به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، قانون ساماندهی صنعت خودرو با هدف ایجاد رقابت پذیری در صنعت و بازار خودرو در پنجم آبان 1400 در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. در این قانون و دو اصلاحیه بعدی آن به ترتیب در 9 دی 1401 و 28 خرداد 1402، قانونگذار به دنبال اتخاذ سیاست های نظارتی از جمله واردات خودروهای نو و کارکرده، اصلاح ساختار نهادی صنعت خودرو و بهبود وضع موجود بود. کیفیت و بومی سازی خودروهای تولیدی، کاهش مصرف سوخت، تولید مشترک با خودروسازان خارجی و افزایش اسقاط خودروهای فرسوده می تواند به هدف مورد نظر دست یابد.
مرکز پژوهشهای شورای اسلامی در این گزارش میگوید در ماده (۲) قانون، دولت موظف است سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی و سیاستهای کلی تولید ملی را اجرا و از نیروی کار ایرانی حمایت کند. و سرمایه ظرف سه سال از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون. اقدامات سیاسی، نظارتی و نظارتی و رعایت قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی مصوب 17 بهمن 1394 و پس از آن. تغییرات و اضافات زمینه رقابت را در صنعت خودرو فراهم می کند. یکی از مهم ترین مسائل مربوط به اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی، حرکت به سمت تنظیم و دوری از اشغال است.
اگرچه حدود دو سال و نیم از تصویب این قانون می گذرد و حدود 6 ماه تا پایان دوره سه ساله باقی مانده است، برنامه ای مشخص که الزامات توسعه صنعتی کشور را در بر می گیرد و چگونگی برنامه دولت را تشریح می کند. برای خروج از بخش خودروسازی هنوز ارائه نشده است.
در این گزارش آمده است که مواد (1)، (4) و (11) تا (13) این قانون مربوط به واردات خودروهای نو و کارکرده و نظام تعرفه ناشی از آن است. آیین نامه ماده (4) مربوط به واردات خودروهای جدید تصویب شد. با وجود تصویب و اجرایی شدن واردات خودروهای جدید، به دلیل حجم کم واردات، اثربخشی آن در کنترل بازار محسوس نبوده است. بر اساس آمار موجود، میزان واردات خودرو در سال 1402 معادل 11 هزار و 122 دستگاه خودرو به ارزش 218 میلیون دلار بوده است. میانگین ارزش واردات خودرو در سال جاری 19.6 هزار دلار بوده است. در سال 1403 تا 30 خرداد 4 هزار و 15 خودرو به ارزش 88 میلیون دلار ترخیص شده و 12 هزار و 704 خودرو در حال ترخیص است.
محدودیت های ارزی، الزام به فروش خودروهای وارداتی به سامانه با حاشیه سود محدود و الزام به انتقال دانش فنی در خصوص واردات خودروهای جدید، انگیزه واردکنندگان را برای حضور در این بخش کاهش داده است. با عنایت به موارد فوق، تسهیل در تامین ارز واردات خودرو از طریق روش های نوین مانند صدور مجوز واردات خودرو با استفاده از کسری ارز ناشی از صادرات محصولات صنعتی می تواند به تامین ارز بیشتر و تشویق افزایش صادرات و صادرات کمک کند. مبادله
در ادامه این گزارش آمده است که در ماده (5) این قانون، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف شد از پتانسیل بخش خصوصی برای ایجاد بسترهای لازم برای معرفی فناوریهای جدید و مستقل تولید تعاونی خودرو استفاده کند. با معتبرترین خودروسازان جهان و یا در سرمایه گذاری مشترک با شرکت های فعال موجود Provide. در این راستا با گذشت بیش از دو سال از مهلت مقرر در قانون، سازوکار پیش بینی شده در قالب آیین نامه ای ابلاغ نشده است. همچنین قابل ذکر است که با وجود اینکه وزارت امنیت به توسعه فناوری خودروهای برقی توجه ویژه ای داشته است، اما در ساختار مقرر در ماده (3) قانون که بر توسعه یک استراتژی راهبردی تمرکز دارد، به این موضوع پرداخته نشده است. سند فناوری های نوین در صنعت خودروسازی و با وجود گذشت بیش از یک سال از مهلت قانونی هنوز اعلام نشده است.
در این گزارش آمده است اسقاط خودروهای فرسوده در سال 1402 با افزایش 227 درصدی به حدود 72 هزار دستگاه رسید. گفتنی است بیشترین اسقاط خودروهای فرسوده در یک سال در سال 1392 صورت گرفت که در آن سال 337 هزار خودرو اسقاط شد. اگرچه روند صعودی اسقاط در سال گذشته قابل توجه بوده است، اما با کاهش کاهش ضایعات در سال های گذشته فاصله زیادی دارد.
همچنین برآورد میشود بیش از 4 هزار میلیارد تومان از طریق اجرای ماده (10) این قانون در صندوق توسعه فناوریهای پیشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت انباشته شده باشد. اما با وجود گذشت تقریبی 4 ماه از ابلاغ آیین نامه این ماده، هنوز گزارش مشخصی از هزینه کرد آن طبق قانون دریافت نشده است. بر اساس تبصره «5» ماده (10) این قانون، 20 درصد خودروهای مشمول قرعه کشی باید به مالکان خودروهای فرسوده تعلق گیرد. بررسی های مربوط به عرضه خودرو حکایت از اجرای ناقص این تبصره دارد. در تبصره «6» ماده (10) این قانون، وزارت نفت با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است از ظرفیت ماده (12) قانون رفع موانع استفاده کند. به رقابت تولید برای ارائه تسهیلات برای امحای خودروهای فرسوده پس از سه ماه از زمان ابلاغ آییننامه این ماده، هنوز تسهیلاتی در نظر گرفته نشده است. علیرغم موارد فوق، کیفیت و اثربخشی مقررات مربوط به سقط جنین مطلوب ارزیابی می شود و انتظار می رود با اجرای مفاد این آیین نامه، تعداد سقط جنین در سال جاری به نسبت دانش آموزی افزایش یابد.
این گزارش حاکی از آن است که در مجموع نتایج بررسی کلی قانون تنظیم مقررات صنعت خودرو نشان می دهد که از مجموع 29 تکلیف قانونی، 15 تعهد قانونی «ایفای» و 9 مورد «ناقص» انجام شده است. همچنین از مجموع 8 آیین نامه و دستورالعمل پیش بینی شده در قانون، 5 آیین نامه ابلاغ شده است که به موجب آن می توان 67 درصد قانون مذکور و از مجموع 29 تکلیف قانونی را انجام داده است. نتایج اقدامات دولت در خصوص 7 مورد از وظایف قانونی خود “موثر” و 10 مورد “اثربخشی متوسط” ارزیابی شد. بنابراین، اثربخشی اقدامات انجام شده نیز 39 درصد ارزیابی می شود.
به منظور دستیابی به رقابت پذیری صنعت و بازار خودرو، این گزارش پیشنهاد می کند که چارچوب نظارتی صنعت خودرو با هدف ایجاد فضای رقابتی در این صنعت بر اساس ماده (2) قانون ارائه شود. تدوین سند راهبردی فناوری های نوین در صنعت خودرو به ویژه خودروهای برقی و هیبریدی، خودران و متصل بر اساس ماده (3) قانون سرعت. همچنین تعیین چارچوب ورود فناوری های نوین در قالب سرمایه گذاری مشترک بر اساس ماده (5) قانون و تسریع در اجرای مقررات ماده (11) قانون در خصوص واردات خودروهای مورد استفاده به عنوان وسیله. تنظیم بازار برای مدت محدود با در نظر گرفتن ملاحظات قانونگذار به ویژه عدم آسیب به تولید داخلی باید با جدیت بیشتری پیگیری شود.
absnews