اصلاح وضعیت نامطلوب اقتصادی موجود غیرممکن نیست
ای بی اس نیوز/کرمانشاه استاد دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است پیچیدگی مشکلات اقتصادی ایران هنوز به اندازه ای نیست که با ذخایر سرمایه انسانی که در اختیار داریم نتوانیم آن را حل کنیم.
دکتر فرشاد مومنی در همایش علمی الزامات تولید و تجارت 1402 که امروز (10 اسفند) در اتاق بازرگانی کرمانشاه برگزار شد، با بیان اینکه تقریباً اجماع ملی بر نامناسب بودن شرایط کنونی اقتصاد ایران وجود دارد، گفت: البته این شرایط موقتی است و خلق الساعه صورت نگرفته است.
وی این شرایط را نتیجه یک سیستم ضعیف تصمیم گیری در کشور دانست و ادامه داد: اقتصاد و جامعه ایران در سه دهه گذشته بارها از یک سوراخ یعنی خطاهای آشکار سیاسی گزیده شده است و دیگر قابل مشاهده نیست. به عنوان نتیجه فقدان علم، اما در نتیجه جهت گیری، کسب نامناسب به نفع عده معدودی است که عمدتاً در غیاب رهبری تخصصی غیرنظامی و مشارکت فعال و مؤثر ذینفعان رخ می دهد.
این کارشناس اقتصادی ادامه روند کنونی را به ضرر مردم و دولت دانست و گفت: تحمل کشور در قبال ادامه سیاست های ضعیف یا نامرغوب در پایین ترین حد خود است.
مومنی همه بخش ها را مسئول وضعیت فعلی اقتصاد کشور دانست و افزود: حتی دانشگاه ها و کارشناسان اقتصادی نیز باید نظرات کارشناسی خود را برای بهبود این شرایط ارائه دهند.
وی عدم شفافیت را یکی از عوامل مهم دامن زدن به نامطلوب بودن وضعیت فعلی دانست که منجر به از بین رفتن اعتماد و سرمایه اجتماعی می شود.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی، آمار بالای واردات را یکی از مصادیق شرایط نامناسب اقتصادی برشمرد و افزود: بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه، میزان واردات کشور حدود 16 میلیارد و 500 میلیون دلار با هدف رسیدن به یک رقم تعیین شده است. رشد سالانه هشت درصد تولید ناخالص داخلی، اما این رقم به تدریج طی سال های بعد به 200 میلیارد دلار رسید که نشان دهنده التهاب، بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد است.
مومنی این میزان وابستگی به واردات کالا را به معنای فلج شدن تولید داخلی کشور، افزایش فساد، از دست دادن فرصت های شغلی و استیصال جوانان دانست و اعلام کرد: افزایش واردات باعث می شود سرمایه ها و فرصت های کشور را بدهیم. به دشمن
وی بیان کرد: یکی دیگر از عوامل موثر در وخامت اوضاع اقتصادی کشور شیوه نامناسب بودجه ریزی است که باید در سال 1401 از آن درس می گرفتیم، اما متأسفانه لایحه مالی سال آینده تکرار همان اشتباهات را نشان می دهد.
این کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است برای اصلاح مشکلات موجود اقتصادی باید در ساختار بودجه کشور بازنگری شود.
مومنی شرایط نامناسب تولید کشور را پارامتر نگران کننده اقتصادی برشمرد و گفت: در حال حاضر اکثر واحدهای تولیدی از 60 درصد ظرفیت خود استفاده نمی کنند.
وی با بیان اینکه از سال 1384 بحران دسترسی واحدهای تولیدی به سرمایه در گردش دو برابر شده و سهم بخش تولید از تسهیلات بانکی به نصف کاهش یافته است، گفت: این وضعیت جز فربه کردن نظام دلالی و واسطه گری نتیجه دیگری ندارد.
وی اصلاح این شرایط را در مجموع غیرممکن ندانست و گفت: اگرچه در حال حاضر با بحران های چندوجهی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در کشور مواجه هستیم، اما با برنامه ریزی های کوتاه و میان مدت، کسب نظر کارشناسی و با مشورت افراد علاقمند، شرایط را می توان بهبود بخشید.
مومنی همچنین ساماندهی نظام به نفع بخش تولید را در اقتصاد کشور ضروری دانست و گفت: در حوزه روابط داخلی و خارجی نیز نیازمند آرامش هستیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، کیوان کشفی، یکی از اعضای هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران نیز با اشاره به اینکه بیش از یک دهه است که پیش بینی پذیری اقتصاد کشور بسیار پایین بوده است، گفت: متاسفانه بی ثباتی اقتصاد بیش از یک دهه است. سه فصل گذشته مانع اصلی پیش رو است.» فضای کسب و کار کشور بوده است
کشفی پیامدهای غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد کشور را که امکان هرگونه برنامه ریزی را برای فعالان اقتصادی سلب می کند ذکر کرد و ادامه داد: یک فعال اقتصادی نمی داند که هر ساله چه شرایطی را در زمینه تامین نقدینگی، قوانین تجارت خارجی، تجربه خواهد کرد. و غیره.
وی بیان کرد: طی سه فصل گذشته و در بررسی فعالان اقتصادی از فضای کسب و کار، غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد، تغییر مداوم قوانین و مقررات و قیمت ها به عنوان موانع اصلی مطرح شد.
وی گرفتگی سیاست بر اقتصاد کشور را که در مقاطعی به هم گره خورده و جدایی ناپذیرند، یکی از عوامل دامن زدن به غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد دانست.
رئیس اتاق کرمانشاه می گوید: در سفر رئیس جمهور به استان، اکثریت فعالان اقتصادی با بررسی فعالان اقتصادی، پیش بینی پذیری اقتصاد را مطالبه اصلی عنوان کردند و ما نیز این موضوع را به رئیس جمهور رساندیم و گفت: مقصود این به معنای پیش بینی پذیری اقتصاد برای رسیدن به واحد نیست. تورم رقمی و غیره چون می دانیم چنین وضعیتی در سال های آینده به این راحتی اتفاق نخواهد افتاد.
کاشفی اضافه کرد: درخواست ما این است که شاخص های اقتصادی با نوسانات خاص حداقل تا یک سال قابل پیش بینی باشد، البته ما در چند سال گذشته تجربه این روش را داشته ایم و هیچ چیزی دور از انتظار و نزدیک نیست.
انتهای پیام