08:10 – 26 سپتامبر 1403
ایران از نظر افزایش پوشش جنگلی در بین 227 کشور جهان رتبه هجدهم را به خود اختصاص داده است و به همین دلیل 87 کشور از جمله ایران توانسته اند طی دو دهه گذشته با طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، پوشش جنگلی را افزایش دهند. نقش مهمی در توسعه پوشش جنگلی داشته است و پیش بینی می شود اعتبارات لازم برای افزایش سهم سرانه جنگل های کشور اختصاص یابد.
آمارها حاکی از آن است که سرانه جنگل های ایران 1700 متر مربع است، یعنی کمتر از یک سوم سرانه جنگل های دنیا از نظر کیفیت جنگل ها به دلیل شرایط منطقه ای و اقلیمی، نداریم وضعیت خوبی است، اما از طرفی ما بهترین جنگل ها را از نظر تنوع داریم و سابقه طولانی داریم و از نظر تنوع به اندازه قاره اروپا تنوع جنگلی داریم.
گزارش سازمان خواربار و كشاورزي نشان مي دهد كه از سال 1996 تا 2016 به طور متوسط سالانه 5 ميليون هكتار از جنگل هاي جهان در جهان از بين مي رود كه نمونه بارز بي توجهي به اين منطقه است كه در نهايت منجر به بي توجهي به طبيعت جهان مي شود. منابع و جنگل ها، که منجر به افزایش گازهای گلخانه ای و افزایش گرد و غبار، ریزگردها و فرسایش خاک شده است. بنابراین دنیا به این نتیجه رسیده است که برای حفاظت از منابع طبیعی و همچنین کاهش گازهای گلخانه ای باید یک تریلیون (هزار میلیارد) درخت کاشته شود و برای این امر نیز برنامه ریزی کرده اند و در کشور ما نیز ، در مدت چهار سال و در یک دوره زمانی یک میلیارد درخت کاشته می شود که معادل 250. یک میلیون نهال در سال است.
حسن وحید، رئیس سازمان جنگل ها، آبخیزداری و منابع طبیعی در این خصوص گفت: طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت علیرغم تلاش های انجام شده، در روند کار با مشکلات و چالش هایی مواجه است که نیازمند آسیب شناسی است.
وحید افزود: طرح میلیاردی یک طرح اجتماعی و جامع در کشور است و تفاهم نامه های زیادی با سازمان ها، وزارتخانه ها و صنایع برای اجرای این طرح منعقد شده و تعهداتی برای این نهادها و سازمان های مردم نهاد ایجاد شده است. همچنین می تواند تعهدات در حال ظهور را رصد کرده و هشدارهای لازم را بدهد.
رئیس سازمان جنگل ها گفت: کاشت درختچه در مزرعه بخشی از فعالیت های جنگلداری است و وظیفه اولیه مراقبت و نگهداری از درختچه های کاشته شده است. همانطور که ادارات کل منابع طبیعی در استانداری ها اقدام به کاشت درخت می کنند، باید کمپین آبیاری و مراقبت از این نهال ها توسط مجتمع های مختلف راه اندازی شود.
طرح کاشت یک میلیارد درخت راه حلی برای کاهش مشکلات تغییرات آب و هوایی است
نقی شعبانیان معاون سازمان امور جنگل ها گفت: طرح کاشت یک میلیارد درخت می تواند در کاهش مشکلات تغییرات اقلیمی مفید باشد اما نیازهای ما با یک میلیارد تامین نمی شود و ادامه این طرح ضروری است چرا که امسال یکی از گرم ترین سال های جهان برای کشورمان بوده است، چرا که در سال های گذشته دمای بالا به ثبت رسیده است، بنابراین لازم است با تلاش بیشتر در راستای پایداری، مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی و ریزگردها کاهش یابد. اهداف توسعه اجرای طرح ها.
به گفته وی، بر اساس قانون افزایش بهره وری مصوب 1388، طبق ماده 15، سرانه جنگل باید از 1700 متر مربع به 2500 متر مربع افزایش یابد و برای این کار باید 4 میلیارد اصله نهال کاشته شود، زیرا در 10 سال آینده. بخشی از نهال ها مورد استفاده قرار می گیرد و حذف یا از بین می رود که متاسفانه این اتفاق نیفتاد. همچنین طبق بند 22 قانون هوای پاک سرانه فضای سبز شهری باید به 15 متر مربع برسد که در این منطقه چنین نیست.
شعبانیان طرح کاشت یک میلیارد درخت را نقطه عطفی برای افزایش سرانه جنگل ها و کاهش مشکلات تغییرات اقلیمی دانست و افزود: با توجه به مشکلات تغییر اقلیم و گرده های میکروسکوپی، کاشت نهال بیشتر ضروری است. بنابراین لازم است و انتظار داریم همه دستگاه ها و وزارت جهاد ما را در عبور از مشکلات یاری کنند.
معاون سازمان امور جنگل ها بر اهتمام ویژه به منابع طبیعی تاکید کرد و گفت: طرح اولیه برای کاشت یک میلیارد اصله نیازمند 18.5 میلیون اعتبار است که در برنامه اولیه بیش از 5 سال پیش بینی کردیم که متاسفانه محقق نمی شود. این اتفاق می افتد، در حالی که تمام تلاش ما حفظ نهال های کاشته شده است.
آمارها نشان می دهد که اکنون 14.3 میلیون هکتار جنگل داریم که 8.7 از مساحت کشور را در بر می گیرد. این بدان معناست که ما یکی از معدود کشورهای دارای جنگل در جهان هستیم.
بر اساس این گزارش، سرانه جنگل در کشور ما 1700 مترمربع است، در حالی که متوسط سرانه جنگل در جهان 6000 مترمربع و در آسیا 7000 مترمربع است که به این معناست که کمتر از یک سوم مساحت را داریم. منطقه جهان جنگل متوسط
تنها با توسعه درختکاری و پوشش گیاهی می توان از تخریب زمین جلوگیری کرد
طبق آمار چین، عربستان سعودی به عنوان اولین تولید کننده کربن و گازهای گلخانه ای در جهان که تا سال 2030 70 میلیارد درخت می کارد، قصد دارد 50 میلیارد درخت بکارد. ترکیه همچنین کاشت 4.5 میلیارد درخت را به پایان رسانده و قصد دارد 6.5 میلیارد درخت دیگر را بکارد و کشور ها به طور کلی در این زمینه رقابت می کنند.
در ادامه، حمید نوری، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها نیز گفت: یکی از مهم ترین شاخص هایی که در تفاهم نامه های مختلف مورد تاکید قرار گرفته، رفع تخریب اراضی و اهمیت مواد آلی خاک، رطوبت و رطوبت خاک است. ارزش خاک پوشش گیاهی بر اساس برنامه اقدام ملی کشورها به منظور مدیریت تخریب اراضی در سال های آتی باید به موضوع بهبود پوشش گیاهی، کاشت یک میلیارد درخت و اصلاح پوشش گیاهی جنگل ها اهمیت داد.
به گفته وی، سازمان منابع طبیعی طرح میلیاردی درختی را برنامه ریزی کرد، اگرچه موضوع درختکاری از دیرباز مورد توجه فرهنگ و ساختار اجتماعی ما بوده است، اما اکنون بنا به فرموده مقام معظم رهبری اصلاح پوشش گیاهی ضروری است. و درختکاری کنیم و برای بهبود آب، خاک و پوشش گیاهی باید آن را جدی بگیریم.
نوری ادامه داد: طرح میلیاردی به عنوان یک شعار و یک فرآیند جدی در سازمان منابع طبیعی در حال تحقق است و طی گزارش های اخیر کارخانه های نهال و تولید بذر بسیار فعال بوده و پیشرفت زیادی را شاهد بوده اند و اکنون عملیات میلیاردی درخت آغاز شده است. انتقال آنها به مزارع
مدیرکل دفتر حفاظت از آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها با بیان اینکه طرح کاشت یک میلیارد اصله در بهبود پوشش گیاهی و جلوگیری از پیامدهای تغییرات اقلیمی تاثیر بسزایی دارد، گفت: در مسیری که می خواهیم با جدیت در نظر بگیرید، علاوه بر حمایت های اعتباربخشی باید حمایت های فنی را دنبال کنید. بر اساس این طرح، اداره حفاظت خاک، آبخیزداری و کنترل سیلاب حداقل 25 درصد از تخصیص را به بهبود پوشش گیاهی اختصاص داد تا از طرح کاشت آن بهره مند شود. میلیارد درخت
رئیس جمهور شهید در 3 مرداد 1401 در سفری که به وزارت جهاد انجام داد، با توجه به توافقات بین المللی و شرایط اقلیمی مقرر شد در مدت 4 سال یک میلیارد اصله نهال تولید و کاشته شود. کاهش غلظت دی اکسید کربن با کاشت درختان مورد تاکید قرار گرفته است و اکنون انتظار می رود اعتبارات لازم برای تحقق این امر اختصاص داده شود تا مشکلات تغییر اقلیم و تخریب اراضی کاهش یابد.
خبرنگار: آزاده محبی