وی تصریح کرد: زمانی که اقتصاد تک محصولی در بحث نفت مطرح شد، باعث شد از بقیه حوزه های تولیدی و صنعتی غافل شویم که بودجه را وابسته به نفت کرد و به شدت تحت تاثیر شوک های نفتی قرار گرفتیم. و قیمت ارز و دلار که نوعی وابستگی ایجاد کرد که مهمترین مشکلات را برای کشور ایجاد کرد.
این کارشناس اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: دو مشکل در کشور ما وجود دارد که قابل حل نیست و آن وضعیت اقتصادی است. اولین؛ تا زمانی که باور نکنیم باید با همه دنیا تعامل داشته باشیم و بتوانیم در اقتصاد جهانی نقش آفرینی کنیم، وضعیت اقتصادی به همین منوال خواهد بود. دومین؛ مشکلات داخلی کشور که عمدتاً عدم شفافیت و رانت خواری است، اگر آنها را حل نکنیم مثل موریانه تمام پایه های اقتصاد ایران را خواهند خورد و هرگز شاهد رشد و شکوفایی اقتصادی نخواهیم بود.
این کارشناس اقتصادی گفت: در دولت های گذشته شاهد بودیم که رئیس جمهور اجرای برنامه را کنار گذاشت و به همین دلیل اعتقاد بر این بود که به این برنامه اعتقادی ندارد. چون تیم قبلی که از نظر اهداف سیاسی برعکس دولت فعلی بود، این را نوشت و اجرای برنامه را رها کرد و به نوعی مفهوم و منطق برنامه را به سخره گرفت. دولت ها هم چون سیاستمدار هستند و بیشتر سیاستمداران در کوتاه مدت به این موضوع نگاه می کنند. به این معنا که در درون سازوکار انتخاباتی رای می دهند، شما یک سری وعده ها را به مردم می دهید و اولین کاری که می کنند در وعده هایی که می دهند جلب رضایت رای دهندگان است. زیرا اگر در 6 ماه اول نتواند رضایت رای دهندگان را افزایش دهد، ناخودآگاه از محبوبیتش کاسته می شود و این خطر وجود دارد که در دوره بعدی رای نیاورد یا دچار مشکل شود.
قدرت الله اماموردی در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی و بازرگانی خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه اکثر دولت هایی که روی کار آمدند، موضوع اصلاحات اقتصادی را مطرح کردند، اما متوجه می شویم که این موضوع ادامه ندارد. کار دولت قبل و اصلاحات اقتصادی صورت نگرفت. دلیل اصلی اینکه نتوانستیم اصلاحات اقتصادی انجام دهیم چیست؟ وی گفت: متأسفانه اقتصاد ما از قدیم الایام دچار یک سری مشکلات و مشکلات اساسی بوده است و این داستان برای این دولت و این دولت نیست. از دهه 40 بحث گران شدن نفت مطرح شد و از آن به بعد مسائلی را دیدیم که دولت نیازی به رسیدگی به آن با مردم نداشت و اساساً کار بر اساس درآمد نفتی بود و چون این کار را نکرد. نیازی به مالیات استانی از مردم ندارد، این طبیعی بود، نه مالیات زیاد، او قرار نبود با مردم جوابگو باشد.
گفتگو؛
یک تحلیلگر اقتصادی معتقد است که گروههای سیاسی که معمولاً رای میآورند، اصول برنامهریزی ثابتی را رعایت نمیکنند و شروع به پولریزی و رانت میکنند. اکثر گروه های سیاسی که به پارلمان یا ریاست جمهوری می روند، توزیع قدرت و توزیع رانت را همزمان می بینند.
absnews
وی ادامه داد: متأسفانه به دلیل درآمد نفتی، مسئولان به خواسته خود عمل کردند و به جای اینکه پول نفت را صرف حوزه های سرمایه گذاری کنند، به جای «واردات دانش و فناوری» تجهیزات وارد کشور کردند. از سوی دیگر افزایش حجم پول و ناهماهنگی سیستم بانکی و در نهایت کسری مزمن بودجه برای دولت و در نهایت تورم مزمن 30 تا 40 ساله اقتصاد ایران از این کانال آورده شده است.
در اینجا آنچه او گفت: برخی از اقتصاددانان تمایل دارند دیدگاه بلند مدت داشته باشند و به همین دلیل است که اقتصاددانان افرادی تلخ هستند. آن سیاستمداران هرگز آن اقتصاددانان را اینگونه دوست ندارند. زیرا اقتصاددانان بلندمدت فکر می کنند و می گویند این کار را انجام دهید حتی اگر در 10 تا 20 سال به نتیجه رسیدید. وقتی اقتصاددانان این را به وزیر و رئیس جمهور می گویند، به راحتی از کنار آن می گذرند و می گویند فایده ای ندارد. چون از اقتصاددانی خوشش می آید که می گوید پول را دور بریز و تورم نمی شود.
امام وردی فرمودند: چرا تا به حال این اتفاق نیفتاده که بخواهیم مشکلات را حل کنیم، دلیل واضحی است که وقتی دولت ها دست به کار می شوند، هرگز تسلیم برنامه های بلندمدت نمی شوند، زیرا کوتاه مدت متوقف می شوند. حتی این برنامههای توسعهای نیمهخالی که از اول انقلاب در اقتصاد ایران داشتهایم، نتیجه خاصی از این برنامهها نداشته است و در حد حرف و شعار باقی مانده است. متأسفانه عزم جدی و قطعی در دولت ها در خصوص اقتصاد مشاهده نشده است.
امام وردی تصریح کرد: گروههای سیاسی که معمولاً رأی میآورند، خود را پایبند به اصول برنامهریزی ثابت نمیدانند و از آنجاست که شروع به پولریزی و توزیع رانت میکنند. اکثر گروه های سیاسی که به پارلمان یا ریاست جمهوری می روند، توزیع قدرت و توزیع رانت را همزمان می بینند. به عبارت دیگر، مزیت هایی به آنها ارائه می شود و باید بتوانند منافع حزب خود را به حداکثر برسانند و در مدت زمان کوتاهی که در اختیار دارند، رای دهندگان خود را راضی کنند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز