به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، شهرک صنعتی منطقه توسعه صنعتی و تمرکز تولیدات صنعتی محسوب می شود و هدف از ایجاد آن توسعه صنعتی مناطق کشور، خارج از نواحی شهری به ترتیب است. به حداقل رساندن اثرات منفی فعالیت های صنعتی بر ساکنان شهری.
علاوه بر این، شهرهای صنعتی می توانند موتور محرکه اقتصاد ملی و منطقه ای باشند، از این رو توسعه شرکت های بخش خصوصی در شهرهای صنعتی نقش موثری در توسعه بخش تولید و اقتصاد کشور خواهد داشت. البته انتخاب صحیح مکانهای تاسیس با در نظر گرفتن تاثیر آنها بر اقتصاد منطقهای و ملی تاثیر بسزایی در دستیابی به اهداف دارد.
بر اساس قوانین و مقررات موجود، مجری اصلی نواحی صنعتی «سازمان صنایع کوچک و نواحی صنعتی ایران» است. برخی از مهمترین محورهای فعالیت این سازمان در ارتباط با ایجاد و تامین زیرساخت واحدهای صنعتی شهرستان عبارتند از: ساماندهی احداث شهرک های صنعتی و ارائه خدمات ضروری به داوطلبان ایجاد واحدهای تولیدی و خدماتی توسط شرکت های تابعه. . کسب و کارها
شهرهای صنعتی به دلیل اشتغالزایی متعددی که در سالهای اخیر داشتهاند به یکی از مراکز اصلی رشد صنعتی کشور تبدیل شدهاند و از این رو دارای مزایای فراوانی هستند. از مزایای این شهرک ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– افزایش تولید در منطقه
– ایجاد شغل برای ساکنین منطقه
– افزایش رقابت در توسعه اقتصادی منطقه
-افزایش کارایی و بهره وری تولید صنعتی
– بهبود کیفیت زیرساخت ها و حمل و نقل منطقه ای
– افزایش سرمایه گذاری برای کارآفرینی و جذب کارآفرینان
– ایجاد فضای مناسب و مجزا برای تولید و فعالیت کارخانجات و مشاغل
– کاهش آلودگی آب و هوا در مناطق شهری با استفاده بهینه از فضای اطراف شهرها
-جلوگیری از پراکندگی کارخانجات و گروه بندی کلیه کارگاه های تولیدی در محوطه مخصوص
برای شناخت بهتر شهرهای صنعتی ابتدا باید مدل های آنها را بشناسید. اساساً سه مدل اصلی مدیریت مناطق صنعتی وجود دارد: مدیریت توسط نهاد دولتی، مدیریت توسط نهاد خصوصی و مدیریت مشترک توسط نهاد دولتی و خصوصی. در مدل مدیریت توسط یک نهاد دولتی، یک نهاد حقوقی با. قدرت های خاصی مسئولیت توسعه و مدیریت شهر را بر عهده دارند. این کار می تواند مستقیماً توسط یک وزارتخانه، سازمان یا سازمان یا از طریق یک شرکت دولتی یا شرکت تابعه انجام شود.
در مدل مدیریت نهاد خصوصی، سرمایه گذاران خصوصی در مستعمره سرمایه گذاری می کنند یا مستعمره های صنعتی را مالک می کنند. در نهایت، مدل مدیریت مشترک توسط نهادهای دولتی و خصوصی، به ترتیب یک شخص حقوقی و یک شرکت، برای مدیریت و توسعه کمون ایجاد میشود و کمونهای صنعتی که مالکیت مشترک دولت و بخش خصوصی است، بهطور مشترک توسط دولت و سرمایهگذاران خصوصی اداره میشوند. .
تقریباً همیشه تصمیمات مدیریت شهری و فنی به شرکای خصوصی واگذار می شود، در حالی که تملک زمین، جبران خسارت و اسکان مجدد و همچنین روابط دولت به شریک دولتی واگذار می شود.
بر اساس آمار، مکان های کشور به شرح زیر است:
*زمین در شهر صنعتی دارایی سرمایه است/ انگیزه تولید کم است
علیرغم نقش غالب شهرهای صنعتی در کشور، این منطقه با چالش های زیادی مواجه است که متاسفانه هر سال بدتر می شود. اما به طور کلی اخذ مجوز، تامین مالی از طریق سیستم بانکی، واردات ماشین آلات، تجهیزات و قطعات یدکی، گمرک، آب و برق، مسائل سوخت و زمین از مشکلات اصلی شهرهای صنعتی است.
به این موارد، مراحل طولانی و نامشخص استعلام و مجوز از سازمان ملی استاندارد، وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و محیط زیست نیز اضافه شده است که چالش بزرگ دیگری برای فعالان این حوزه است.
البته مشکل اصلی در راه اندازی کسب و کار، قیمت زمین در شهرهای صنعتی است. همچنین در بسیاری از موارد اراضی واگذار شده به نواحی صنعتی مورد بهره برداری قرار نگرفته است. در «شرح قرارداد حق بهره برداری»، شرکت نواحی صنعتی استان متعهد می شود پس از تحویل پایان کار و دریافت مجوز بهره برداری از پیمانکار، پس از دریافت، زمین واگذار شده را با سند رسمی و قطعی به خریدار واگذار کند. کلیه مطالبات و قیمت زمین از پیمانکار.
با وجود این، طبق قوانین و مقررات جاری نمی توان خریدار را مجبور به ایجاد واحد صنعتی کرد. بنابراین در عمل بسیاری از مردم زمینی را در شهرک صنعتی خریدند و با ساختن دیوار یا حصار، ساخت سوله و نصب ناقص تجهیزات، آن را در اختیار گرفتند و منصرف شدند.
طبق مقررات در صورتی که خریدار به تعهدات خود عمل نکرده باشد، با پیگیری شرکت تسویه حساب به مرکز داوری بنگاه های صنعتی ارجاع می شود. این مرکز در تهران قرار دارد و پرونده کلیه شرکت های صنعتی به تهران منتقل می شود. پردازش چنین حجمی از فایل ها زمان می برد. در استان ها با توسل به راهکارهای مختلف امکان ساخت واحد گسترش می یابد. از سوی دیگر عده ای برای فرصت بیشتر و تمدید مهلت ها به ستاد تسهیل و حذف تولید مراجعه می کنند که باعث هرج و مرج می شود.
در شهرهای صنعتی، زمین به یک دارایی سرمایه ای تبدیل شده است و در این شرایط مردم صرفاً با هدف خرید زمین و کسب سودهای آتی از فروش آن و نه به منظور تولید اقدام می کنند.
* تولیدکننده ای که برای تامین برق شهرهای صنعتی فعالیت می کند
مشکلات مربوط به تامین برق در شهرهای صنعتی نه تنها راه اندازی واحدهای صنعتی را به تاخیر انداخته بلکه واحدهای فعال را با چالش هایی مواجه کرده است. واحدهای داخل کلنی نسبت به واحدهای خارج از کلنی در دریافت توزیع برق با مشکلات و موانع بیشتری روبرو هستند. با توجه به ارتباط زیرساخت های مورد نیاز برای تامین گاز و برق، مشکلات مربوط به تامین برق در زیرساخت های گاز نیز صدق می کند.
همچنین محدودیت های زیست محیطی برای ایجاد واحدهای صنعتی در برخی استان ها به دلایل و ملاحظات زیست محیطی بسیار شدید است. به روز نشدن برخی قوانین و مقررات در حوزه محیط زیست و اجرای دقیق برخی از مفاد آن و گسترش پوشش آن، مشکلاتی را در واحدهای صنعتی خاص ایجاد کرده است. این مشکلات نه تنها محدودیت هایی را برای بسیاری از واحدهای فعال با سابقه به ویژه با توجه به افزایش ظرفیت ایجاد کرده است، بلکه برای متقاضیان و سرمایه گذاران جدید نیز باعث ایجاد مشکل و کاهش انگیزه و در نهایت عدم انجام فعالیت های تولیدی خاصی شده است. .
یکی از عوامل کلیدی موفقیت شهرهای صنعتی، نیروی کار فراوان است. با وجود تعداد زیاد متقاضیان کار در استان تهران، رهبران شهرهای صنعتی می گویند تعداد کمی از افراد برای کار به این مناطق می آیند. یکی از دلایل این پدیده شاید این باشد که کار در شهرهای صنعتی از نظر مالی افراد جویای کار را قانع نمی کند.
خبرگزاری ای بی اس نیوز در نظر دارد با بررسی وضعیت نواحی صنعتی کشور به عنوان یک مورد خاص به ارائه مشکلات و ارائه راهکارهای لازم برای توسعه این بخش مهم از تولید ملی کشور بپردازد.
absnews