07:00 – 08 نوامبر 1403 ق
صنعت نوغانداری که قدمت آن به 2600 سال پیش میرسد، یکی از قدیمیترین فعالیتها در زمینه کشاورزی و میراث فرهنگی و اقتصادی کشور است که بر اساس آمارهای موجود، هشتمین تولیدکننده ابریشم در جهان است قیمت پیله ابریشم در سال های اخیر یکی از دلایل اصلی رونق این صنعت و احیای آن است
با وجود پتانسیل و ظرفیت بالای صنعت فرش دستباف کشور، در سالهای اخیر شرایط ممنوعیت صادرات با چالشهایی مواجه شده است و این در حالی است که سالها در فرش جهانی پیشرو بودهایم. بنابراین نیاز سالانه فعلی به نخ ابریشم نسبت به سال های رونق صادرات فرش کاهش یافته است به طوری که این صنعت سالانه حداکثر به 600 تن نخ ابریشم نیاز دارد که نیمی از آن از طریق تولید داخلی و مابقی از طریق واردات تامین می شود.
اگرچه هنر قالی بافی در ایران به هزاران سال پیش برمی گردد و فرش دستباف در سراسر جهان به نام ایران شناخته می شود، اما صادرات فرش در دو دهه اخیر به دلیل شرایط تحریم به یک دهم رسیده است، بنابراین طبق آمار، صادرات فرش 2 میلیارد و 700 میلیون دلار در سال گذشته حدود 50 میلیون دلار برآورد شده است و با توسعه صنعت ناغانداری و خودکفایی 100 درصدی در تارهای ابریشم مورد نیاز آن، انتظار میرود صادرات فرش نیز انجام شود. افزایش یابد و رونق دوباره از سر گرفته شود.
این کشور سالانه به 600 تن نخ ابریشم نیاز دارد
رضا بازی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور گفت: با توجه به استقبال بی نظیر نوگانداران از قیمت پیله، امکان خودکفایی نخ ابریشم در خانه وجود دارد، زیرا در گذشته فروش پیله انجام می شد. از زحمات نوغانداران به دلیل قیمت پایین حمایت نکردند، اما امروز به دلیل قیمت پیله که بیش از 400 هزار تومان تا حدودی هزینه تولید را جبران می کند.
وی با بیان اینکه سالانه 45 هزار جعبه تخم مرغ نوگان در کشور مصرف می شود، افزود: طبق آمار سالانه بین 1700 تا 2000 تن پیله کرم ابریشم تولید می شود که کمتر از 300 تن معادل 250 تا 270 تن ابریشم است. . تولید داخل.
بقیع زنجانی با بیان اینکه کشور سالانه به 600 تن نخ ابریشم نیاز دارد، گفت: طبق آمار سالانه نیمی از ابریشم در داخل و نیمی دیگر وارداتی است. به دلیل تحریم های سخت، صادرات فرش در دو سه دهه اخیر رونق نداشته است، بنابراین حداکثر نیاز سالانه به نخ ابریشم 600 تن است و قطعا با رونق صادرات، مقدار نخ ابریشم مورد نیاز افزایش خواهد یافت.
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور قیمت هر کیلوگرم نخ ابریشم وارداتی را بیش از 4 تا 5 میلیون تومان اعلام کرد و افزود: طبق آمار سالانه بیش از 15 میلیون دلار ارز معادل بیش از هزار میلیارد تومان است. . تومان برای تامین 40 تا 50 درصد کسری نخ مورد نیاز صنعت فرش از کشور خارج می شود، در حالی که با افزایش تولید پیله و نخ، اتکا به تامین نخ وارداتی مورد نیاز صنعت فرش کاهش می یابد.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که با ادامه سیاست های حمایتی دولت برای ارائه یارانه بذر توت و نهال توت و افزایش بهره وری مزارع توت موجود، خودکفایی امکان پذیر است.
نیمی از نخ ابریشم مورد نیاز وارداتی است
آمارها حاکی از آن است که در دهه 80 و 90 تولید داخلی نخ ابریشم تحت تأثیر عوامل متعددی به ویژه کاهش شدید تعرفه واردات نخ ابریشم به 28 درصد نیاز کشور رسیده و در نتیجه خودکفایی در تولید داخلی حاصل شده است از 28 درصد به 52 درصد رسیده است.
مجید فرزانه رئیس مرکز توسعه نوگندری کشور گفت: طبق آمار در 31 استان کشور حدود 1625 تن پیله ابریشم تولید کردیم که 260 تن نخ خام حاصل می شود که نیمی از نیازهای ابریشم کشور». نیازهای صنعت فرش کشور».
وی با بیان اینکه 50 درصد نخ ابریشم مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود، تصریح کرد: برای رسیدن به خودکفایی و عدم نیاز به واردات در این زمینه نیاز به زیرساخت هایی داریم تا بتوانیم به تولید 3200 تن پیله ابریشم توسط کارخانه دست یابیم. سال 2020. با توجه به برنامه ریزی های انجام شده برای احیای توتستان و ایجاد … توتستان های جدید معاون امور دام و معاونت امور دام با معاون سازمان آبخیزداری کشور تفاهم نامه ای برای تولید سالانه یک میلیون تن نهال امضا کرد.
فرزانه بیان کرد: با توجه به شرایط فعلی برنامه سالانه این است که با افزایش تخم مرغ توتستان و نوگان طی یک برنامه پنج ساله بتوانیم 50 درصد کسری نیاز کشور را تامین کنیم تا نیازی به واردات نخ ابریشم برای کشور نباشد. تولید فرش.
بر اساس آمار، در شرایط کنونی بیش از نیمی از ابریشم مورد نیاز برای ساخت فرش دستباف به عنوان هنر کهن ایرانی در داخل تولید و مابقی از طریق واردات تامین می شود. برنامه هفتم جلوگیری از خروج سالانه 15 میلیارد دلار ارز است.
خبرنگار: آزاده محبی