08:04 – 13 سپتامبر 1403
به گفته کارشناسان، صرفه جویی در مصرف برق در تبادل انرژی به ایجاد شفافیت در قیمت گذاری برق کمک می کند. با عرضه برق در این بازار، قیمت ها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود که قیمت ها را منصفانه و معقول تر می کند و عرضه برق در بورس انرژی باعث افزایش رقابت بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان می شود. این رقابت می تواند بازده تولید را بهبود بخشد و هزینه ها را کاهش دهد.
نکته دیگر این است که تبادل انرژی به تنوع منابع تولید برق کمک می کند. این تنوع می تواند شامل انرژی های تجدیدپذیر، انرژی های فسیلی و سایر منابعی باشد که به کاهش وابستگی به یک منبع خاص کمک می کند و ابزارهای لازم را برای مدیریت ریسک های قیمت برق فراهم می کند. تولیدکنندگان و مصرف کنندگان می توانند با استفاده از قراردادهای آتی و گزینه ها، خطرات ناشی از نوسانات قیمت را کاهش دهند.
یک بازار تنظیم شده و شفاف برای برق می تواند به جذب سرمایه گذاران جدید کمک کند. سرمایه گذاران به دنبال بازارهایی هستند که بتوانند به راحتی و با اطمینان در آن سرمایه گذاری کنند. با افزایش تقاضا برای برق و بهبود کارایی بازار، نیاز به توسعه زیرساخت های تولید و توزیع برق نیز افزایش می یابد که می تواند به بهبود کلی سیستم انرژی کشور و بهره مندی از قیمت های رقابتی کمک کند.
رضا هوشمند کارشناس حوزه بورس انرژی پیش از این در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز گفت: بخش های تولید کننده انرژی برای فروش برق تضمینی دولت تقاضاهای زیادی داشتند ضمن اینکه برق را در بورس عرضه می کردند. با توجه به روند بورس انرژی، معاملات در زمان وصول مطالبات شرکت ها کاهش می یابد که می تواند نقدینگی خوبی در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد.
این کارشناس بورس انرژی در ادامه گفت: یکی از مشکلات صنعت برق موضوع دستور قیمت گذاری است که با تامین برق در بورس انرژی به دلیل شفافیت معاملات و فرآیند مبادلات که عرضه و تقاضا در بورس انرژی واقعی می شود. تعیین قیمت های کشف شده
تالار برق آزاد به تازگی در بورس انرژی راه اندازی شده است
تامین برق در بورس انرژی بر اساس آمار، در حال حاضر برق در سه تالار مجزای بورس انرژی ایران معامله می شود که در یکی از این تالارها، برق نیروگاه های حرارتی عرضه می شود که از ابتدای سال جاری تا دهم، در مجموع 71 میلیارد کیلووات برق یک ساعت در شهریور 8480 میلیارد تومان معامله شد.
در تالار سبز برق که برق از نیروگاه های تجدیدپذیر تامین می شود، در ابتدای سال بیش از 311 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 1500 میلیارد تومان معامله شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 143 درصد رشد حجم داشت. در سال گذشته و به نیروگاه های تولیدی کوچک و پراکنده برق می رسد و حجم معاملات 35 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 168 میلیارد تومان و ارزش کل معاملات برق امسال است. از مرز 10 هزار میلیارد تومان گذشت.