15:52 – 2 سپتامبر 1403
حسین زینلی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: طبق آمار به دلیل شرایط مساعد برای بارندگی در فصل بهار و افزایش بارندگی، سطح زیرکشت گیاهان دارویی نسبت به سال قبل 37 درصد افزایش داشته است. عملکرد در واحد سطح 500 هزار تن انواع گیاه تولید می شود.
به گفته وی، با توجه به شرایط حصری که کشور می گذرد و عدم ثبت بسیاری از آمار و اطلاعات، آمار و اطلاعات گمرک با آمارهای جهانی که گاه بیش از چند صد برابر متفاوت است، متفاوت است.
زنلی ادامه داد: در حوزه گیاهان دارویی گیاهان مختلفی وجود دارد بنابراین نمی توان آمار دقیقی از ارزش هر گیاه دارویی اعلام کرد. اما طبق آمار ارزش گیاهان دارویی در کشور به 800 میلیون دلار می رسد.
مدیر طرح گیاهان دارویی با بیان اینکه در بسیاری از محصولات از جمله زعفران، یاس، زیره و زرشک رتبه اول تا سوم جهان را داریم، تصریح کرد: با توجه به نیاز آبی کم گیاهان دارویی به دنبال اصلاح آنها هستیم. توسعه این کارخانه ها با حمایت دولت امکان پذیر است و توسعه و بهره برداری از گیاهان وجود دارد.
وی با بیان اینکه توسعه گیاهان دارویی با اقلیم کشور سازگاری دارد، گفت: در سال های گذشته عملکرد ضعیفی در حوزه پژوهش و دانش آفرینی داشته ایم، ضمن اینکه با حمایت از پژوهش می توان ارزآوری خوبی برای کشور به ارمغان آورد متأسفانه ما نمی توانیم بازاریابی را با مقررات ارائه کنیم.
مصرف گیاهان دارویی در کشور دو برابر افزایش یافته است
زینلی با اعلام اینکه مصرف گیاهان دارویی در سال های اخیر در کشور دو برابر شده است، گفت: در برنامه هفتم باید تولید گیاهان دارویی به 700 هزار تن برسد.
بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، امیدواریم تا دو سال آینده سطح زیر کشت گیاهان دارویی را به 350 هزار هکتار افزایش دهیم. بنابراین مهمترین دغدغه در حوزه گیاهان دارویی اطلاع رسانی به مراجع ذیصلاح از امکانات تولید است تا بتوانند هوشمندانه وارد این عرصه شوند.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به اینکه گیاهان دارویی به آب کمی نیاز دارند، سطح زیر کشت را بر اساس نیاز بازارهای داخلی و صادراتی افزایش خواهیم داد از سوی دیگر با سرمایه گذاری در تولید بذر اصلاح شده شاهد جهش خوبی در نرخ ارز در کشور هستیم.
توسعه سطح زیر کشت دیم تا سطح 60 هزار هکتار
مشاور وزیر جهاد کشاورزی توسعه سطح زیرکشت در دیم را بررسی کرد و گفت: با همکاری معاونت وزارت جهاد کشاورزی 60 هزار هکتار از اراضی دیم را برای گیاهان دارویی اختصاص می دهیم. سال گذشته سطح زیر کشت دیم به 52 هزار هکتار رسید در حالی که 53 هزار و 500 هکتار کشت کردیم.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: به دنبال افزایش بهره وری هستیم چرا که بهره وری از 3 بعد در حال پیشرفت است. یعنی به جای بذر کاشته شوند تا زمان تولید کاهش یابد. استفاده از ارقام و ارقام محلی از جمله چند رقم آویشن، رزماری و رازیانه نیز امسال وارد بحث گیاهان دارویی شد. امیدواریم با گسترش آن تحول ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه مبارزه با آفات نقش عمده ای در افزایش عملکرد و بهره وری دارد، تصریح کرد: در حوزه گیاهان دارویی به دنبال افزایش بهره وری و ارزش افزوده هستیم و به دنبال فرآوری گیاهان دارویی هستیم که بر اساس آن امکان فرآوری 90 درصد محصول وجود دارد زیرا در شرایط بسته بندی مشکل اساسی به دلیل عدم وجود صنایع تولیدی پیشرفته و بازار وجود دارد و با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در حوزه بازار امیدواریم دولت اقدام کند. نقش بیشتری در مدل های تعاونی خواهیم داشت و با بخش خصوصی کار خواهیم کرد.
زینله گفت: امسال شرکت های تعاونی وابسته به سازمان تعاون روستایی با خرید گیاهان دارویی با قیمت توافقی موافقت کردند تا به مزارع آسیبی نرسد.
خبرنگار: آزاده محبی