به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، 10 شهریور امسال یازدهمین حادثه معدن در کشور و انفجار معدن زغال سنگ طبس در استان خراسان جنوبی 52 کشته و بیش از 20 زخمی برجای گذاشت. در گزارش های اولیه علت این حادثه نشت گاز متان در یکی از کارگاه های این شرکت معدنی اعلام شد، اما بررسی دقیق این حادثه به کمیسیون ویژه ای متشکل از مقامات قضایی و وزارت امنیت واگذار شد تا علت این اتفاق را بررسی کنند. حادثه این حادثه در اسرع وقت
معدنی که دچار حادثه شد معدنچی طبس از زیرمجموعه های شستا بود که در دهه 90 به بخش خصوصی واگذار شد این معدن در جاده زغال سنگ طبس قرار دارد. مجتمع زغال سنگ طبس مجتمع بسیار بزرگی است که به گفته کارگران منطقه هر چه به سمت کرمان پیش می رود زغال سنگ مرغوبتر و دیواره های آن نازک می شود اما هر چه به سمت یزد جلوتر می روید دیوارها ضخیم تر و زغال سنگ کیفیت بالایی ندارد این حادثه مرگبار در بخش زغال سنگ بی کیفیت رخ داد.
سعید صمدی از فعالان حوزه معدن در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز در خصوص ابعاد جدید انفجار معدن زغال سنگ طبس اظهار داشت: معدن زغال سنگ پاروده 5 دارای 3 بلوک است که در اختیار آقای مهندس است. مجتهدزاده. این معدن دارای یکی از قوی ترین سیستم های ایمنی در بین معادن زغال سنگ بود.
وی با اشاره به سیستم تهویه این معدن گفت: در هر دقیقه 4 هزار و 500 متر مکعب هوا در این معدن تهویه می شد. ما دو مدل تهویه در معادن داریم، مدل مکش و مدل مکش. معدن پروده طبس دارای سیستم تهویه معدن اگزوز بود. در این حالت لوله مکش هوا در نزدیکی جعبه کار قرار می گیرد و گرد و غبار و گازهای موجود در جعبه کار را به بیرون هدایت می کند.
صمدی افزود: به دلیل محدودیت های موجود نمی توان لوله تهویه را خیلی نزدیک به جلوی سازه قرار داد. نزدیکترین فاصله تا لوله تهویه 12 تا 15 متر از جعبه کار می باشد. یک فضای راکد بین انتهای لوله تهویه سینه کار استخراج. نتیجه این است که غلظت گرد و غبار در آنجا بسیار زیاد خواهد بود. برای رفع این مشکل، هوای تازه به وسیله یک فن و لوله کوتاه دیگر به سینه کار منتقل می شود. در نتیجه این کار، غبار متراکم شده وارد دهانه ورودی لوله مکش می شود. این روش به عنوان overlab شناخته می شود.
دبیر انجمن زغال سنگ با اشاره به اینکه در این معدن ورودی ها در انتهای بلوک C بوده که هوا به ترتیب وارد بلوک های C، B و A شده و در نهایت تخلیه شده است، افزود: کل تونل معدن طبس دارای تهویه بود. سیستم، و این تونل تهویه نیز می باشد. یک تونل ارتباطی و یک تونل فرار نیز وجود داشت تا در صورت سقوط در معدن، معدن مسدود نشود.
وی در مورد نحوه کار معادن زغال سنگ نیز توضیحاتی ارائه کرد و گفت: چیدمان معادن زغال سنگ به گونه ای است که یک لایه با ضمانت یک متر زغال سنگ شناسایی می شود. برای استخراج این لایه ها، به طور کلی یک تونل در بالای سطح ساخته می شود. لایه زغال سنگ و یک تونل در زیر لایه ایجاد می شود. این دو تونل در فاصله 120 متری از هم قرار گرفته اند و تقریباً 15 متر مکعب اندازه دارند تا امکان حرکت واگن ها و لکوموتیوها را فراهم کند.
به گفته صمدی، از تونل فوقانی با دستگاه های مخصوص زغال سنگ استخراج می شود و در تونل پایین زغال سنگ های استخراج شده جمع آوری می شود.
وی با اعلام اینکه کارگران معمولاً با یک متر پیشروی چوب پشت سر خود می گذارند تا کارگاه معدن ریزش نکند، گفت: در فرآیند استخراج زغال سنگ کارگران حدود 50 تا 60 متر پیشروی می کنند تا کمپ تخریب نشود. . آنها بر خلاف میل خود کار تخریب کارگاه را انجام می دهند، به گونه ای که با نصب سیم بکسل روی چوب ها یا ایجاد یک انفجار کوچک، کارگاه را پایین می آورند.
دبیر انجمن زغال سنگ با اشاره به اینکه حادثه معدنکار طبس در حین تخریب این کارگاه رخ داده است افزود: با تخریب کارگاه مقدار زیادی متان به داخل معدن رها می شود. البته چون این شیفت سوم بود تعداد معدنچیان کم بود وگرنه تلفات این حادثه بیشتر می شد.
به گفته صمدی، پس از تخریب کارگاه C که حدود 12 کارگر در آن مستقر بودند، به دلیل اتصال بلوک های CBA به یکدیگر، گاز متان به سرعت به بلوک های دیگر سرایت کرد و کارگران بلوک B را کشته و زخمی کرد. جالب است بدانید که متان معمولاً به 3 درصد می رسد، خطر انفجار وجود دارد و وقتی متان منفجر می شود دی اکسید کربن و مونوکسید کربن تولید می کند که اساساً هیچ بو ندارند.
وی تصریح کرد: در معدن پروده تونل های تهویه به یکدیگر متصل هستند و در کارگاه B حدود 60 کارگر مشغول استخراج زغال سنگ بودند و از آنجایی که سیستم تهویه به صورت مکنده بود، تمام گازها مستقیماً به سمت B هدایت می شد. ب، بدون صدا و انفجار بوده و علت مرگ کارگران نشت گاز بوده است.
صمدی در نهایت گفت: در این معدن 600 کارگر در هر شیفت کار و در مجموع 1700 نفر در این معدن مشغول به کار بودند.
absnews