در هفته های اخیر طرح اصلاح مواد (180) و (182) آیین نامه داخلی شورای اسلامی وزیران در خصوص تغییر و اصلاح سازوکار تصویب بودجه سالانه برای اظهار نظر به شورای نگهبان ارسال شد. بر اساس این طرح، بودجه کل کشور باید در دو بخش و در دو مرحله جدا از نمودارها و جداول به مجلس ارائه شود.
انتهای پیام
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در صفحه مجازی خود نوشت:
سخنگوی شورای نگهبان به تشریح اشکالات مصوبه مجلس در مورد بررسی دو مرحله ای بودجه پرداخت.
بر اساس این طرح، یکی از مواردی که در قسمت اول لایحه باید به آن اشاره شود، سقف منابع عمومی بودجه دولت به تفکیک اجزای اصلی آن است. شورای نگهبان با تاکید بر اینکه بودجه کل کشور باید شامل همه منابع باشد و برای اینکه برخی منابع در بودجه لحاظ نشود، این مصوبه را مبهم دانست. با این توضیح که این طرح به ذکر چند نمونه دیگر اکتفا شده و مصادیق خاصی از منابع بودجه عمومی دولت ذکر نشده است. به همین دلیل شورای نگهبان برای شفاف سازی هر چه بیشتر بودجه مصوبه را به دلیل محدود یا مثال بودن مصادیق ذکر شده دارای ابهام دانست.
زمان بندی مدیریت بودجه کشور از دیگر موضوعات مهم در این طرح بود. شورای نگهبان معمولا در مورد بودجه اظهار نظر می کند تا قانون بودجه در ابتدای سال بعد برسد و در کوتاه ترین مهلت قانونی یعنی 10 روز جلسات فوق العاده تشکیل دهد، اما در مصوبه اخیر زمان بررسی این شورا در نظر گرفته شده است. بودجه قبل از پایان سال است. سال مورد توجه قرار نگرفت و در واقع بر اساس برنامه مذکور، فرآیند مدیریت بودجه تا سال بعد قابل تمدید بود. با توجه به سالانه بودن بودجه و لزوم ابلاغ آن قبل از شروع سال جدید، شورای نگهبان آن را مغایر با نظام حسنه اداری و بند «10» ماده سوم و اصول 94 و 95 قانون اساسی دانست. قانون اساسی.
در این طرح مقرر شد پس از تصویب قسمت اول بودجه در مجلس، بدون ارسال مصوبه ای به شورای نگهبان مبنی بر اجرای مصوبه با شرع و قانون اساسی، دولت موظف به تدوین و تقدیم شود. قسمت دوم با در نظر گرفتن و رعایت مصوبات قسمت اول. مجلس باید استدلال کند که این به معنای کنار گذاشتن تشریفات قانونی برای مؤثرتر کردن این بخش است. لذا نتیجه رأی مذکور الزام دولت به رعایت این مصوبه بود که مراحل قانونی مذکور در قانون اساسی به طور کامل طی نشده و لذا شورای نگهبان آن را مغایر اصل 94 تشخیص داد. قانون اساسی .
البته لازم به ذکر است که با اصلاحاتی که مجلس در مصوبه قبلی انجام داده، برخی از ایرادات فوق برطرف شده است، اما برخی از ایرادات مانند مشکل همگام سازی همچنان پابرجاست. بنابراین، این مصوبه برای اصلاح به مجلس ارسال شد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز