اخذ مالیات از محصولات جالیزی تا چه اندازه به بهبود الگوی کشت کمک می کند؟ – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز
یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: یکی از دلایل حذف محصول جالیزی، خودکفایی کشور در تولید اقلام اساسی است. در حالی که صادرات 3.2 میلیون تن از این محصولات تنها در 84 هزار هکتار زمین کشت می شود، در صورت از بین رفتن این تولید، تنها 320 هزار تن گندم در این زمین قابل کشت است. وقتی تولید گندم را 20 درصد افزایش دهیم می توانیم حدود 2 میلیون تن گندم به تولید خود اضافه کنیم. بنابراین لازم است برای دستیابی به خودکفایی در تولید محصولات اساسی به سراغ روش های دیگر رفت.
وی در پاسخ به این سوال که اجرای این تصمیم نوعی خودتحریمی برای کشور محسوب نمی شود؟ او توضیح داد: این اتفاق می افتد. ما باید به دنبال راه های بهتری برای رسیدن به خودکفایی باشیم. این ساده ترین و آخرین راه است. اگر کارمان را خوب انجام دهیم قطعا ارز به کشور می آورد و کالاهای اساسی تولید می شود.
این نماینده مجلس یازدهم با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی نمی تواند جلوی کشت این محصولات را بگیرد و کشاورز را به سمت کشت کالا سوق دهد، خاطرنشان کرد: 3 میلیون تن محصول خالص صادراتی، سطح زیر کشت 100 هزار هکتار است. با این 100 هزار هکتار، چه محصولات اصلی را در کشور می رویم؟
یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی درباره استدلال وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر آب بر بودن این محصولات گفت: باید به فکر آب باشیم. راندمان آب در کشور ما 35 درصد است، باید با روش های جدید راندمان را بین 35 تا 50 درصد افزایش دهیم. نه برای پاک کردن مشکل علاوه بر این، حرکت به سمت راندمان تولید می تواند باعث افزایش راندمان آب شود.
عباسی اضافه کرد: با این روش وضع عوارض بر صادرات محصولات جالیزی به هدف خود نخواهیم رسید و با مشکلاتی مانند افت ارز مواجه خواهیم شد.
وی ضمن انتقاد از عدم اقدامات لازم در حوزه آبخیزداری و حفظ آب افزود: می توان با این کارها از استفاده بی رویه از ذخایر آبی کشور جلوگیری کرد و تولید را افزایش داد.
absnews
وی افزود: از این 813 هزار هکتار تنها 15 درصد صادراتی و 85 درصد این محصولات مصرف داخلی است. در واقع تنها یک درصد از زمین های زراعی کشور برای صادرات محصولات جالیزی استفاده می شود. آیا این یک درصد می تواند ما را خودمختار کند؟ قطعا نه. در این شرایط برای رسیدن به خودکفایی کالا و رسیدن به خودکفایی باید از روش های دیگری استفاده کنیم. در این راستا می توانیم با افزایش بهره وری از دیم ها و مراتع به هدف خود برسیم.
عباسی درباره میزان خسارت وارده به بازارهای منطقه از اجرای این تصمیم گفت: مسلماً کشاورز و صادرکننده ما در شرایط فعلی پس از تلاش فراوان این بازارها را برای خود ایجاد کرده است. زمانی که صادرات آسیب ببیند، آن بازارها را از دست خواهیم داد و در بازپس گیری آن ها چندان موفق نخواهیم بود.
این نماینده مجلس یازدهم در پاسخ به این سوال که وضع مالیات بر صادرات منجر به بیکاری کشاورزان و اعتراض آنها نمی شود؟ وی تصریح کرد: مطمئناً اگر کارها را بدون مهارت و بی تدبیری انجام دهیم مشکلاتی برای ما پیش خواهد آمد. قبل از هر اقدامی باید به محصول جایگزینی که کشاورز می تواند بکارد فکر کنید. تغییر سیستم کشت کشاورز در یک هفته و یک ماه امکان پذیر نیست.
وی افزود: اگر هدف وزارت جهاد کشاورزی محدود کردن صادرات این محصولات است، طبق قانون، وزارت جهاد کشاورزی به جای این اقدام، تنها در یک زمان باید شش ماه قبل این مشکل را اعلام می کرد. . این محصولات از جلیزی یک میلیارد و 300 میلیون دلار برای کشور به ارمغان می آورد و از حدود 28 میلیون تن این محصولات تنها 3 میلیون تن صادرات داریم و 25 میلیون تن مابقی برای مصرف داخلی است.
عباسی افزود: اگر بخواهیم به سمت تولید محصولات اساسی برویم باید بهره وری را در سایر محصولات افزایش دهیم. فاصله عملی ما در کشت محصولات کشاورزی بسیار زیاد است و از خلاء عملکردی رنج می بریم.
عضوکمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر باید سبزی و صیفی جات را در گلخانه ها کشت کنیم تا با کشت گلخانه ای محصول را افزایش دهیم و صادرات را افزایش دهیم. ما حتی می توانیم درصدی از زمین را برای کشت محصولات اصلی آزاد کنیم.
وی اذعان داشت: اگر در حوزه تولید به دانش نفوذ کنیم و تأثیر دانش را افزایش دهیم، بهره وری را افزایش خواهیم داد و با این افزایش می توانیم کالاهای اساسی تولید کنیم و به خودکفایی برسیم.
علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، درباره برنامه وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین تکلیف هفت محصول جالیزی و … اثرات منفی این تصمیم: ابتدا باید روشن کنیم که هدف ما تعیین عوارض است، عوارض 100 درصدی محصولات جالیزی چیست؟ وزارت جهاد کشاورزی باید شفاف سازی کند که آیا تعرفه ای که اعمال می کند و محدودیت های کشت این محصولات با هدف کشت محصولات اساسی در کشور است یا به دنبال محدود کردن صادرات این محصولات است.
وی افزود: باید قبل از تصمیم گیری درآمد کشاورز و ارز کشور را در نظر بگیریم.
عضوکمیسیون کشاورزی مجلس گفت: بر اساس آمار ۹۸ تا ۹۹ وزارت جهاد، ۸۱۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کشور زیر کشت سبزی و تره بار است که ۶.۶ درصد از کل اراضی کشاورزی است.