با گذشت حدود سه سال از قانون مالیات مسکن خالی، روند اجرای این قانون در ماه های اخیر شکل جدی تری به خود گرفته است که با اتصال خدمات آموزشی، شناسایی مسکن های خالی را تسریع کرده است. به گفته مسئولان وزارت راه و شهرسازی، تاکنون 183 هزار واحد خالی در بازار مسکن عرضه شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، قانون مالیات بر مسکن خالی در تاریخ 14 آذرماه 1398 به تصویب شورای اسلامی رسید و مقرر شد خانوارها اعم از مالک و مستاجر نسبت به ثبت اطلاعات سکونت خود در سامانه املاک و مسکن وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند. شهرسازی تا خانه های خالی شناسایی و به سازمان امور مالیاتی ارائه شود.
تخمین زده می شود که در ایران حدود 29 میلیون واحد مسکونی وجود داشته باشد که بر اساس آمار سال 1394 حدود 2.6 میلیون واحد خالی از سکنه است. اما با گذشت سه سال از تصویب این قانون، تنها 183 هزار خانه خالی به بازار عرضه شده است. با این حال 65 هزار در شهرک جدید پردیس و در منطقه 22 تهران 45000 خانه خالی از سکنه وجود دارد.
تاکنون 6.5 میلیون نفر از سرپرستان خانوار به سامانه املاک و مسکن مراجعه کرده اند و 4.2 میلیون ملک نیز به ثبت رسیده است. ماه گذشته ابوالفضل نوروزی، رئیس دفتر اقتصاد مسکن اعلام کرد که مراجعات به سامانه 5 برابر شده و از میانگین روزانه 5000 پرونده به 25000 مورد رسیده است که مهمترین دلیل آن اتصال به خدمات وزارت آموزش و پرورش بوده است.
وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی واحدهای خالی از سکنه اقداماتی انجام می دهد. اطلاعات سامانه املاک و مسکن علاوه بر خوداظهاری با ثبت قبوض آموزش، برق، آب و گاز و بارگذاری در سامانه تکمیل می شود. همچنین با بانک مرکزی توافق شده است تا اطلاعات املاک افراد دریافت کننده چک و افتتاح حساب در سامانه املاک و اسکان ثبت شود. آدرس سکونت ایرانیان بر اساس سامانه املاک و اسکان دریافت و تکمیل می شود.
در نتیجه این اقدامات، تخمین زده می شود که تاکنون 183 هزار خانه خالی از سکنه به بازار عرضه شده است که از این تعداد 18 هزار خانه متعلق به مالکانی است که 20 خانه خالی دارند. 12 مالک نیز بیش از 100 خانه خالی دارند که از این تعداد 12436 خانه متعلق به این افراد به بازار عرضه نشده است.
شهرداری ها از جمله سازمان هایی هستند که در معرفی خانه های خالی و مجلل همکاری چندانی ندارند. به عنوان مثال، چند روز پیش رئیس سازمان مالیاتی گفت: شهرداری لواسان از ارائه اطلاعات خانه های لوکس به سازمان امور مالیاتی خودداری می کند. در پی این اظهارات، رئیس مرکز اطلاعات مالی با ابراز تعجب از عدم همکاری شهرداری لواسان در ارائه اطلاعات به سازمان مالیاتی اعلام کرد: اگر شهرداری ها وظایف قانون مبارزه با پولشویی را جدی نگیرند. از مقامات ذیصلاح کناره گیری کند. پیگیری خواهد شد. حتی امروز نیز اقدام این نهادها برخلاف تعهدات صریح قانون و مقررات مبارزه با پولشویی است.
چندی پیش مدیرکل دفتر کنترل سازمان امور مالیاتی گفت: جوانی 23 ساله دارای 123 خانه خالی از سکنه شناسایی شد که باید منبع درآمد وی مشخص شود. همچنین مالیات بر درآمد آن شخص از طریق سامانه های سازمان امور مالیاتی پیگیری می شود.
پس از چند مرحله هشدار، دولت با جدیت بیشتری اعمال مالیات بر خانه های خالی را از 24 شهریورماه امسال پیگیری کرد. در همین راستا گشتهایی متشکل از وزارت راه و شهرسازی، شهرداری و سازمان امور مالیاتی از فروردین ماه در تهران و شهرهای اقماری برای شناسایی خانههای خالی در مناطق مختلف شهری تشکیل شد. مهمترین معیار وزارت راه و شهرسازی برای خانه های خالی پرکردن اطلاعات سامانه ملی املاک و مسکن است.
انتهای پیام