16:16 – 28 مهر 1403
میز اقتصادی امروز چالش های بازار نان را با حضور محمد رسول ندفتی، مدیر اجرایی طرح هوشمند حمایت از آرد و نان، امید سخنگوی اتاق اصناف ایران و حمید نجفی، کارشناس، بررسی کرد. اقتصاد کشاورزی
سخنگوی اتاق اصناف ایران در ابتدای این برنامه امیدوارکننده با بیان اینکه بخش عمده ای از هزینه تولید نان بر عهده نانوایان است و در حالی که دولت ها همچنان به دنبال تنظیم قیمت هستند، گفت: اتحادیه های اتاقی تاکنون اقدامی نکرده اند. مدتی است قیمت را اعلام کرده و قیمت انواع نان ها به شدت افزایش یافته است.
وی ادامه داد: اتاق اصناف ایران قیمت را تحلیل کرد به عنوان مثال در نان بربر هزینه ها به چه میزان افزایش یافت و بر اساس آن قیمت درخواستی اعلام شد. اما ما می گوییم اگر کنترلی روی قیمت آرد وجود دارد، چرا کنترلی روی اجاره بها نیست؟
وی با اشاره به اینکه در طول سال ها این نظارت از دید مدیران و کارشناسان بوده و در بخش خصوصی نگاه ما نظارت نبود، بلکه رقابت بود، گفت: همه این اتفاقات رخ داد اما مردم همچنان ناراضی هستند. و دولت و اتحادیه نانوایان نیز ناراضی هستند. این یعنی ما به جای اشتباه رفتیم.
وی ادامه داد: مردم از نبود نان مرغوب گله مند هستند. حالا شما از یکی بخواهید مجوز بگیرد و نظارت کند اما باز هم همه راضی نیستند و الان وظیفه اتحادیه فقط صدور پروانه کسب است و قدرت اتحادیه از آن سلب شده است در حالی که نظارت باید بیاید. از دیدگاه جامعه خارج شده و به سمت توانمند شدن در رقابت بروید.
ندافتی، مدیر اجرایی طرح هوشمند حمایت از آرد و نان با بیان اینکه ابتدا باید تعریفی از اقتصاد نانوایی داشته باشیم، گفت: یک نکته وجود دارد و آن در ایران است. به منظور حمایت و تامین نان پایدار، موضوع آرد در تولید نان هر ساله بر عهده دولت است.
وی ادامه داد: در بحث آرد یارانه ای طی سال های گذشته تغییری ایجاد نشده است و تمام تلاش خود را می کنیم که موضوع محوری نباشد. نمایندگان اتحادیه ها و اتاق حرفه ها در جلسات حضور می یابند و نظرات آنها اجرا می شود. طرح هوشمند پخت و آرد مانند یک بزرگراه است.
نزفتی تائید کرد: در حال حاضر بسیاری از بازارها از حمایت برخوردار نیستند، اما در حال رصد هستیم، اما رقابت یکپارچه در این بخش وجود ندارد. در اجرای طرح بحث، آرد و نان به دو صورت مخلوط شد. در گذشته هرگز کوپنی برای نان وجود نداشت، زیرا جیره بندی نان خلاف شأن مردم است.
وی گفت: اجاره نانوایی خلاف قانون صنفی است و این پدیده در نانوایی هایی که اکثرا اجاره ای هستند، می توانند این پدیده را شناسایی و با متخلفان برخورد کنند نه، این بحث اجاره است.
در ادامه علی مهری، معاون اقتصادی استانداری تهران با بیان اینکه تحلیل قیمت ها در صدا و سیما کار خوبی است، گفت: چند نفر را تعیین کردیم و قیمت ها و هزینه ها را در نقاط مختلف شهر بررسی کردیم. در تهران دو اتحادیه داریم، اتحادیه نان سنجک و آرد سنتی مجزا هستند و قیمت ها را بازار تنظیم می کند.
علی ماهری توضیح داد: قبلا 40 درصد افزایش قیمت داشتیم و الان به طور میانگین همین افزایش را داریم و نانوایان با چنین مشکلی در قیمت مواجه نیستند. اکنون حاضرم ثابت کنم قیمت ها برای همه مقرون به صرفه است و اکنون درخواست های زیادی برای ساخت نانوایی در تهران داریم و دلیل این تخلفات اسراف است.
وی گفت: ما در مقاطعی به تخلفات توجه نکردیم. در گذشته بازنگری و سهمیه نانوایی ها را در نظر گرفتیم چون می خواستیم نانوایی ها اقتصادی باشند. نانوایی هایی هستند که در بازرسی ها مشخص شدند و سهمیه آنها قطع شد و بار اول نتوانند در تهران نانوایی کنند، یک ماه قطع می شود و اگر دوباره تکرار کنند سهمیه می شود. برای همیشه قطع شده
در ادامه این برنامه علمدار قانون کارشناس اقتصاد کشاورزی با بیان اینکه دستورات دولت برای ورود به بازار نان از ابتدا اشتباه بوده است، گفت: این طرح 210 هزار میلیارد تومان حمایت را بر دوش دولت گذاشت برای تجارت و صنعت برای خروج از این بازار و پرداخت مابه التفاوت قیمت مصوب شد.
وی ادامه داد: شما با آرد نهصد تومانی این طرح را به نانوایان تحمیل کردید که هزینه ایاب و ذهاب را تامین نمی کند و این ضرر تا کجا ادامه پیدا می کند؟ این تخلفات حتی نیمی از بحث بازار را تشکیل نمی دهد و می تواند ما را به تعادل جدیدی برساند.
وی گفت: شفافیت بازار نان برای دولت هزینه زیادی ندارد، بلکه باید به گونه ای باشد که هزینه آن برای دولت چقدر باشد و در حوزه ای که دویست هزار میلیارد تومان هزینه دارد، تخلفات را کاهش دهد چهار میلیارد تومان فروش کم نیست در حالی که استعداد نیروی انسانی هم اکنون درگیر نظارت است اما می توان از این تخلفات جلوگیری کرد تا چنین اتفاقاتی رخ ندهد.