ساعت 18:50 – 07 مهر 1403
علی اکبر آهنجران در گفتگو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: طبق آمار در شش ماهه نخست سال بیش از 42 هزار هکتار از جنگل ها و مراتع آتش سوزی شد که 97 درصد آن در دامنه های زاگرس رخ داده است.
وی با بیان اینکه 13 درصد تنه درختان، تاج درختان و مابقی مراتع دچار حریق شدند، افزود: بر اساس آمار نسبت به سال قبل 39 درصد افزایش و میزان سوختگی نیز افزایش داشته است. 300 درصد در قلمرو ملی نسبت به سال گذشته.
98 درصد آتشسوزیهای جنگلها توسط انسان اتفاق میافتد
آهنگران علت اصلی آتش سوزی ها را تراکم پوشش گیاهی در سال جدید اعلام کرد و افزود: با توجه به شرایط مساعد بارندگی از اسفند سال گذشته بیش از 2 میلیون تن علوفه تولید کردیم که در دامنه های زاگرس خشک شد. متاسفانه 98 درصد آتش سوزی های این فصل ناشی از عامل انسانی، 4 درصد عمدی و مابقی تصادفی است.
رئیس یگان حفاظت سازمان جنگل ها ناخواسته ترین عامل را سوزاندن کاه و کلش در مزارع دانست و افزود: کشاورزان تصور می کردند با آتش زدن مزارع زمین های غنی تری برای محصول بعدی به دست می آورند در حالی که این تصور اشتباهی بود. و در نهایت آتش از کنترل خارج شد و به دامان منابع طبیعت افتاد و اتفاقات دیگری مانند دعواهای قبیله ای، تبدیل جنگل به زغال، برجای ماندن آتش و یا خاموش نشدن آتش از دیگر موارد است. آتش سوزی جنگل.
اطفای حریق جنگلها سالانه ۱۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی با بیان اینکه تجهیزات انفرادی و جمعی برای اطفای حریق کافی نیست، گفت: با وجود اینکه چندین بالگرد اطفای حریق داشتیم و همواره در حال اطفای حریق بودیم، اما این تجهیزات فردی و جمعی کفایت نمی کند و نیازمند اعتبارات در این زمینه هستیم.
آهنجران با بیان اینکه بیشترین آتش سوزی ها در استان های کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و خوزستان رخ داده است، افزود: بر اساس تفاهم نامه ماده 47 مرکز حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع، تمامی نیروهای لشکری و کشوری. دستگاه ها بدون رعایت رویه های مالی و اداری باید در صورت وقوع آتش سوزی به کمک منابع طبیعی بیایند، هر چند بلافاصله پس از اعلام منابع طبیعی ارگان ها به کمک ما آمدند، اما این کافی نبود و با توجه به اندازه آتش ها، لازم است آنها را بهتر آموزش دهیم و هدف قرار دهیم تا به ما کمک کنند.
فرمانده یگان حفاظت در سازمان جنگل ها و مراتع بر پرداخت اعتبارات نقدی تاکید کرد و گفت: اگر اعتبارات در قالب اسناد خزانه اعطا شود نمی توانیم به اطفای حریق کمک کنیم بنابراین باید اعتبارات نقدی باشد بنابراین که طبق آمار سالانه 1300 میلیارد تومان وام اعطا می شود. در مجموع 100 میلیارد تومان اعتبار نقدی تخصیص یافته در سال گذشته نیاز داریم و همیشه قول داده اند 200 میلیارد تومان دیگر پرداخت کنند.
آتش سوزی در جنگل های هیرکان در نیمه دوم سال رخ می دهد
آهنگران با اشاره به پیش بینی آتش سوزی در نیمه دوم سال افزود: پیش بینی می شود در نیمه دوم سال در استان های شمالی جنگل های هیرکان آتش سوزی رخ دهد چرا که به طور کلی فصل آتش سوزی جنگل ها است. در استان های شمالی از مهر آغاز می شود و در اسفند ماه به پایان می رسد و در واقع این بارندگی ها و شرایط جوی تاثیر ویژه ای در بروز آتش سوزی دارد و امیدواریم در استانداری های شمالی آتش سوزی رخ ندهد. شرایط بارانی مناسب
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها با بیان اینکه در نیمه دوم سال از فصل آتش سوزی جنگل های زاگرس خارج می شویم، گفت: حدود 70 درصد نیروها و امکانات در فرمانداری های شمالی حضور دارند و آمادگی ها در حال انجام است نیروی اطفای حریق افزایش خواهد یافت و از سوی دیگر اقدامات پیشگیرانه انجام خواهد شد و برای در دستور کار قرار دادن آن باید تجهیزات ویژه ای برای موتورسیکلت ها و خودروهای شاسی بلند انجام شود. جاده های خاکی و همچنین پهپادها، پرندگان کوچک و نصب دوربین در جنگل.
خبرنگار: آزاده محبی