مراسم رونمایی از سه رادیو داروی تشخیصی و درمانی امروز با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه نمایشگاه تحقیقات بازار، فناوری و فناوری برگزار شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی صبح امروز سه شنبه در بازدید از نمایشگاه تحقیقات، فناوری و فناوری از سه رادیودارو تشخیصی رونمایی کرد.
رادیوداروهای تشخیصی 64Cu-DOTATATE، رادیوداروهای پپتیدی تشخیصی جدید 64Cu-PSMA و رادیوداروهای درمانی 177Lu-CXCR4 برای تشخیص تومور مغزی، سه رادیودارو هستند که امروز در مصلی، معاونت انرژی تهران در محل غرفه سازمان انرژی تهران رونمایی شدند. .
رادیوداروهای تشخیصی 64Cu-DOTATATE
پژوهشکده علوم و فناوری هسته ای وابسته به سازمان انرژی اتمی ایران «رادیودارو تشخیصی 64Cu-DOTATATE برای تصویربرداری تومورهای منشأ عصبی غدد درون ریز به روش PET» را با موفقیت تولید کرد.
رادیوداروهای مبتنی بر پپتید دارای مزایای بسیاری هستند که آنها را به جذاب ترین رادیوداروها برای کاربردهای ترانوستیک تبدیل می کند. یکی از ارزشمندترین رادیوداروها، رادیوداروهای تشخیصی 64Cu-DOTATATE است که برای تصویربرداری از تومورهای با منشاء عصبی غدد درون ریز و متاستازهای احتمالی ناشی از آنها به روش PET استفاده می شود. این رادیودارو با نام تجاری Detectnet دارای مجوز FDA برای استفاده در بیماران می باشد و با وجود قیمت بسیار بالای نمونه خارجی این رادیودارو، به دلیل نیمه عمر نسبتا پایین رادیوایزوتوپ مس 64، امکان واردات وجود ندارد. آن را به کشور
آمادهسازی و ارزیابی رادیودارو 64Cu-DOTATATE در پژوهشگاه علوم و فناوری هستهای سازمان انرژی اتمی ایران با موفقیت انجام شد و آزمایشهای بالینی آن با موفقیت انجام شد.
پپتید رادیودارویی تشخیصی جدید 64Cu-PSMA
امروز، “پپتید رادیودارویی تشخیصی جدید 64Cu-PSMA برای تشخیص هدفمند و درمان بعدی سرطان پروستات متاستاتیک” رونمایی شد.
سرطان پروستات شایع ترین سرطان بدخیم در مردان است و تشخیص زودهنگام سرطان پروستات در مراحل اولیه می تواند با بهبودی کامل بیمار و جلوگیری از هزینه های آتی این بیماران همراه باشد. رادیودارو 64Cu-PSMA به طور خاص آنتی ژن غشای پروستات را هدف قرار می دهد و در خط مقدم تحقیقات دارویی برای تصویربرداری سرطان پروستات و کاربردهای درمانی قرار دارد.
این محصول برای اولین بار در کشور و در مقیاس بالینی با موفقیت تولید شده است و نمونه مشابهی در کشور وجود ندارد و برای انجام مطالعات بالینی در کمیته اخلاق پزشکی در حال دریافت است. تا به امروز تنها چند کشور محدود از جمله آمریکا، آلمان و هلند موفق به تولید و بهره برداری از این رادیودارو شده اند و قیمت هر دوز از این نوع رادیودارو در اروپا و آمریکا حدود 3 تا 5 دلار است. . هزار دلار که بستگی به تولید دارد. در سطح کشور قیمت هر دوز معادل 8 تا 10 میلیون تومان در مقیاس صنعتی است که بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
تشخیص تومورهای مغزی با تولید پرتودرمانی 177Lu-CXCR4
یکی دیگر از دستاوردهای مؤسسه تحقیقات علوم و فناوری هسته ای که امروز رونمایی شد، «داروی رادیوتراپی 177Lu-CXCR4 برای درمان بالینی هدفمند متاستازهای سرطانی است که گیرنده کموکاین CXCR4 را برای تشخیص تومورهای مغزی در بیماران و تعیین رتبه آنها بیان می کند.
گیرنده کموکاین 4 (CXCR4) در بیش از 20 سرطان انسان به شدت بیان می شود و به طور قابل توجهی با متاستاز سرطان مرتبط است. به منظور درمان بیماران مبتلا به تومورهای سرطانی، درمان رادیودارویی CXCR4 ضروری است. برای این منظور، برنامه ریزی برای تهیه رادیودارو درمانی 177Lu-CXCR4 با هدف از بین بردن سلول های تومور آغاز شد و مراحل مطالعات پیش بالینی آن با موفقیت به پایان رسید. پس از تولید و کنترل کیفی محصول رادیودارو و انجام مطالعات حیوانی، نتایج بهدستآمده نشاندهنده اثربخشی محصول رادیودارویی تهیهشده در مراحل مختلف درمان تومور بود. در حال حاضر، برنامههایی برای انجام آزمایشهای بالینی رادیوداروهای تشخیصی و درمانی گیرنده CXCR4 در حال انجام است.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در مراسم رونمایی از سه رادیودارو جدید گفت:: همکاران ما به طور فعال و منظم فرآیند تحقیق را با ظرفیت سازی خوبی انجام دادند.
وی بیان کرد: سال گذشته در همین ایام گفتیم که تمرکز سازمان بر توسعه رادیوداروها، اثربخشی آن در حوزه رادیوداروهای درمانی، دقت و قدرت تشخیصی آن بوده و این سه رادیودارو نتیجه آن تلاش است.
وی گفت: 50 نوع رادیودارو تولید می کنیم و 10 رادیودارو تحت درمان بالینی است.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: رادیوداروها ماندگاری کوتاهی دارند. قیمت هر دوز در بازار امروز به طور متوسط 4000 دلار است و به دلیل تحریم ها و گرانی نمی توانیم آن را وارد کنیم اما خودمان با تلاش کارشناسان آن را تولید کردیم.
انتهای پیام