16:08 – 5 سپتامبر 1403 ق
علی ملکی آهنگران، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: بر اساس آمار طی 147 روز از ابتدای سال جاری 25 هزار و 920 هکتار از مزارع کشور دچار حریق شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیشتر است. سازمان در گفتگو با ای بی اس نیوز گفت: از نظر میزان سوختگی 291 درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون یک هزار و 237 مورد آتش سوزی در کشور شاهد بوده است، گفت: تعداد آتش سوزی ها نسبت به سال قبل 37 درصد افزایش داشته و این به دلیل بارندگی خوب در فصول بهار و زمستان و شدت آن است. . پوشش گیاهی در کشور گسترده است.
ملکی اهنجران ادامه داد: حدود یک میلیون تن افزایش تولید علوفه در کشور داشته ایم و این گرمای شدید همراه با باد و مثلث آتش، گرما، اکسیژن و مواد قابل احتراق همه در طبیعت موجود است.
86 درصد آتش سوزی ها سطحی هستند
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها افزود: بر اساس آمار 86 درصد آتش سوزی های سطحی، 12 درصد تنه درختان و 2 درصد تاج درختان سوختند. آتش سوزی ها از نظر پوشش گیاهی به 5 منطقه هیرکانی، زاگرسی، ایرانی و تورانی، خلیج فارس و ارسبرانی تقسیم می شوند که بیش از 95 درصد آتش سوزی ها در دامنه های زاگرس، نیمی از جنگل های هیرکانی و … استراحت از استان های دیگر
وی با بیان اینکه بیشترین آتش سوزی ها در جنگل های زاگرس بوده است، افزود: از نظر پوشش گیاهی 40 درصد مراتع، 15 درصد اراضی جنگلی، 44 درصد جنگل های طبیعی و یک درصد جنگل های کاشته شده توسط انسان آتش گرفت. .
وی با اشاره به اینکه استان های فارس، ایلام، خوزستان، کرمانشاه، کردستان و خوزستان بیشترین در معرض آتش سوزی را دارند، گفت: 97 درصد آتش سوزی ها ناشی از عوامل انسانی، 4 درصد عمدی و مابقی تصادفی است. در مورد آتش سوزی تصادفی، به سهل انگاری کشاورزان پس از برداشت محصول مربوط می شود، زیرا کاه و یونجه را آتش می زنند و این آتش از کنترل خارج می شود و در نهایت منابع طبیعی را تحت تأثیر قرار می دهد.
استفاده از فناوری های جدید روشی موثر برای کنترل آتش سوزی است
فرمانده یگان حفاظت به اقدامات پیشگیرانه در خصوص آتش سوزی اشاره کرد و افزود: رویکرد اول، استفاده از فناوری های نوین است که برای این کار به 580 دوربین و پرنده کوچک نیاز داریم تا دود را به موقع متوجه شوند. . . اکنون در برخی از نقاط جهان، جنگل ها توسط هوش مصنوعی کنترل می شوند و برخی از پرندگان در پایگاه مستقر هستند.
ملکی آهنگران با تاکید بر اینکه به ایستگاه های آتش نشانی نیاز داریم، افزود: با وجود اینکه چند سالی است بحث اطفای حریق مطرح شده اما اعتباری تخصیص داده نشده است.
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها گفت: 80 هزار نفر در اطفای حریق به ما کمک می کنند. تجهیزات اطفای حریق طبق قانون ایده آل نیست، در صورت وقوع آتش سوزی، نیروهای کشوری و نظامی باید بدون تشریفات مالی و اداری به کمک بیایند، اما برای این منظور میزان کمک ها متناسب با حجم آتش سوزی نیست. در آتش سوزی های اخیر، ما تجهیزات آتش نشانی هواپیما را در اختیار داریم.
خبرنگار: آزاده محبی