13:18 – 09 نوامبر 1403
با توجه به تنوع اقلیمی گیاهان دارویی، امکان افزایش صادرات و ارزآوری کشور وجود دارد، اما این امر مستلزم جلوگیری از خام فروشی، فرآوری، ماشین آلات مناسب و فناوری روز است تا بتوانیم سهم ایران از فروش گیاهان دارویی دنیا را افزایش دهیم. دنیا چرا که سهم ایران از کل فروش سالانه گیاهان دارویی از 130 میلیارد دلار از 600 میلیون دلار فراتر نمی رود و در عین حال کشورمان در تولید بسیاری از گیاهان دارویی مانند زعفران، یاس، زیره سیاه و … حرفی برای گفتن دارد. زیره سبز و گشنیز.
بر اساس آمار سال گذشته سطح زیر کشت گیاهان دارویی حدود 137 هزار و 915 هکتار بوده که نسبت به 1401 هکتار، 40 هزار هکتار افزایش داشته است. محصول گیاهان دارویی در سال گذشته حدود 436 هزار و 542 تن بوده است. امسال 400 هزار تن گیاه دارویی از مجموع 295 هزار هکتار زمین زیر کشت تولید می شود.
محمدعلی رضایی رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان گیاهان دارویی در این خصوص گفت: برآوردها حاکی از آن است که حجم فروش گیاهان دارویی تا سال 2050 به 500 میلیارد دلار خواهد رسید اما در حال حاضر سهم ما از همین تنوع و کیفیت است. گیاهان دارویی کمتر از نیم درصد است و با ایجاد زنجیره ارزش می توانیم حداقل 10 درصد از فروش جهانی را معادل 13 میلیارد دلار به دست آوریم.
رضایی مجموع صادرات گیاهان دارویی را 600 میلیون دلار اعلام کرد و افزود: بر اساس آمار سالانه صادرات زعفران و سایر گیاهان دارویی بین 300 تا 350 میلیون دلار است که امکان افزایش حجم صادرات به 10 میلیون دلار وجود دارد. ٪.
تولید گیاهان دارویی تا پایان برنامه هفتم به 600 هزار تن می رسد
حسین زینلی مدیر طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: بر اساس آمار از مجموع 295 هزار هکتار سطح زیر کشت، 400 هزار تن گیاهان دارویی تولید می شود. اما پیش بینی می شود تا پایان برنامه هفتم تولید گیاهان دارویی بین 500 تا 600 هزار تن برسد.
وی با بیان اینکه توسعه کشاورزی دیم و افزایش تولید گیاهان دارویی تاثیر بسزایی در رشد صادرات دارد، تصریح کرد: با همکاری سازمان جهاد کشاورزی 60 هزار هکتار از اراضی دیم را به گیاهان دارویی اختصاص خواهیم داد. سال گذشته سطح زیرکشت دیم به 52 هزار هکتار رسید.
زینلی با بیان اینکه در تولید بسیاری از گیاهان دارویی رتبه اول تا سوم را داریم، گفت: ایران در تولید گلاب و زعفران رتبه اول، در کشاورزی رتبه سوم، در زمینه گشنیز و زیره سبز و تره فرنگی رتبه اول را دارد.
مدیر طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد سطح زیرکشت زعفران را 127 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: طبق آمار میانگین عملکرد زعفران 2.5 کیلوگرم در هکتار است و امکان کسب 1.5 میلیارد دلار در هر هکتار وجود دارد. بازارهای هدف طی 5 تا 6 سال
به گفته وی، برآورد می شود تولید زعفران امسال به 350 تا 400 تن برسد که نسبت به سال قبل 20 تا 25 درصد افزایش داشته است.
زینلی بیان کرد: در برنامه هفتم در نظر داریم سطح زیر کشت گیاهان دارویی به 400 هزار هکتار و تولید 500 تا 600 هزار تن برسد که بر این اساس 200 هزار تن گیاهان دارویی روانه بازارهای هدف می شود.
ظرفیت تولید زعفران 3 برابر مقدار فعلی است
علی الحسینی یکی از اعضای شورای ملی زعفران از احتمال سه برابر شدن تولید زعفران خبر داد و گفت: اگرچه امکان تولید بیش از هزار تن زعفران در کشور وجود دارد، اما این فرصت و راهکار مناسبی است. و سیاست در زمینه تولید و صادرات اتخاذ شود.
او این را گفت وی با بیان اینکه 60 تا 70 کشور مقصد صادرات زعفران ایران هستند، گفت: اگر به تولید واقعی زعفران برسیم به رقم صادرات قابل قبولی دست خواهیم یافت.
الحسینی بیان کرد: با توجه به شرایط مساعد برای بارندگی در فصل بهار، برآورد شد که تولید زعفران نسبت به سال قبل 50 تا 60 درصد افزایش یابد و سپس با تشدید گرما، انتظار می رفت که تولید وی تصریح کرد: تولید 20 تا 30 درصد کاهش می یابد و اکنون باید منتظر ماند و دید که تولید به کدام سمت می رود.
با توجه به شرایط اقلیمی و کم آبی کشور، بهترین جایگزین برای کشت محصولات پرآب، گیاهان دارویی است، زیرا برای ارتقای ضریب امنیت غذایی، کشت محصولات پرآب باید از طریق کشت فراسرزمینی و کشت سرپوشیده انجام شود. برای محصولات کم آبزی مانند گیاهان دارویی در نظر گرفته شود تا سهم ایران از گیاهان دارویی در جهان افزایش یابد.