پس از انتشار گزارش کمیسیون تلفیق بودجه و بررسی مصوبات آن از یک سو و مصاحبه اعضای مختلف کمیسیون تلفیق از سوی دیگر، بحث تثبیت تخصیص خارجی دولت برای واردات مطرح شد. کالاهای اساسی قطعی به نظر می رسید. در نتیجه ظاهرا حذف ارز ترجیحی برای سال آینده منتفی شده و مجلس اجازه حذف ارز ترجیحی را نداده است، اما به گفته میرتاج الدینی، عضو برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی. مجلس، مجلس معادل 9 میلیارد دلار ریال (172 هزار میلیارد تومان) در اختیار دولت قرار گرفته و تصمیم گیری در مورد نحوه پرداخت آن همچنان بر عهده دولت است.
در همین رابطه حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص تغییرات احتمالی منابع، گفت: کمیسیون تلفیق ۹ میلیارد دلار اعتبار برای ارز ترجیحی در سال آینده اختصاص داده است. اما به احتمال زیاد در جلسه علنی مجلس این ارز 9 میلیارد دلاری 4200 تومانی برای واردات دارو، گندم و … اضافه خواهد شد. ما باید کالاها را با ثبات به دست مردم برسانیم. چند کیلو مرغ و برنج و … بدهیم. به افرادی که از قبل برنامه ریزی کرده اند و خیال داشتن این اقلام را در سبد خریدشان راحت کرده اند. ما نباید کاری به قیمت اجناس داشته باشیم و دولت باید این اقلام را با قیمت ثابت به مردم تحویل دهد. مجلس و نمایندگان به فکر معیشت مردم هستند و سعی می کنند روش تامین سرمایه و ثبات اولیه مردم و تحویل آن به خانواده ها را دنبال کنند.
توجه داشته باشید که امسال بیش از 15 میلیارد دلار برای تامین منابع لازم برای ارز ترجیحی پرداخت شده است. اکنون سؤال این است که چگونه کمیسیون مشترک تنها 9 میلیارد دلار برای این منظور اختصاص داده است.
لازم به ذکر است یکی از ابهامات قابل توجه مصوبه کمیسیون تلفیق این است که نسبت توزیع این 9 میلیارد دلار بین کالاهای اساسی و دارو مشخص نشده است. البته برخی گمانه زنی می کنند که سهم ۷ میلیارد دلاری کالا و ۲ میلیارد دلاری دارو و تجهیزات پزشکی تایید شود، اما این موضوع به طور رسمی تایید نشده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بر اساس بند الحاقی تبصره 1 لایحه بودجه سال 1401 معادل 9 میلیارد دلار موضوع رتبه (18) جدول هزینه های تبصره (14) سال 1394. این قانون برای تامین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و بر اساس نرخ ارز ترجیحی تخصیص می یابد.
absnews
این نماینده مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطرنشان کرده بود که برای خرید تضمینی گندم 71 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. با توجه به جدول زیر به نظر می رسد این اعتبار 172 هزار میلیارد تومانی از محل 106 هزار میلیارد تومان یارانه کالا و دارو و همچنین 60 هزار میلیارد تومان اعتبار صندوق پیشرفت و عدالت ایران تامین شود. از سوی دیگر با توجه به تفاوت 19 هزار تومانی ما از نرخ ارز 4200 تومانی دولتی به نرخ 23 هزار تومانی در بودجه، برای تامین 9 میلیارد دلار ارز برای واردات محصولات از پایه و دارو، دقیقا 172 تومان. هزار میلیارد تومان منابع ریالی مورد نیاز است.
به گزارش ای بی اس نیوز، این موارد بخشی از ابهاماتی است که در خصوص ارز ترجیحی وجود دارد و کمیسیون تلفیق باید برای شفاف سازی این موارد اقدام کند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز