایجاد این شورا با توجه به حضور دستگاهها و وزارتخانههای متعدد در این سامانه، ایجاد هماهنگی و انسجام در انجام مأموریت اطلاعرسانی و همچنین آمار شاخصهای کلیدی عملکرد در تعامل است. با دستگاههای ذینفع در قالب آمار رسمی و انتشار بهموقع آنها به صورت عمومی اعلام شد.
انتهای پیام