پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

ارمنستان همچنان متعهد به حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه با آذربایجان است/ نیروهای حافظ صلح روسیه قادر به توقف تجاوزات باکو نیستند/ شاهد تجلی قوی سیاست ضد تروریسم ایرانیان آذربایجانی هستیم • رکنا

ارمنستان همچنان متعهد به حل مسالمت آمیز مناقشه با آذربایجان است/ نیروهای حافظ صلح روسیه قادر به توقف تجاوزات باکو نیستند/ شاهد تجلی قوی سیاست ضد تروریسم ایرانیان آذربایجانی هستیم.

تارون هوانسیان، تحلیلگر ارمنی مسائل قفقاز در گفت وگو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که در حالی که آذربایجان و ارمنستان از نقض آشکار آتش بس طرف مقابل گزارش می دهند و درگیری های پراکنده بین نیروهای دو کشور رخ داده است. در ابتدا «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان با بیان اینکه پیمان صلح بین این کشور و جمهوری آذربایجان امضا می شود، جزئیات این طرح چیست، گفت: بیانیه نخست وزیر ارمنستان بیشتر پیامی بود به این کشور. جامعه بین‌المللی که ارمنستان همچنان متعهد به حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشه است و این بدان معنا نیست که ارمنستان آماده پذیرش راه تحمیل شده توسط آذربایجان است که شامل تسلیم کامل حقوق خود است. با وجود تجاوزات باکو، ایروان روند حل و فصل مسالمت آمیز را رها نمی کند، اما این روند را مطابق با خواسته حداکثری آذربایجان پیش نخواهد برد.

وی ادامه داد: از آنجایی که روند حل مناقشه و صلح یک روند دو طرفه است و نیازمند سیاست گذاری مناسب از سوی دو طرف است، در حال حاضر احتمال وقوع این اتفاق بسیار کم است. اولاً، باکو به طور رسمی، چه به صورت لفاظی و چه از طریق اقدامات تهاجمی خود علیه ارمنستان و آرتساخ، به صراحت اعلام می کند که متعهد به راه حل مسالمت آمیز نیست. همانطور که مشاهده می شود، «برقراری صلح» برای باکو به معنای خروج همه ارامنه از آرتساخ و انتقال همه مناطق به آذربایجان است. در حالی که آرتساخ حدود 110 روز است در محاصره است، اخیراً موج جدیدی از تجاوزات به راه افتاده است که منجر به کشته شدن نیروهای پلیس و اشغال بخشی دیگر از خاک آرتساخ شده است.

وی افزود: خواسته دیگر باکو تعیین مرز با ارمنستان بر اساس خواسته باکو و نه قوانین بین المللی است. دیروز در لاچین، الهام علی اف در واقع اعلام کرد که قصد عقب نشینی از اراضی اشغالی ارمنستان را ندارد. آنها به راه اندازی موسوم به “کریدور زنگزور” ادامه می دهند، به این معنی که ارمنستان از حاکمیت خود بر بخشی از خاک خود در جنوب، در مرز با ایران چشم پوشی می کند، که البته با بیانیه 9 نوامبر در تضاد است.

این تحلیلگر مسائل قفقاز تاکید کرد: اطلاعات موجود و سیاست تهاجمی آذربایجان نشان می دهد که متأسفانه تهاجم جدیدی که باکو انجام خواهد داد، بیشتر از راه حل مسالمت آمیز است.

هوانسیان همچنین در پاسخ به این سوال که چندین ماه است شاهد مسدود شدن گذرگاه لاچین و محاصره آرتساخ توسط نیروهای آذربایجانی هستیم. وی با بیان اینکه در این مدت تحولات چگونه پیش رفت و جنگ در اوکراین چگونه مانع از اجرای تعهدات نیروهای حافظ صلح روسیه شد، گفت: سیاست تهاجمی باکو نیز مبتنی بر واقعیت هایی است که امروز در صحنه بین المللی شکل گرفته است که اولین آن جنگ کنونی در آن اوکراین است. اقدامات باکو در یک سال گذشته، به ویژه تهاجم و محاصره آرتساخ، نشان می دهد که توانایی نیروهای حافظ صلح روسیه در توقف تجاوزات باکو به شدت کاهش یافته است. در واقع وضعیتی وجود دارد که در آن روسیه نمی تواند پایبندی کامل به بیانیه سه جانبه را تضمین کند.

وی افزود: از سوی دیگر آذربایجان با ترکیه و اسرائیل همکاری تنگاتنگی دارد و هر کدام از این بازیکنان منافع خاص خود را دارند. اگر منافع آنکارا تقویت نفوذ خود در قفقاز جنوبی است و منافع اصلی تل آویو در اقدامات علیه ایران نهفته است. بر این اساس، تصادفی نیست که اخیراً شاهد تجلی شدید سیاست ضدایرانی باکو (که تازه نیست) بوده ایم. این موضوع در سفر اخیر وزیر امور خارجه آذربایجان به سرزمین های اشغالی نیز به وضوح قابل مشاهده بود. این بدان معناست که باکو از یک سو از اوضاع کرملین و اطراف آن برای پیشبرد منافع خود استفاده می کند و از سوی دیگر از سیاست ضد ایرانی غرب و تل آویو برای جلب حمایت آنها استفاده می کند.


خبر از رکنا


اخبار خبرگزاری رکنا

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

میز تحریر چوبی و میز کامپیوتر چوبی؛ قلب تپنده هر فضای کاری و آموزشی در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *