14:45 – 04 نوامبر 1403
قانون جهش تولید مسکن در سال 1400 هجری شمسی صادر شد که بر اساس آن بانک ها باید 20 درصد تسهیلات خود را به حوزه مسکن اختصاص دهند، اما متأسفانه سه سال بعد حتی به دستور رئیس جمهور شهید در سال 1400 هجری قمری شاهد این موضوع بودیم. جلسات شورای عالی مسکن: تعداد کمی از بانک ها به این تعهدات پایبند بوده و قانون را اجرا کردند، در صورت عدم تخصیص منابع مالی لازم به پروژه ها، مدت زمان اجرای پروژه ها تمدید و بخش بزرگی از پروژه ها تمدید می شود. به تعویق بیفتد و در نتیجه قیمت کل واحدهای ساختمانی افزایش یابد.
در همین رابطه غلامی از اعضای انجمن صنفی سازندگان مسکن کشور در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران تائید کرد که بخش بزرگی از کارگران انبوه ساز و سازندگان دیگر انگیزه ای برای ادامه مسیر ندارند. این کار به دلیل عدم پرداخت تسهیلات از سوی بانک ها بود و این خود باعث شد که هیچ پروژه دیگری افتتاح نشود. نیاز و منابع مالی از جمله تسهیلات 550 میلیون تومانی پرداخت نشده و روند اجرا کند شده است.
یکی از اعضای کانون جمعی از سازندگان مسکن کشور تصریح کرد: قانون برای بانک هایی که در این زمینه همکاری نمی کنند جرایم در نظر گرفته شد اما باید تلاش کنیم این جرایم اجرایی شود و مبالغ آن به صندوق ملی مسکن واریز شود.
وی با بیان اینکه قانونگذار جرایمی در این زمینه در نظر گرفته بود که باید در صندوق ملی مسکن واریز شود، گفت: در دو سال و نیم گذشته ارزش این جرایم بیش از 300 هزار میلیارد تومان بوده است.
وی تصریح کرد: فعال نشدن این جرایم باعث می شود قانون مذکور از انسجام لازم برخوردار نباشد. در این زمینه انتظار می رود سازمان امور مالیاتی نسبت به وصول جرایم اقدام کرده و مراجع نظارتی نیز بر این موضوع نظارت داشته باشند.
غلامی با اشاره به اینکه توان خلق پول بزرگترین قدرت اقتصادی است که دولت به بانک ها اعطا کرده است و با توجه به اینکه مشخص می شود بسیاری از بانک هایی که از پرداخت تسهیلات خودداری می کنند بانک های خصوصی هستند، گفت: نظارت لازم باید انجام شود. در این حوزه انجام شود و این امر باید با حضور نهادهای متولی برای هدایت این امور به سمت اهداف تولید انجام شود.
وی با اشاره به اینکه بازار مسکن در دوره گذشته متاثر از رونق، رکود و نوسانات بوده است، اظهار کرد: هم اکنون شاهد عمیق ترین رکود در بازار مسکن در چند دهه گذشته هستیم که باعث شده ساخت و ساز مسکن به سطح کاهش یابد. سطح قابل توجهی خلاصه و یکی از دلایل اصلی آن عدم بازپرداخت تسهیلات بانکی است.
وی افزود: برای توسعه بازار مسکن باید مشوق ها و تسهیلات مالیاتی برای سازندگان حرفه ای در نظر گرفته شود از سوی دیگر باید با ابزارهای مالیاتی از ورود موقت افراد و سازندگان به این صنعت جلوگیری کرد.
وی گفت: پیگیری وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن توسط بانک ها و هدایت منابع به این بخش می تواند مدت و هزینه مسکن را کاهش دهد.