اخبار اقتصادی روز

احیای 126 نهالستان با اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد اصله درخت

07:30 31 اوت 1403

در 3 مرداد 1401 رئیس جمهور شهید در سفری که به وزارت جهاد انجام داد، دستور کاشت یک میلیارد اصله درخت در مدت 4 سال مقرر شد در اجرای توافقات بین المللی به دلیل شرایط اقلیمی، سالانه 250 میلیون اصله نهال تولید و کاشته شود. شرایط کاهش غلظت دی اکسید کربن با کاشت درختان مورد تاکید است.

بر اساس این گزارش، چین به عنوان بزرگترین تولید کننده کربن و گازهای گلخانه ای در جهان تا سال 2030 70 میلیارد درخت کاشته است در حالی که عربستان سعودی کاشت 50 میلیارد درخت را هدف قرار داده است. ترکیه همچنین کاشت 4.5 میلیارد درخت را به پایان رسانده و قصد دارد 6.5 میلیارد درخت دیگر را بکارد و کشور ها به طور کلی در این زمینه رقابت می کنند.

گزارش فائو نشان می دهد که از سال 1996 تا 2016 به طور متوسط ​​سالانه 5 میلیون هکتار از جنگل های جهان از بین رفته است که نمونه بارز بی توجهی در این زمینه است. یکی از نگرانی های کشورهای جهان پیامدهای ناگوار تغییرات اقلیمی است که در صورت عدم کنترل این پدیده عواقب آن برای برخی کشورها از جمله ایران به دلیل شرایط جغرافیایی جدی تر خواهد بود.

محمدعلی نکبخت وزیر جهاد کشاورزی اذعان داشت: وزارت جهاد از همه توان خود برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت استفاده خواهد کرد تا فضای سبز در کشور توسعه یابد و از دیگر برکات آن جلوگیری از فرسایش خاک باشد. . احیای جنگل ها، احیای سطح آب های زیرزمینی، تصفیه هوا، کاشت الوار و سایر اثرات زیست محیطی و اجتماعی پروژه در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران.

با اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله سرانه جنگل 200 متر مربع افزایش می یابد.

نقی شعبانیان معاون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: طبق آمار ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار جنگل در کشور داریم و بر این اساس سهم سرانه جنگل ها در کشور ۱۷۰۰ مترمربع است در حالی که متوسط ​​سهم سرانه جنگل ها در جهان 6000 هکتار در آسیا 7 هزار هکتار است. همچنین طبق ماده 15 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی در نظر داشتیم که سهم سرانه جنگل ها را به 2500 متر مربع برسانیم که این امر محقق نشد.

به گفته وی، در سال 89 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی تصویب شد که بر اساس آن قرار بود سرانه جنگل در 10 سال به 2500 مترمربع برسد که این اتفاق نیفتاد، بنابراین لازم است برنامه ریزی برای افزایش سرانه جنگل ها و افزایش کاشت یک میلیارد درخت.

وی با بیان اینکه با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت، سرانه جنگل به 1900 مترمربع می رسد، تصریح کرد: برای افزایش سرانه جنگل به 2500 مترمربع، تداوم طرح درختکاری ضروری است. برای جبران تاخیر لازم به ذکر است در طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت به ازای هر نفر 200 متر مربع اضافه می شود.

وی افزود: بر اساس ماده 22 قانون هوای پاک سرانه فضای سبز شهری باید به 15 مترمربع برسد که متأسفانه انجام نشده است و اکنون در قالب کاشت یک میلیارد درخت تا حدودی افزایش می یابد. و چرا قوانین اجرا و اجرا نشده است و انتظار این است که به منابع طبیعی بیشتر توجه شود.

معاون سازمان جنگل ها ادامه داد: طبق آمار سال گذشته 237 میلیارد تومان اعتبار در مجلس تصویب شد که 50 میلیارد تومان آن به صورت نقدی و مابقی اسناد خزانه است روشن می شود که حفاظت از جنگل ها برای تولید، کشاورزی و نگهداری کافی نیست.

شعبان با بیان اینکه 116 میلیون اصله نهال در بخش خصوصی و دولتی تولید شده است، افزود: طبق آمار سال گذشته 160 میلیون اصله نهال توسط بخش خصوصی و دولتی تولید شده است که دلیل اصلی این کاهش تولید اعتبارات است. نکته دیگر اینکه ظرفیت برخی مهدها خالی نیست.

به گفته وی، بر اساس برنامه پیش بینی می شود امسال 130 میلیون نهال برای بخش دولتی و 120 میلیون نهال برای بخش خصوصی تولید شود و امیدواریم بتوانیم این برنامه را محقق کنیم. اما در مورد اعتبار این مشکل را داریم که اگر تامین نشود حتی نهال های کاشته شده نیز ممکن است آسیب ببینند.

بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک جهانی، مساحت جنگل های ایران طی بیست سال منتهی به سال 2021 با 15 درصد افزایش به 10.7 میلیون هکتار رسیده است، در حالی که مساحت جنگل های ایران در سال 2001 به 9.3 میلیون هکتار رسیده است.

202. فعال ترین مهد کودک را در کشور داریم

سید هاشم موسوی نژاد رئیس مرکز جنگل های غیر شمال گفت: در بحث تغییر اقلیم، کاهش میزان آلودگی در بحث استانداردسازی، سوخت و انرژی پاک و کاهش غلظت دی اکسید کربن دغدغه ماست. در دنیا، این تنها با توسعه پوشش های سبز و دستیابی به جنگل امکان پذیر است.

به گفته وی، جامعه جهانی تنها راه کاهش کربن در جو را توسعه پوشش گیاهی و جنگلی می داند، بنابراین توسعه پوشش جنگلی و کاشت درختان بسیار مهم است چرا که کاشت یک میلیارد درخت به اقتصاد منطقه کمک می کند. تا حدی

موسوی نژاد ادامه داد: با توجه به اینکه در طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال های تولیدی نیاز به مراقبت و نگهداری چندین ساله دارد بنابراین اگر مصوبه ای برای کشاورزی وجود نداشته باشد اشتباه است.

رئیس مرکز جنگل های شمال با بیان اینکه طرح کاشت یک میلیارد درخت تنها برای انجام 30 درصد کار نیازمند منابع طبیعی است، افزود: با تلاش های مکرر سازمان منابع طبیعی تعداد نهالستان های فعال افزایش یافته است. از 76 به 202 افزایش یافته است. مراتع و بیابان ها رسیده اند و نگهداری از نهالستان ها نیازمند بودجه برای مراقبت و نگهداری است.

وی بر تخصیص اعتبارات لازم برای کاشت یک میلیارد اصله درخت تاکید کرد و گفت: در سال اول دولت قول تخصیص 237.5 میلیارد تومان را داده بود اما تنها 50 میلیارد تومان تخصیص داده شد که 5.7 میلیارد تومان آن نقدی و مابقی بود. در قالب اسناد خزانه که 3 سال با پرداخت می باشد در حالی که این مبلغ اعتبار فقط برای یک میلیون و 200 هزار اصله نهال است که اگر از سایر منابع اعتباری مساعدت نمی شد این امکان وجود نداشت.

موسوی نژاد تنها راه جلوگیری از تخریب جنگل ها، آفات و بیماری ها را توسعه جنگل ها اعلام کرد و افزود: طرح کاشت یک میلیارد درخت بهانه ای است برای کمک به عقب ماندگی سال های گذشته، به عنوان مثال بر اساس ماده 15 قانون اساسی. بخش قانون افزایش سرانه جنگل باید از 1700 به 2500 مترمربع برسد که این امر مستلزم کاشت 7 میلیون هکتار درخت است و اگرچه قرار بود ظرف 10 سال این کار انجام شود اما سازمان به دلیل عدم تخصیص نتوانست کاری انجام دهد. از پول

رئیس مرکز جنگل های شمال با بیان اینکه نهالستان ها با 30 درصد ظرفیت خود فعالیت می کنند، گفت: طبق قانون به دلیل کوتاهی سایر نهادها تاخیر داریم و با توسعه نهالستان ها و رسیدن به حداکثر بهره برداری، قبلی تاخیر را می توان کاهش داد و تا رسیدن به هدف پوشش داد. لازم به ذکر است طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در سال نیازمند 16.85 میلیون اعتبار برای کاشت، نگهداری و مراقبت است.

ایران از نظر افزایش پوشش جنگلی در بین 227 کشور جهان رتبه هجدهم را دارد و بر این اساس 87 کشور از جمله ایران طی دو دهه گذشته و از زمان طرح مردمی توانسته اند پوشش جنگلی خود را افزایش دهند. کاشت یک میلیارد درخت در توسعه پوشش جنگلی نقش اساسی داشته است، پیش بینی می شود اعتبارات لازم برای افزایش سهم سرانه جنگل های کشور اختصاص یابد.

خبرنگار: آزاده محبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *