اخیراً محققان اعلام کرده اند که مشکلات متابولیک مغز ممکن است علت برخی از بیماری ها و اختلالات روانی و عصبی باشد که مهم ترین آنها بیماری های مخرب مغز مانند آلزایمر است. همچنین گفته شده است که برخی از اختلالات زمینه ای مانند اوتیسم نیز با متابولیسم مغز مرتبط است.
چه رابطه ای بین متابولیسم مغز و بیماری ها وجود دارد؟
اگرچه بیماری هایی مانند افسردگی، صرع، اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی از نظر علائم تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. اما همه آنها درجاتی از اختلالات شناختی را شامل می شوند و معمولاً با مشکلات ژنتیکی یا متابولیک زمینه ای مرتبط هستند. کنسرسیوم پروژه pH مغز برای مطالعه بیشتر این رابطه تشکیل شد و شامل 131 محقق و 105 آزمایشگاه از 7 کشور است. این محققان در تلاشند تا رابطه بین اسیدیته مغز، سطح اسید لاکتیک موجود در آن و بیماری ها و مشکلات روانی را روشن کنند.
این گروه از محققان در گذشته نشان دادهاند که اسیدی شدن مغز در موشهای آزمایشگاهی مبتلا به اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی و اوتیسم رایج است و میتواند ارتباط مهمی با وقوع یا میزان این نوع بیماریها داشته باشد. آنها امیدوارند که با کسب اطلاعات بیشتر، راه را برای درک بهتر مکانیسم بیماری های عصبی و روانپزشکی همراه با درمان های بالقوه برای آنها هموار کنند.
از دیگر یافتههای گروه مذکور، تغییرات اسید لاکتیک در هنگام بروز بیماریهای عصبی است. بر اساس تحقیقات آنها، تغییرات در سطح لاکتات در نورون ها می تواند در انتقال پیام ها توسط نورون ها اختلال ایجاد کند و تعادل بین عملکردهای تحریکی و مهاری را به هم بزند. ناگفته نماند که افزایش لاکتات (شکل یونی اسید لاکتیک) منجر به کاهش pH و اسیدی شدن محیط مغز می شود.
در تحقیقات اخیر که بر روی جوجه ها و همچنین موش ها متمرکز بود، مشخص شد که 30 درصد از 2294 حیوان آزمایشگاهی از 109 مدل بیماری مختلف، تغییرات قابل توجهی در سطوح لاکتات و اسیدیته مغز تجربه کردند. این روش در نمونههایی که به دلیل استرس، دیابت یا التهاب روده تحت تأثیر افسردگی قرار گرفته بودند، رایجتر بود و احتمالاً نشان دهنده یک الگوی کلی مرتبط با اسیدیته مغز و بیماریهای عصبی است. تصور می شود تغییراتی که در طول بیماری رخ می دهد، مانند آنسفالیت، به عدم تعادل اسید لاکتیک کمک می کند.
آزمایشات رفتاری انجام شده در تحقیقات فوق نیز نشان داد که اسیدی شدن محیط مغز باعث اختلال در حافظه می شود. یافته های فوق می تواند نشان دهد که اختلالات متابولیک می تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر عملکردهای شناختی مغز تأثیر بگذارد.
در گذشته، همچنین نشان داده شده بود که اختلال عملکرد میتوکندری در سلول های مغز می تواند با اختلالات روانی مختلف و اختلال حافظه مرتبط باشد. اگر فعالیت میتوکندری در سلول ها با مشکل مواجه شود، مصرف اسید لاکتیک ممکن است کاهش یابد. این به تجمع این ماده در سلول و اسیدی شدن آن مربوط می شود. ناگفته نماند که اسید لاکتیک برای شکل گیری حافظه ضروری است و کمبود آن مانند زیاده روی آن می تواند مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد.
منبع خبر: https://digiato.com/health/brain-acidity-connection-with-neurological-disorders
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز