08:00 – 3 سپتامبر 1403 ق
حمید نوری در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جاوه اظهار کرد: حوزه های آبخیز به شیوه ای نوین و با آگاهی از چالش های جهان و پیامدهای کشورمان به روش های موثر و کارآمد برنامه های جمعی می پردازد که امیدواریم سیستم هایی باشند که این امر تصمیم گیری در طراحی و اجرا کمک می کند تا بیشترین تاثیر را با کمترین خطا به دست آورد.
وی با اشاره به اینکه هیچ یک از چالش ها را نمی توان بر یک مبنا حل کرد، افزود: باید هر چالشی را با سیاست گذاری عمومی و تاثیر برنامه های هم افزایی پیش ببریم.
با اجرای فرآیندهای آبخیزداری 9 تن در هکتار از فرسایش خاک کاسته می شود
نوری ادامه داد: بررسی های کلی ما در 90 حوزه حوضه نشان می دهد که اجرای فرآیندهای آبخیزداری در کاهش 3 تا 9 تنی فرسایش خاک، افزایش تولید 100 تا 150 کیلوگرم خوراک در هکتار و افزایش بهره وری آب بین 1.5 تا 1.5 تا 1.5 موثر است. کیلوگرم 3 برابر کانال ها ناگفته نماند که اگر به مقادیر متنوع اکوسیستم نگاه کنیم، اعداد از این تعداد فراتر می رود.
مدیرکل دفتر حفاظت از آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها با بیان اینکه اقدامات آبخیزداری به عنوان راهکار آمایش سرزمین می تواند به حفظ آب و خاک کمک کند، افزود: بر اساس مطالعات سیلابی که مناطق سیل زده شناسایی شده است، 14 میلیون هکتار از اراضی در معرض آسیب است. سیل در کشور که این سطح به حدود 3 میلیون هکتار می رسد و واضح است که باید در زمان وقوع سیل اقدامات نفوذ آب و پخش سیلاب را انجام دهیم، بنابراین دستیابی به این امر ما را در مدیریت گسترش سیلاب کمک می کند.
90 میلیون هکتار زمین آماده بهره برداری آبخیزداری و آبخیزداری است
نوری با اشاره به مراکز تخریب فراوان در سطح زمین افزود: برخی از کانون های تخریب مربوط به فرسایش باد و آب است. بنابراین طبق آمار در بحث فرسایش بادی، 14 میلیون هکتار از اراضی منشا ریزگردها هستند.
مدیرکل دفتر حفاظت از آبخیزداری و خاک سازمان جنگل ها ادامه داد: در مجموع 90 میلیون هکتار زمین آماده برنامه ریزی برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخیزداری است و در برنامه هفتم باید عملیات آبخیزداری در سطح 20 اجرا شود. میلیون هکتار است و از این رو 70 هکتار باقیمانده در برنامه هشتم قرار دارد.
نوری ادامه داد: بر اساس برنامه اقدامات آبخیزداری هفتم، 133 پروژه نیازمند وام است که در بودجه سنواتی سازمان برنامه و بودجه به تفکیک در نظر گرفته می شود. امسال نیز 1500 میلیارد تومان برای آبخیزداری در نظر گرفته شده است که پیش بینی می شود طبق سنوات گذشته و با توجه به دیدگاهی که در سال های اخیر برای آبخیزداری و آبخیزداری ارائه شده، بخش قابل توجهی از اعتبار را تامین کند. ، شاید بتوان کمک های بیشتری را در قالب برنامه های دیگر منطقه ای اضافه کرد
وی بر اجرای اقدامات کنترل بیولوژیک سیلاب در کشور تاکید کرد و گفت: طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در کنار اقدامات آبخیزداری را به عنوان اقدامات بیولوژیکی در نظر گرفتیم و حداقل 25 درصد از اقدامات آبخیزداری به استانداری ها ابلاغ شد. مبتنی بر اجرای اقدامات بیولوژیکی است و طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت و نظر 25 درصدی مبنی بر موظف بودن استان ها به اقدامات بیولوژیکی می تواند کمک جدی به سلامت حوزه های آبخیز داشته باشد.
خبرنگار: آزاده محبی