بر اساس گزارش تحقیق و تفحص معاونان سازمان حفظ نباتات، مدیر کل سابق ستاد مبارزه با آفات به قاچاق سموم شیمیایی و سوء استفاده از ارز دولتی متهم شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در متن گزارش کمیسیون کشاورزی مجلس در خصوص تحقیق و بررسی با سازمان حفظ نباتات که امروز سه شنبه 13 اردیبهشت 1403 به مراجع قضایی معرفی شد، یکی از بزرگ ترین تخلفات برخی از سران این سازمان، مشارکت در تشکیل شبکه قاچاق سموم شیمیایی و ایجاد انحصار واردات برای چند شرکت بود.
در بخشی از این گزارش که علیرضا نظری، سخنگوی کمیسیون کشاورزی در صحن علنی مجلس قرائت کرد، آمده است:
یکی از بزرگترین تخلفاتی که برخی از مسئولان سازمان حفظ نباتات از جمله مدیرکل وقت ستاد مبارزه با آفات مرتکب شدند، ایجاد نوعی باند قاچاق مواد شیمیایی سمی و اعطای امتیاز واردات چندین برابر نیاز سالانه کشور بود. برخی شرکت ها در زمان اعلام ممنوعیت عرضه و ممنوعیت سال واردات مربوط به سمومی است که به دلیل ابتلا به سرطان و تومورزایی و بروز بیماری های صعب العلاج دیگر و نیز تداوم سال ها در این کشور، توسط زبان و آسیب های انسانی ممنوع شده است. خاک.
در این راستا، آمار گمرک جمهوری اسلامی حاکی از واردات سموم شیمیایی ممنوعه حتی در سال های پس از ممنوعیت واردات، برای 42 نوع سم شیمیایی است که از سال 1394 عمدتاً تغییر کرده است. تا سال 1400 بیش از 42 میلیون لیتر 42 میلیون و 570 هزار و 79 لیتر بر کیلوگرم سموم ممنوعه به کشور وارد شده و بیش از 226 میلیون دلار برای این امر در نظر گرفته شده است که تخلف فاحش آفت کش های مدیران ادارات است.
معضل قاچاق تنها معطوف به عرضه سموم غیرمجاز نیست و بعضاً شامل قاچاق بذر، نهال و میوه نیز می شود که در این صورت علاوه بر آسیب رساندن به تولیدات کشاورزی و اقتصاد، باعث ورود برخی آفات و بیماری های گیاهی می شود. از جمله زنگ گوجه فرنگی در کشور و شیوع بی رویه این آفات و حتی بیماری های جدید گیاهی هزینه های تامین سموم مورد نظر و منابع آن را به صورت ارزی به همراه داشته است.
متن کامل گزارش پژوهشی سازمان حفظ نباتات