شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

احیای 22 هزار و 800 رشته قنات در برنامه هفتم

معاون حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از احیای 22 هزار و 800 رشته قنات طی برنامه هفتم خبر داد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ معاون حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اعلام این خبر گفت: اجرای طرح های آبخیزداری با افزایش بیش از 50 درصدی آبدهی قنوات موثرترین روش برای احیای مجدد قنوات است.

منطقه ای کویری که با احداث آبیاری و احیای قنات باعث رونق روستا شد.

به روستایی سرسبز می رویم، بین دامنه های جنوبی شیرکوه و کویر سیاه، در دروازه کویر مرکزی ایران.

روستایی در انتهای حوزه آبخیز نیوک در شهرستان میبد استان یزد. این روستا 10 سال است که هر ساله شاهد وقوع سیلاب است، یکی از این سیلاب ها که در اذهان اهالی این روستا باقی مانده است، سیل بهار سال 1397 است که با بارش 18 میلی متر آغاز شد.

آقای جنتی رئیس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان میزان خسارت ناشی از سیل در این روستا در سال 1397 را حدود 10 میلیارد تومان برآورد کرد.

اما تابستان سال گذشته آخرین باری بود که سیل روستای نیوک را درنوردید، حتی اگر بارندگی ها بیش از دو برابر سال 2018 بود.

اما خسارات وارده کمتر برآورد شد.

اجرای طرح های آبخیزداری در این روستا علاوه بر کاهش خسارات جانی و مالی روستاییان، قنات روستا را نیز پر آب کرده است. بهره برداری از حوزه آبخیز روستای نیوک نقش حفاظتی از تاسیسات و منازل پایین دست روستا را دارد.

شغل اهالی این منطقه از کویر دامداری و کشاورزی است که به قنات به جا مانده از نیاکان وابسته است.

در بالادست روستای نیوک 2 بند خاکی احداث شد که باعث افزایش بیش از 50 درصدی سطح آب قنات روستا شد.

امروزه با پر آب بودن قنات، تجارت و کشاورزی در روستا رونق گرفته است. کشاورزان و باغداران در مزارع خود علوفه، یونجه و انواع میوه ها تولید می کنند.

شرافتی معاون دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان منابع طبیعی گفت: قرار است طی برنامه هفتم ۲۲ هزار و ۸۰۰ حوزه آبخیزداری در دست مطالعه احیا شود.

بر اساس آمار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، 40 درصد عملیات آبخیزداری در سطح 3 میلیون و 500 هزار هکتاری حوزه آبخیز نیوک انجام شده است و حوزه آبخیز نیمبند نیوک خسارت ناشی از سیل سال گذشته در این منطقه را کاهش داده است. 70 درصد

گفتنی است قنات به عنوان منسجم ترین و سودآورترین روش بهره برداری از آب های زیرزمینی می تواند در کاهش هزینه های تولید و در نتیجه رونق تولیدات کشاورزی و صنعتی بسیار موثر باشد. به طور کلی رونق اقتصادی این مناطق در گرو بهره برداری عاقلانه از منابع آبی این مناطق است که قنات می تواند در این میان بیشترین نقش را داشته باشد.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *