پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

افزایش 20 درصدی صادرات گاز با بهینه سازی مصرف

بهینه سازی مصرف انرژی در شرایطی که کشور با عدم تعادل گاز مواجه است و در عین حال نیازهای داخلی را تامین می کند می تواند در افزایش صادرات و درآمدزایی 20 درصدی موثر باشد. سوالی که بیش از هر زمان دیگری باید به آن فکر کرد.

به گزارش ای بی اس نیوز، ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان انرژی در جهان، با چالش بزرگی در جلوگیری از استفاده نامناسب و اتلاف انرژی مواجه است. این مشکل به‌ویژه در بخش‌های مرتبط با تولید و استخراج گاز، صنعت کشور و همچنین بخش‌های غیرصنعتی یا داخلی وجود دارد.

در واقع با وجود اینکه ایران دارای ذخایر گاز مساعدی است و فازهای پارس جنوبی نیز به طور کامل توسعه یافته و تمام مخازن به داخل کشور تزریق می شود، اما میزان مصرف در کشور بالاست، در حال حاضر میزان مصرف حدود 800 میلیون متر مکعب در روز است. که در مقایسه با سایر کشورها عدد بالایی محسوب می شود.

چقدر گاز صادر می کنیم؟

یکی از درآمدهای دولت صادرات گاز است که در صورت بهینه سازی مصرف می تواند 20 درصد افزایش یابد ضمن اینکه عدم تعادل گاز کشور نیز برطرف می شود. بر اساس بولتن آماری سپتامبر سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، خالص صادرات گاز ایران در سال‌های 2021 و 2022 به ترتیب تقریباً 18.43 و 18.79 میلیارد مترمکعب بوده و نسبت به سال 2020 بیش از 60 درصد افزایش داشته است. ٪.

بر اساس اعلام همزمان وزارت نفت، کلیه قراردادهای جاری شرکت ملی گاز ایران از جمله صادرات گاز به ترکیه و عراق طبق قراردادها و توافقات انجام شده و در حال انجام است و مذاکرات برای تمدید این قراردادها توسط کارشناسان در حال انجام است. به گفته مجید چگانی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، ترکیه آماده تمدید قرارداد خرید گاز با ایران است، ضمن اینکه مذاکرات صادرات گاز به عمان، احیای قرارداد با پاکستان و تجارت گاز با روسیه ادامه دارد و کشورهای اروپایی نیز ادامه دارد. در حال مذاکره برای واردات گاز نیز هستند، همانطور که با ایران از ایران از طریق ترکیه انجام دادند، اما این موضوع هنوز به نتیجه نرسیده است.

صادرات گاز به ارمنستان (تبادله گاز با برق) طبق قرارداد طی این دو سال انجام شد. در مرداد ماه سال جاری توافقنامه افزایش حجم صادرات گاز ایران به ارمنستان بین مقامات دو کشور منعقد شد که بر اساس آن نسبت تبادل گاز با برق نیز به نفع شرکت ملی گاز ایران تغییر کرد. مدت قرارداد تا سال 2030 تمدید شد.

علاوه بر این، تسویه بدهی ترکمنستان در سه مرحله، تبادل گاز این کشور از سر گرفته شد و حجم آن از 4.5 به 8 میلیون متر مکعب در روز افزایش یافت. همچنین مذاکراتی برای واردات گاز ترکمنستان به ایران در حال انجام است. .

چاره ای جز بهینه سازی گاز نیست

در حالی که می توان با بهینه سازی مصرف گاز، حجم صادرات را افزایش داد، حمیدرضا عراقی، مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران در گفت و گو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: در شرایط کنونی توجه ویژه به مدیریت مصرف ضروری است. اما باید تاکید کرد که بهینه سازی مصرف زمان بر است و باید در تمامی بخش های نیروگاهی اعم از خانگی و صنعتی تلاش جدی صورت گیرد.

وی با تاکید بر اینکه بهینه سازی فرآیندی است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد تا در صورت ادامه افت دما دچار مشکل نشود، گفت: بهینه سازی بر چهار محور قانون، فناوری، فرهنگ و قیمت است. این چهار عنصر باید با یکدیگر هماهنگ شوند و ارزش افزوده بهینه سازی نصیب افراد شود.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی گاز ایران افزود: اخیراً اقداماتی در این زمینه انجام شده است که به مشترکان پاداش صرفه جویی داده می شود، اما باید در این زمینه گام های بیشتری برداشته شود، بخشی از صرفه جویی باید از طریق فناوری محقق شود. .

به گفته عراقی، روند بهینه سازی باید با عزم جدی در کشور انجام شود، زیرا در شرایط کنونی چاره دیگری وجود ندارد، یا باید به سمت انرژی های تجدیدپذیر حرکت کنیم یا مخازن مشترک را توسعه دهیم که نیاز به سرمایه گذاری دارد.

پتانسیل کاهش مصرف روزانه 160 میلیون متر مکعب گاز

وی با اشاره به تاثیر بهینه سازی مصرف گاز در صادرات گاز طبیعی گفت: در صورت بهینه سازی جدی در کشور می توان میزان مصرف را حدود 20 درصد کاهش داد مصرف روزانه گاز در کشور 800 میلیون است. مترمکعب و اگر 20 درصد صرفه جویی شود 160 میلیون مترمکعب می شود. گاز در روز ذخیره می شود که عدد بالایی است و می توان میزان صادرات را افزایش داد.

مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران گفت: سطح مصرف در هیچ جای دنیا یکسان نیست و در صورت صرفه جویی می توان اقدامات متعددی انجام داد و باید عزم جدی برای این سوال وجود داشته باشد. متأسفانه هنوز باور نداریم که با مشکل گاز مواجه هستیم.»

به گفته عراقی، راه حل اساسی برای جبران نارضایتی، بهینه سازی و کاهش مصرف است. اگر بخواهیم عدم تعادل را برطرف کنیم راه حل دیگر افزایش تولید است که هم این مشکل را حل می کند و هم ظرفیت را افزایش می دهد. در این زمینه استفاده از مخازن و ایجاد ظرفیت های جدید تولید در سال های اخیر کار شده است. حدود 150 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت مورد نیاز است، ناگفته نماند که اکوسیستم صنعت نفت نیازمند اصلاح و بهبود و مناسب سازی برای حضور شرکت های خصوصی از نظر قوانین و مقررات است.

موضوع مدیریت و بهینه سازی مصرف در قوانین الگوی مصرف و قانون مالی 1402 برجسته شده و مواد متعددی از قانون دارایی به این موضوع پرداخته و بودجه و بازار مناسبی نیز برای اجرای آن در نظر گرفته شده است. این بودجه یک صندوق مشترک بین وزارتخانه‌های نفت و نیرو ایجاد کرد که از طریق شرکت ملی گاز، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نیرو برای حمایت مالی از طرح‌ها و پروژه‌های مربوطه هزینه می‌شود.

در حال حاضر پروژه هایی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در وزارت نفت در حال اجراست و در این خصوص مصوبه شورای اقتصاد وجود دارد که چهار طرح عمده در زمینه بهینه سازی مصرف در واحدهای مسکونی تعریف شده است. یکی از این پروژه ها تعویض 4 میلیون و یک دهم وسایل گرمایشی با راندمان بالا است که هم اکنون در دستور کار قرار گرفته و باید توسط شرکت ملی گاز و منابع داخلی یا سرمایه گذاران تامین شود که معادل 760000 دیگ برای سال 1402. طرح دیگر تعویض و نصب اتصالات رایج قبل و بعد از نصب رگلاتور جهت جلوگیری از نشتی می باشد.

یکی دیگر از طرح های بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری که در مهرماه 1398 اجرا شد، در سال اول 9000 و در سال دوم 34000 بوده و اکنون به حدود 80000 رسیده است که به دلیل استقبال روزافزون مشتریان برای اجرای این داستان است. طرح گفتن

بهینه سازی مصرف انرژی بدون شک می تواند در رفع عدم تعادل گاز و افزایش صادرات موثر باشد، موضوعی که باید همه آحاد جامعه به آن توجه ویژه ای داشته باشند تا با حفظ این سرمایه گرانبها ضمن افزایش درآمدزایی برای کشور، نیازهای ملی تامین شود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *