افزایش قیمت خودروی هومولوگ ربطی به قیمت قطعات ندارد
یکی از اعضای هیات مدیره انجمن OEM با اشاره به بدهی 60 هزار میلیارد تومانی خودروسازان به خودروسازان گفت: این افزایش قیمت ربطی به افزایش قیمت قطعات ندارد.
مازیار بیگلو در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره آخرین اظهارنامه مطالبات پرداخت نشده قطعه سازان خودرو اظهار کرد: در مجموع دو خودروساز بزرگ با احتساب تعدیل های انجام شده در سال 1401 حدود 60 هزار میلیارد تومان مطالبات معوق دارند که از این میزان مطالبات معوقه است. تقریبا 20 هزار میلیارد تومان معوقه است.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی قطعات و مجموعه های خودرو ادامه داد: از این 60 هزار میلیارد تومان بیش از 35 هزار میلیارد تومان متعلق به ایران خودرو است که در زمان مدیرعامل برکنار شده این شرکت اجرایی نشده است و کمتر از 25 هزار میلیارد تومان. تومان متعلق به سایپا است.
وی با اشاره به فرمول جدید شورای رقابت برای محاسبه قیمت سکه گفت: اگرچه قیمت های فرمول جدید که بر اساس بورس قیمت و در بورس سکه عرضه می شود، بهبود یافته و تعدیل قیمت ها به صورت فصلی بوده است. اما همچنان قیمت واقعی هنوز فاصله قابل توجهی بین قیمت بازار و قیمت تابلوی رقابت وجود دارد.
بیگلو خاطرنشان کرد: با افزایش قیمت اعمال شده بر قیمت پایه محصولات خودروسازان و اصلاح قیمت ها، احتمالا قیمت قطعات خودرو بین 30 تا 80 درصد افزایش خواهد یافت.
با توجه به مشکلات و چالش های فراوانی که سازندگان قطعات با آن مواجه هستند عدم پرداخت مطالبات آنها به خودروسازان این عضو هیئت مدیره انجمن قطعه سازان و مجموعه سازان خودرو در پاسخ به اینکه چرا با روشی مانند تحریم خودروسازان توسط قطعه سازان و خودروسازان را مجبور به پرداخت بدهی خود نمی کنند، مواجه هستند. قطعات را تحویل نمی دهد؟ فرمود: این روش بارها اندیشیده شده است، اما حقیقت این است که «مردم چوب این عذاب را می خورند». زیرا زمانی که عرضه از سوی خودروسازان کاهش یابد، بازار با افزایش قیمت مواجه می شود و نمی خواهیم مردم از این موضوع متضرر شوند.
بیگلو در خصوص تامین مواد اولیه و افزایش قیمت آنها در ماه های اخیر نیز گفت: مشکل عجیبی که با آن مواجه هستیم این است که قیمت مواد اولیه وابسته به ارز است و با کوچکترین افزایش در نرخ، قیمت مواد خام چندین برابر افزایش می یابد. این مشکل تنها یک راه حل دارد و آن اعطای یارانه بر اساس مجوز بهره برداری و نیاز هر قطعه ساز (و سایر صنایع مانند لوازم خانگی و غیره) است. مانند چین و کره و … در این صورت قیمت پایه کاهش می یابد و کالافروشان متضرر نمی شوند. در صورتی که تخصیص مواد اولیه در حال حاضر سهمیه بندی شده باشد و بیش از آن قابل دریافت نباشد.
قیمت قطعات خودرو تحت تاثیر 4 پارامتر است
عضو هیأت مدیره انجمن صنفی عرضه کنندگان خودرو درباره افزایش قیمت های همولوگ اعمال شده برای محصولات خودروسازان گفت: نمی توان قیمت قطعات را به قیمت خودرو مرتبط کرد. قیمت سکه متاثر از پارامترهایی است که عموماً چهار ماده اولیه مس، آلومینیوم، ورق فولادی و پتروشیمی است و افزایش آن نیز بر اساس نرخ دلار است و باید افزایش آن را از این منظر بررسی کرد.
وی خاطرنشان کرد: اختلاف قیمتی بین قطعه سازان بسیار زیاد است. زیرا به عنوان مثال قطعه سازی به صورت دستمزدی فعال است که ممکن است دامنه افزایش قیمت کمتری داشته باشد و تاثیر آن بر سربار آنها از افزایش نرخ دستمزد و تورم ناشی می شود، اما قیمت قطعات بیشتر است. تعداد قطعه سازان متاثر از نرخ ارز و قیمت مواد اولیه هستند که تاثیر بیشتری دارد و متغیر است.
بیگلو خاطرنشان کرد: اما آنچه مشخص است این است که از ابتدای دی ماه 1401 (سه ماهه آخر سال) تا کنون قیمت مواد اولیه تقریباً 60 درصد (طی همان 4 ماه) افزایش یافته است که قطعاً افزایش قیمت داشته است. تاثیر قابل توجهی بر قیمت قطعات دارد و عملا مقید است قیمت اعمال شده برای خودروسازان را افزایش نخواهد داد. خودروسازان در قیمت گذاری راه خودشان را می روند، ضمن اینکه محدودیت هایی مانند قیمت گذاری اجباری با ورود نهادهایی مانند شورای رقابت و سازمان حمایت نیز وجود دارد. بنابراین قیمت خودروسازان در یک چارچوب و سیاست و قیمت قطعات بر اساس تحلیلی که در چارچوب های تعریف شده خود ارائه می کنند تعیین می شود.
افزایش قیمت مصوب جوابگوی نیاز خودروسازان نیست
وی ادامه داد: اما فراموش نکنیم افزایش قیمت مصوب شورای رقابت پاسخگوی نیاز خودروسازان نخواهد بود. برای اینکه بتواند تیراژ تولید خود را حفظ کند، خودروساز مجبور است قیمت های سازندگان تجهیزات را با توجه به پارامترهای واقعی صنعت و قیمت مواد اولیه (متأثر از نرخ ارز) به روز کند. به نظر می رسد قیمت مواد اولیه خودروسازان بسیار فراتر از آن چیزی است که خودروسازان مجاز به انجام آن هستند، افزایش می یابد و این موضوع باعث نگرانی تولیدکنندگان شده است. احتمالاً افزایش قیمت سبد قطعات خودرو بیش از افزایش قیمت مجاز توسط هیئت رقابت خودروسازان خواهد بود (که احتمالاً اتفاق می افتد). بنابراین در عمل خودروسازان را در وضعیت زیان ده نگه می داریم. که اصلا خوب نیست؛ در شرایط فعلی خودروسازان زیان انباشته بالایی دارند، در پرداخت مطالبات OEM با مشکل مواجه هستند که در صورت ادامه این روند مشکلات را دوچندان خواهد کرد.
یکی از اعضای هیات مدیره انجمن قطعه سازان خودرو با تاکید مجدد بر اینکه افزایش قیمت قطعات ربطی به افزایش قیمت خودرو ندارد، گفت: قیمت قطعات به صورت جداگانه محاسبه می شود که این امر به طور جداگانه محاسبه می شود. برای هر قطعه متفاوت است و هر قطعه ساز آنالیز خاص خود را دارد و بر این اساس قراردادها منعقد می شود. اما پیش بینی می شود قیمت قطعات بیشتر از افزایش قیمت مصوب خودروسازان باشد و قطعا زیان در صنعت خودرو متمرکز خواهد شد.
انتهای پیام