اثبات انحراف آب هیرمند با تصاویر ماهواره ای اینترنتی موبایل خیام – اخبار کسب و کار ای بی اس نیوز ای بی اس نیوز خبرگزاری ای بی اس نیوز
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با خشک شدن جریان آب از افغانستان به سیستان در سال های اخیر، حیات انسانی و طبیعی سیستان به طور کامل رو به وخامت گذاشته است، اما تاکنون اقدامات موثری برای مطالبه حق آبه هیرمند انجام نشده است. اگرچه سال ها پذیرای میلیون ها مهاجر افغانستانی بود، اما اکنون می بینیم که دولت افغانستان نه تنها اقدامی برای آزادسازی حق آبه هیرمند انجام نداد، بلکه در کمال تعجب با منحرف کردن مسیر هیرمند از رسیدن آب به ایران جلوگیری کرد.
در همین رابطه «حسین دلیریان» سخنگوی سازمان فضایی ایران در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: سازمان فضایی ایران با استفاده از ماهواره خیام رودخانه هیرمند را رصد کرد. تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که دولت افغانستان در برخی نقاط با تغییر مسیر رودخانه و ایجاد سدهای متعدد مانع از رسیدن آب به ایران شده است.
عکس های مربوط به پایش وضعیت آب هیرمند در روزهای آینده منتشر می شود.
سخنگوی سازمان فضایی ایران همچنین گفت: سازمان فضایی برای ارائه اطلاعات مربوطه به وزارت امور خارجه آمادگی کامل دارد.
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، آذرماه 1400 انتشار تصاویری از افتتاح سد کمال خان و ورود آب رودخانه هیرمند به دشت هامون در استان سیستان و بلوچستان در فضای مجازی به طور گسترده منتشر شده است. اتفاقی که برخی آن را نشانه تعامل و بهبود روابط طالبان با ایران در دوره جدید و اعطای حق آبه ایران می دانستند، به هیرمند تعبیر شد، اما یک ماه بیشتر طول نکشید. با کاهش بارندگی و ورود حجم کمتر آب به سد کمال خان، دروازه های سد بسته شده و هامون دوباره تشنه شده است. گروهی از کارشناسان بر این باور بودند که رهاسازی آب هیچ ربطی به حق آبه ایران ندارد و تنها جریانی است که به دلیل افزایش بارندگی در ماههای گذشته و برای تامین امنیت آبها آزاد شده است. سدسازی و جلوگیری از سیلاب در افغانستان.
مسئله حق آبه هیرمند از زمان جدایی هرات از ایران در سال 1857 جدی شد. در سال 1351 قراردادی به نام کمیسیون دلتای افغانستان، ایران را موظف کرد که 26 متر مکعب در ثانیه یا 850 میلیون متر مکعب آب تهیه کند. آب در سال، تا سال 1396 که ساخت سد کمال خان آغاز شد. مقامات حکومت غنی ارتفاع تاج بند را بیش از برنامه ریزی شده بالا بردند و این واقعه در زمین هامون تاثیر زیادی داشت. در روز افتتاح بند کمال خان، اشرف غنی گفت: «ما به کسی آب مجانی نمی دهیم و محصولات خود را به همسایگان خود می فروشیم.
سال 1400 حکومت اشرف غنی به پایان رسیده و نیروهای طالبان در خصوص اعطای حق آبه پس از استقرار وعده هایی داده اند، اما در این زمینه گام های مهمی برداشته نشده است. زیرا به دلیل ساختار ایجاد شده بر روی رودخانه هیرمند، قسمت زیادی از آب پشت سد به جای تخلیه به سمت ایران به سمت شوره زار گودزاره هدایت می شود.
وزیر آب و انرژی هیئت مدیره افغانستان در سفر سال گذشته وزیر نیرو به افغانستان در مصاحبه ای گفت: به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دادیم که حتی یک قطره آب از سد کمال خان نخواهد گذشت. به شورهزار گودزاره.» اما چگونه میتوان بدون در نظر گرفتن ماهیت اصلی این کار آبی و بدون ارائه طرح اصلاحی برای این سیستم بزرگ آبی که هدف نهایی آن انحراف آب از مسیر اصلی آب است، انجام داد. رودخانه هیرمند که در 85 کیلومتری مرز سیستان و بلوچستان قرار دارد، آیا مطمئن خواهند شد که حتی یک قطره آب به گودزاره نرود؟
در همین رابطه علیرضا سروری نژاد کارشناس آبخیزداری و آبخوان داری در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز اظهار داشت: با وجود اینکه وزارت آب و انرژی شورای حکومتی افغانستان قصد انحراف آب رودخانه هیرمند را ندارد. گودزاره، اساساً بدون تغییر ماهیت سیستم طراحی و اصلاح اولیه سد انحرافی کمال خان. او نمی تواند به گفته هایش عمل کند. مگر اینکه مقصودشان با حرف اولشان فرق کند! چون سد انحرافی کمال خان که حدود دو کیلومتر طول و 20 متر ارتفاع دارد، سد کنترلی دیگری به طول 540 متر در ساحل چپ آن ساخته شد که اختلاف ارتفاع آن 10 متر کمتر از تاج سد است. نقشی در عملکرد این سازه دارد. آب را از مسیر رودخانه هیرمند منحرف می کند و بخش قابل توجهی از سیلاب های رودخانه «هیرمند» یا «هیرمند» از این طریق به «کویر» فرستاده می شود. دروازه بزرگ سمت چپ رودخانه که متأسفانه پس از طی مسافتی بیش از 10 کیلومتر به رودخانه باز می گردد.در کویر سدی به نام «قلعه افضل» ساخته شده که دارای سرریزی است که در نهایت سیلاب ها را به سمت آن هدایت می کند. دشت «رام رود».
گزارش کامل ای بی اس نیوز در این باره را بخوانید:
absnews+