یک کارشناس مسائل بین الملل می گوید: ضمن احیای برجام، باید در نظر داشت که توافق 2015 با قطعنامه 2231 تایید شده است، بنابراین هر نوع اصلاح یا تغییر در این توافق باید مشمول این قطعنامه شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، سید عباس عراقچی اخیرا در بیانیه ای در خصوص مذاکرات برای احیای برجام گفت: اکنون احیای برجام به آسانی گذشته نیست و همه باید این را بدانیم. شرایط بین المللی تغییر کرده است، در این بین جنگ در اوکراین رخ داد که تأثیر عمیقی بر چشم انداز امنیتی اروپایی ها و به اصطلاح ترتیبات امنیتی بین المللی داشت. جنگ غزه، حمله رژیم صهیونیستی و کشتاری که در آنجا رخ داد، شرایط منطقه را به کلی تغییر داد.
وزیر امور خارجه ایران گفت: تصویری که امروز وجود دارد با گذشته متفاوت است. برخی از تاریخ هایی که در خود برجام وجود داشت قدیمی است و بنابراین، برجام را نمی توان به شکل فعلی آن بازگرداند. یعنی این سند نیاز به بازگشایی دارد، قسمت هایی باید تغییر کند و این کار ساده ای نیست. می دانید، وقتی یک سند باز می شود، جمع کردن دوباره آن کار سختی است.
عراقچی گفت: در مذاکرات 1400 مذاکرات بر سر چگونگی بازگشت به برجام بود و در مورد خود برجام هیچ مذاکره ای نداشتیم. اکنون شرایط خاصی تغییر کرده است و باید با دید دیگری وارد صحنه شویم. شکل قبلی مذاکرات و توافق برجام، همه اینها می تواند یک راهنما و به اصطلاح مرجع استفاده باشد، اما دیگر نمی توان آنها را به این شکل اجرا کرد. البته باید مذاکرات جدیدی آغاز شود، همانطور که گفتم شرایط در اروپا سخت است، در آمریکا انتخابات شلوغ است و کار آسانی نخواهد بود، اما ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد.
در این زمینه، جوئل روبین، استراتژیست دموکرات و دستیار سابق وزیر امور خارجه در دولت باراک اوباما در امور قانونگذاری در مجلس نمایندگان ایالات متحده، در اظهاراتی گفت: «ما فراتر از این ایده که توافق هسته ای قدیمی می تواند از سر گرفته شود، حرکت کرده ایم. .
معاون سابق وزیر امور خارجه آمریکا که در امضای برجام نیز نقش داشت، پیش بینی کرد که نامزد دموکرات در صورت پیروزی در انتخابات، به دنبال دستیابی به توافق جدیدی با ایران خواهد بود.
باید برای جبران عدم اجرای برجام تلاش کرد.
«مهدی زکریان» در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص اظهارات اخیر عراقچی مبنی بر اینکه «برجام به شکل فعلی قابل احیا نیست»، اظهار کرد: برجام یک سند حقوقی بین المللی است که به دلیل تایید قطعنامه 2231 همچنان معتبر است. و بر اساس این موضوع باید اصلاحاتی انجام شود.
وی افزود: در طول اجرای برجام تا زمان خروج یکجانبه آمریکا از این توافق، ایران تمام تلاش خود را کرد تا به تعهدات خود در این توافق عمل کند اما یکی از اعضا از تعهدات خود طفره رفت و پس از این توافق به صورت یکجانبه خارج شد. اوضاع از این هم بدتر شد: به دنبال این عقب نشینی و عدم اجرای تعهدات آمریکا، کشورهای دیگر نیز همین روند را دنبال کردند و در عمل آمریکا را همراهی کردند.
زکریان گفت: موضوع مهمی که در احیای برجام چه با اصلاحات و چه با تغییرات اساسی باید مورد توجه قرار گیرد این است که خروج از برجام و عدم پایبندی سایر اعضا به تعهدات منجر به مسائل سیاسی، حقوقی و بین المللی می شود. آسیب. عواقب آن برای ایران بنا به صلاحدید مسئولان و تصمیم گیران باید برای جبران این خسارات تلاش کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: موضوع خسارات ناشی از عدم پایبندی به تعهدات و متعاقب آن اعمال تحریم های یکجانبه آمریکا حتی در دیوان بین المللی دادگستری بررسی و بر این اساس دستور موقت صادر شد. دادگاه اعلام کرد در سه مورد آمریکا باید تحریم ایران را متوقف کند اما متاسفانه این تصمیم اجرا نشد یا در برخی موارد ناقص اجرا شد.
زکریان در ادامه به عدم بازگشت آمریکا به برجام پس از روی کار آمدن جو بایدن اشاره کرد و گفت: پس از اینکه بازگشت به برجام علیرغم شعارهای انتخاباتی بایدن محقق نشد، ایران اجرای تعهدات خود را طبق برجام کاهش داده است. بدین ترتیب طرف های مقابل مجبور به بازگشت به برجام و اجرای تعهدات خود می شوند. با وجود همه این نوسانات، برجام به عنوان یک توافق بین المللی همچنان به قوت خود باقی است و با توجه به این موضوع، باید احیا یا اصلاح آن را مدنظر قرار دهیم.
ایران قصد دارد از امتیازات برجام استفاده کند
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران از آستانه تحریمها و فشار حداکثری بینالمللی عبور کرده است، برنامه دولت چهاردهم برای رفع تحریمها را برجسته کرد و گفت: دولت آقای مزکیان با وعده رفع تحریمها وارد کار شد و کابینه هم در حال حاضر است. توام با اجماع ملی شکل می گیرد. امروزه سیاست خارجی در این راستا انجام می شود. اما قبل از برداشتن گامی اساسی و مهم در سیاست خارجی، باید فضای سیاسی و اجتماعی را به طور گسترده و عمیق مماشات و هماهنگ کرد. تمایل به همکاری با کشورهای همسایه و منطقه نیز می تواند ما را از یک توافق ملی به یک توافقنامه منطقه ای سوق دهد و در این صورت سایر کشورهای جهان در حال همکاری با ایران در یک قرارداد بین المللی هستند.
وی افزود: تا زمانی که تکههای این پازل به این شکل سر جای خود قرار نگیرد، تغییری در سیاستهای کشورها از جمله رفع تحریمها ایجاد نمیشود و آن زمان است که برجام معنای کامل خود را به خود میگیرد.
زکریان گفت: آنچه آقای عراقچی در نظر دارد استفاده از امتیازاتی است که در برجام برای ایران وجود دارد. امروز ایران نسبت به دو یا یک سال پیش وضعیت بهتری دارد، زیرا همبستگی و فدرالیسم در کشور ایجاد شده است. در تحولات اخیر منطقه شاهد آن بودیم که تصمیمات منطقی بر اساس حفظ منافع ملی اتخاذ می شود. بنابراین من فکر می کنم ایران معادلات منطقه را درک می کند و بر اساس آن عمل می کند.
ایران برای اجرای برجام با هیچ مانع سیاسی روبرو نیست
این کارشناس بین الملل در پاسخ به موانع احیای برجام گفت: ایران با هیچ مانع سیاسی مواجه نیست، ایران همواره آماده مذاکره و بازگشت به اجرای برجام بوده است، مشروط بر اینکه همه طرف ها به تعهدات خود بازگردند. در این سال ها ثابت کرده است که به پیمان خود وفادار است، اما این تعهد مبتنی بر مسئولیت بین المللی است، یعنی در قبال این معاهده مسئولیت دارد، مشروط بر اینکه طرف مقابل نیز آن را اجرا کند.
وی ادامه داد: اولین گام در این مسیر، همکاری همه جانبه و دوجانبه ایران و آژانس، همکاری دوجانبه همه جانبه اتحادیه اروپا با ایران و به دنبال آن بازگشت آمریکا به برجام و جبران خسارات ایران در این زمینه است. مناطق سال.
زکریان خاطرنشان کرد که علیرغم کاهش تعهدات ایران، همکاری با آژانس همواره در چارچوب NPT و پادمان ها برقرار بوده است. آژانس هنوز گزارشی مبنی بر نقض فعالیتهای صلحآمیز ایران ارائه نکرده است، شاید گزارشی مبنی بر تجاوز به تعهدات برجام داشتیم، اما هیچ تخلفی در این اقدامات صورت نگرفت. آنچه در این میان فاقد انعطاف و همکاری بوده، لغو تحریم هاست که برعکس، همواره هدف تشدید و تعمیق آن بوده است. آمریکا و اروپا بازنده تحریم ها بودند چون از تحریم ها سودی نبردند و ایران راه خودش را رفت و برنامه هسته ای اش ادامه پیدا کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: هر نوع توافقی برای احیای برجام باید بر اساس نیازهای منطقی هسته ای ایران منعقد شود و البته امکان اجرا و مذاکره در چارچوب مقررات NPT و برجام وجود دارد.
وقتی گذشته به نفع ایران است
زکریان گفت: اساسا برجام از آن دسته توافقاتی نیست که در طول تاریخ قابل اجرا نباشد و به صرف گذشت زمان دیگر قابل اجرا نیست. از طرفی معتقدم گذشته به نفع ایران است. امروز در هشتمین سال برجام، از نظر فنی و هستهای، ایران در موقعیتی فراتر از آن تاریخ قرار گرفته است و اگر قرار باشد دوباره تغییراتی در این توافق ایجاد شود، قطعا ایران دستهای پر خواهد داشت.
وی درباره دریافت خسارت ناشی از عدم پایبندی ایران به تعهدات 1+5 تصریح کرد: همه چیز با توافق و مذاکره امکان پذیر است. اساساً مذاکره یک سازش است و تاکید بر اخذ خسارت برای عدم رعایت موضوعی است که منافع و تصمیمات کلان اقتصادی کشور را منعکس می کند. امروز شرایط منطقه و جهان به گونه ای است که ایران به راحتی می تواند از امتیازات و نفوذی که در مذاکرات هسته ای و پیشبرد سیاست خارجی خود دارد استفاده کند. این به توانایی ایران در استفاده از موقعیت بین المللی به نفع خود بستگی دارد.
این کارشناس مسائل بین الملل در خصوص دخالت روسیه در جنگ با اوکراین و نفوذ آمریکا در این جنگ و تاثیر آن بر مذاکرات احتمالی آینده برای احیای برجام گفت: اگر هوشمندانه به موضوع نگاه کنیم، روسیه قطعا در مسیر احیای برجام است. این مانعی نخواهد بود. من معتقدم اگر ملاک ما حفظ و تضمین منافع ملی باشد، میتوانیم از هر طرف امتیازات معقولی کسب کنیم.
انتهای پیام