ارائه 4600 متهم پولشویی / تدوین 80 درصد سند آسیب پذیری در جرایم مالی
خانی تاکید کرد: گزارش رفتار مشکوک به پولشویی در درجه اول بر عهده متولی است و به مراکز اطلاعات مالی گزارش می شود.
فعال سازی 50 درصدی قابلیت های مبارزه با پولشویی
فعالیت های مشکوک پولشویی را بر اساس شاخص های خاص برای هر دستگاه شناسایی کنید
وی گفت: تمامی دستگاه های اجرایی، نظام بانکی، بیمه، بورس و… باید معاملات مشکوک را بر اساس شاخص هایی که برای هر یک در قانون تعریف و ابلاغ شده است شناسایی و گزارش کند.
انتهای پیام
وی درباره موضوع FATF نیز گفت: هدف ما در مرکز اطلاعات مالی فعال سازی ظرفیت های قانونی برای مبارزه با پولشویی داخلی و جبران عقب ماندگی ها است و در این مورد براساس تصمیم مراجع بالادستی عمل خواهیم کرد. 300 مامور مبارزه با پولشویی در واحدهای مختلف واحدهای مربوطه از دیگر اقدامات انجام شده است.
معاون وزیر اقتصاد گفت: مرکز اطلاعات مالی سامانه گزارش دهی دستگاه های اجرایی ایجاد کرده و امکان گزارش اطلاعات تراکنش های مشکوک را برای همه فراهم کرده است. دستگاه هایی که به سیستم متصل نیستند شناسایی شده و دسترسی نرم افزاری برای آنها ایجاد می شود.
رئیس مرکز اطلاعات مالی همچنین افزایش تعامل با کشورهای دوست و همسو در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را از دیگر رویکردهای دولت سیزدهم دانست و در راستای نظارت به تفاهم نامه های دوجانبه و ائتلاف های چندجانبه و چندجانبه اشاره کرد. جریان های مالی و مبارزه با تروریسم.
به گزارش ای بی اس نیوز، هادی خانی – رئیس مرکز اطلاعات مالی – گفت: هرگونه جرم مالی و پولی که از طریق اعمال مجرمانه و تلاش برای رساندن آن به جریان سالم پولهای اقتصاد پولشویی اتفاق بیفتد، از وظایف دولت است. قانون مبارزه با پولشویی مبارزه با این نوع اقدامات مجرمانه است.
خانی همچنین به ساختار شورای عالی مبارزه با پولشویی با حضور وزرای دادگستری، امور خارجه و اطلاعات و روسای نهادهای دخیل در مبارزه با پولشویی زیر نظر ریاست جمهوری، وزیر اقتصاد و اقتصاد اشاره کرد. گفت: این شورا هر دو هفته یک بار در حوزه سیاستگذاری و مدیریت تشکیل جلسه می دهد و دستورات لازم برای نظارت مستمر بر اقدامات مجرمانه را در دستور کار دارد.
خانی همچنین اعلام کرد: در همین مدت 4600 نفر مظنون به فعالیت اقتصادی ناسالم را شناسایی کردیم. افرادی که سابقه مالیاتی ندارند و فعالیت مالی و تراکنش های مالی بالایی دارند. مشخص شد که نبود سابقه مالیاتی برای افراد دارای درآمد بالا به همراه سایر شاخصها مانند شغل، سن و سایر شاخصها در شناسایی و معرفی افراد مظنون به پولشویی مؤثر است.
900 دستگاه که به سیستم مبارزه با پولشویی متصل نبودند
خانی با بیان اینکه طی 7 ماه گذشته شاهد رشد 40 تا 50 درصدی فعالسازی قابلیتهای دستگاهها در حوزه مبارزه با پولشویی بودهایم، افزود: در قانون وظیفه مهمی داریم که ارزیابی آسیب پذیری و هزینه های کشور در حوزه پولشویی که در حوزه های مختلف بیمه ای است. بازار سرمایه، بانک و چند بخش دیگر باید با تقسیم کار ملی انجام شود و یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم تدوین این سند بود که بیش از 70 درصد آن در کمتر از هشت ماه نوشته شده است. توسط مرکز اطلاعات مالی و همچنین در شورای عالی مبارزه با پولشویی که به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل می شود، تمرکز بر شناسایی ظرفیت ها برای مبارزه با فساد در کشور است و اخیرا تفاهم نامه ای پنج جانبه در خصوص توزیع کار ملی بین نهادهای دخیل در مبارزه با پولشویی و فساد اداری امضا شد.
وی افزود: تعداد قابل توجهی از دستگاه ها در گذشته وارد این سامانه نشده اند که در مجموع 900 دستگاه اصلی و فرعی را شناسایی کرده ایم که وارد این سامانه نشده اند و تا کنون 30 تا 40 درصد آنها وارد این سامانه شده اند. به سیستم گزارش تراکنش مشکوک ما متصل شده است.
وی با اشاره به قانون مبارزه با پولشویی مصوب 1396 و قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم گفت: وظایف دستگاه های اجرایی مختلف در این قوانین مشخص شده است و مشخص است که تقسیم کار ملی و هماهنگی خوب بین دولت های مختلف وجود دارد. ادارات با مشارکت مردم و افراد مختلف حقیقی و حقوقی تعریف شوند تا بتوانند با این اعمال مجرمانه مبارزه کنند. این مبارزه تأثیر مستقیمی بر شفافیت اقتصادی دارد.
معاون وزیر اقتصاد همچنین به همکاری برخی دستگاه ها از جمله سازمان امور مالیاتی در حوزه اطلاع رسانی و مبارزه با پولشویی اشاره کرد و گفت: در پورتال مرکز امکان دریافت اطلاعات عمومی را داریم. اما هدف ما در ابتدای پیادهسازی قانون در دستگاههای مختلف مانند زیرساختها است و باید تکمیل شود تا بتوانیم خدمات بهتری ارائه دهیم.
خانی ابلاغ مقررات مهم از جمله نحوه ارائه خدمات به اتباع خارجی که سال ها بلاتکلیف مانده بود را از دیگر اقدامات عملی در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: در بحث پولشویی هر سازمانی معیارها و شاخص های خاص خود را دارد و ما بر اساس آن شاخص ها و بررسی متقابل اطلاعات، افراد مشکوک به پولشویی را شناسایی و وارد می کنیم. وی در ادامه رسیدگی به جرم پولشویی توسط این افراد را از وظایف مراجع قضایی اعلام کرد و گفت: با توجه به این شاخص ها، شکات را فقط به وزارت اقتصاد معرفی می کنیم.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا خرید و فروش ارز دیجیتال مصداق پولشویی است، افزود: ارز دیجیتال هنوز در قانون کشور تعریف دقیقی ندارد و یکی از شاخص هایی است که برای شناسایی افراد مشکوک به پولشویی استفاده می شود. با شاخص های دیگر اندازه گیری می شود.
معان وزیر اقتصاد با یادآوری روش های شناسایی جرایم پولشویی خاطرنشان کرد: در قالب شرکت های جعلی، کارت بازرگانی اجاره ای، حساب های اجاره ای و نقل و انتقال املاک و مستغلات، این اقدامات مشکوک به پولشویی شناسایی می شود.
رئیس مرکز اطلاعات مالی همچنین با اشاره به اینکه بسیاری از بخشهای این قانون تا دولت سیزدهم به تعویق افتاده بود، گفت: در قانون مبارزه با پولشویی بسیاری از تکالیف قانونی تصویب شد و حتی تا دولت فعلی اجرا نشد. شاخص هایی از سوی مرکز اطلاعات مالی اعلام نشده است. با اعلام این شاخص ها و با شناسایی و کنترل اجرای وظایف و تعهدات نهادها در خصوص اعلام معاملات مشکوک، سعی در اجرای قوانین و مقررات داشته ایم.
خانی مبارزه با پولشویی را تلفیقی از فرهنگ سازی و آموزش های اولیه و اجرای قوانین و مقررات دانست و افزود: دست اندرکاران پولشویی و علاقه مند به فساد خود را به روز می کنند و به همین دلیل با پولشویی مبارزه می کنند و با فساد مبارزه دائمی می کنند. و به روز شده است.
رئیس مرکز اطلاعات مالی از شناسایی 4600 مظنون به پولشویی خبر داد و گفت: در حالی که بسیاری از قوانین مبارزه با پولشویی تا قبل از دولت سیزدهم به قوت خود باقی بود، در دولت سیزدهم تمرکز بر اجرای قوانین در این دولت بود. منطقه و نزدیک به 80 درصد آسیب پذیری کشور در برابر جرایم پولشویی و تامین مالی تروریسم تدوین شد.