با توجه به اهمیت و ضرورت بهره وری در صنعت برق، برنامه ای برای کاهش مصرف 10 هزار مگاوات برق پیش بینی شده است که 3000 مگاوات آن با بازنگری استانداردهای انرژی لوازم برقی محقق می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، در فصل گرم سال گذشته 70 هزار مگاوات برق در کشور وجود داشت که بر اساس محاسبات انجام شده 30 هزار مگاوات در بخش های سرمایشی و متفرقه اعم از خانگی، اداری و تجاری ایجاد شد. برای تامین آن 30 هزار مگاوات برق، اگر مبتنی بر ایجاد و ساخت نیروگاه های جدید باشد، باید 40 هزار مگاوات ظرفیت جدید ایجاد کنیم که نیاز به 20 میلیارد دلار سرمایه دارد. این گیاه اقتصادی نیست زیرا این نیاز به طور دائم در طول سال و در مناطق مختلف کشور وجود ندارد.
امروزه بخش بزرگی از نیاز مصرف انرژی در بخش سرمایش مربوط به چیلرهای آبی، کولرهای گازی و کانالهای جداکننده است، هر چیلر آبی 700 کیلووات ساعت در سال مصرف میکند که دو برابر استاندارد توسعهیافته است. در بخش چیلرهای گازی شرایط بدتر از چیلرهای آبی و در داکت اسپلیت و چیلرها شرایط بسیار بدتر است و دلیل اصلی این مشکل نبود نظارت و استاندارد بر تولید و مصرف اینها است. سیستم های خنک کننده
در گذشته تلاش خوبی برای تغییر لامپ های رشته ای پرمصرف به کم مصرف انجام شده است، اما باید در نظر داشت که لامپ های کم مصرف 10 سال پیش، امروزه نیز به عنوان پرمصرف محسوب می شوند و با توجه به پیشرفت سایر فناوری ها در حالی است که طبق آمارهای موجود، سالانه 5 میلیون لامپ رشته ای در کشور تولید می شود که آمار نگران کننده ای است.
در عین حال، ارتقای رتبه انرژی تجهیزات مصرف کننده انرژی، علاوه بر ارائه محصولات باکیفیت به مصرف کنندگان، می تواند قدرت رقابت این گونه تجهیزات را در بازارهای داخلی و بین المللی افزایش دهد. به این ترتیب، بر اساس مواد مربوطه قانون تغییر الگوی مصرف، ارتقای استانداردها و ضوابط مصرف انرژی در تجهیزات الکتریکی و فرآیندهای انرژی بر صنعتی از برنامه های دولت سیزدهم است که محمود کمانی، سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران اعلام کرد که در چهار سال آینده 3000 مگاوات صرفه جویی انرژی برای کولرهای آبی 1200 مگاوات، کولر گازی 1000 مگاوات، لامپ های روشنایی 300 مگاوات و سایر تجهیزات 500 مگاوات خواهد بود.
به گفته وی، حدود 20 میلیون کولر آبی داریم که سالانه حدود 18 میلیارد کیلووات ساعت برق و 700 میلیون متر مکعب آب مصرف می کنند. استانداردهای جدید علاوه بر کاهش مصرف برق، تقریباً 30 درصد از مصرف آب کولرهای آبی را بهینه می کند. در برچسب استاندارد جدید چیلر آب، کلاس های E، F، G از برچسب انرژی حذف شده و سه کلاس ±A+++، A++، A به بالای دسته بندی برچسب انرژی اضافه شده است. سالانه حدود یک میلیون چیلر آبی در کشور تولید می شود که پیش بینی می شود با این سیاست حدود 250 مگاوات کاهش مصرف داشته باشیم. امسال طبق توافقات صورت گرفته با وزارت حراست و سازمان استاندارد، استفاده اجباری از موتورهای BLDC اجرا می شود و با این کار تقریباً 500 مگاوات برق کاهش می یابد.
مصرف انرژی کشور از نظر چیلرهای آبی دو برابر شرایط استاندارد است، می توانیم به همین میزان سرمایش را برای خانواده ها، مراکز خرید، مراکز اداری، عمومی و … تامین کنیم. می توان با استفاده از وسایل و تجهیزات استاندارد به دست آورد.
بر اساس برآوردهای کارشناسان می توان با افزایش بهره وری 15000 مگاوات مصرف انرژی را کاهش داد. اخیراً قرارداد همکاری سه جانبه «ارتقای استانداردها و ضوابط مصرف انرژی در تجهیزات الکتریکی و سیستمها و فرآیندهای انرژی صنعتی مشمول اجرای اجباری استانداردها» بین سازمان ساتبا، وزارت امنیت و سازمان ملی استاندارد ایران امضا و منعقد شده است. در وزارت نیرو که می تواند در این زمینه موثر باشد.
از آثار و نتایج امضای این تفاهم نامه می توان به توقف تولید الکتروموتورهای القایی پرمصرف مورد استفاده در چیلرهای آبی، تولید چیلرهای گازی (اسپلیت و داکت اسپلیت) با رده استاندارد بالاترین مصرف انرژی بر اساس فناوری اینورتر، تولید … چیلرهای آبی فقط با موتورهای با راندمان بالا (شامل BLDC، PMSM و غیره) از ابتدای سال 1403 توسعه تولید لامپ و چراغ های ال ای دی فوق العاده کم مصرف و پربازده و توقف تولید مصرف کننده لامپ های برقی ( رشته ای، رشته ای، بخار جیوه و بخار سدیم) ذکر شد.
انتهای پیام