به گزارش خبرنگار ایلنا، «تورم» بهار امسال همه رکوردهای قبلی خود را شکسته است. اگرچه شاخص های تصمیم گیری نشان می دهد که تورم سالانه در اردیبهشت ماه زیر پنجاه درصد (49.1 درصد) بوده است، اما بر اساس داده های رسمی، تورم نقطه به نقطه اردیبهشت ماه که معیاری برای مقایسه قیمت ها در یک دوره یک ساله است. 54.6 درصد.
تورم واقعی چیست؟
وزن اقلام گران قیمت مسکن، درمان و آموزش در آمار تورم مرکز آمار ایران واقعی نیست. اگر قرار است سبد تورمی مرکز آمار محقق شود، باید نرخ واقعی اجاره مسکن، هزینه واقعی و ملموس دارو و سایر مولفه ها در این سبد لحاظ شود. اما بر اساس گزارش مرکز آمار، خانواده ها در اردیبهشت امسال 54.6 درصد بیشتر از سال گذشته هزینه کرده اند.
بر اساس معیارهای اقتصادی، تورم بالای 50 درصد ابرتورم است، با این حساب ما در قلب ابرتورم هستیم. حتی تورم سالانه در آمارهای رسمی روند صعودی دارد: بر اساس بیانیه رسمی مرکز آمار ایران، «در اردیبهشت ماه 1402 نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور به 49.1 درصد رسید که نسبت به شاخص مشابه در ماه قبل 1.5 واحد درصد افزایش داشت. . است”.
آمارهای رسمی دو چیز را نشان می دهد، اول وجود ابر تورم و دوم تداوم افزایش شاخص های تورم در اردیبهشت 1402. گرچه تلاش شد تا تورم سالانه تا حدودی کنترل شده جلوه کند، اما تورم نقطه به نقطه و افزایش قیمت کالاها در یک سال تمام واقعیت را نشان داد.
داده های مرکز آمار به شدت کاهش یافته است. بر اساس آمار بانک مرکزی، تورم نقطه ای فروردین ماه امسال 68.7 درصد و در یک مرحله 70 درصد بوده است. به عبارت دیگر، در پایان فروردین ماه، کالاها و خدمات 70 درصد نسبت به سال قبل گران شد. بررسی ها نشان می دهد که این بالاترین نقطه تورم ثبت شده در 32 سال گذشته است.
بهگفته احسان سلطانی (کارشناس اقتصادی) جدای از آمار رسمی تورم، «قیمت دلار در بازار» یکی دیگر از شاخصهای روشنکننده است، هرچند که قرار بود با حذف ارز ترجیحی در اردیبهشت 1402 نسبت به اردیبهشت کاهش پیدا کند. 1401 قیمت دلار تقریبا دو برابر شد»؛ این یعنی تورم 100 درصدی قیمت دلار در حالی که دلار تقریباً 100 درصد رشد کرد چگونه می توان قیمت کالاها و خدمات را کنترل کرد و افزایش این قیمت ها را کنترل کرد؟
سلطانی با اشاره به گرانی دلار می گوید: «افزایش قیمت دلار یعنی افزایش قیمت همه چیز، از آب بطری و پوشک بچه گرفته تا غذا، دارو و اجاره. قیمت اجباری و غیر واقعی دلار مبنای قیمت همه چیز حتی کالاها و خدمات دولتی است.
زمانی که تورم واقعی نقطه به نقطه بیش از 70 درصد و تورم نرخ دلار (تاثیرگذارترین عامل در تعیین قیمت همه کالاها و خدمات) 100 درصد باشد، خانواده های کارگری در بهار امسال بین 70 تا 100 درصد بیشتر از گذشته پرداخت خواهند کرد. سال برای تعدادی از کالاها و خدمات ثابت که بهای آنها را آشکارا پرداخته اند. تورم ملموس و واقعی زندگی کاری در کمترین حد خود، بین 70 تا 100 درصد است، اما افزایش دستمزدها تنها 27 درصد است!
وزیر کار چه جایگاهی دارد؟
و در چنین شرایطی است که وزرای دولت هنوز «قبول» نمیکنند که به عهد وفادار بماند و دستمزد کارگران بازگردانده شود. آنها نمی پذیرند که نتوانستند یا نخواستند تورم را مهار کنند. نمونه ای از این عدم پذیرش در روز روشن! سخنرانی وزیر کار در اواسط خرداد است. صولت مرتضوی در پاسخ به اینکه «نباید حقوق بازگردانده شود؟» گفت: تصمیم گیرنده حقوق طبق قانون شورای عالی کار است که حقوق سال 1402 را تعیین و ابلاغ کرد و کار ما متکی بر آن است. کنترل تورم
وی در بخشی دیگر از اظهارات خود گفت: آمارهای مراکز رسمی اعلام کردند که تورم با شیب اندکی مدیریت می شود و امیدواریم با کاهش تورم دستمزد کارگران رونق بگیرد.
حال باید پرسید که «شیب ملایم» در نمودارهای تورم کجاست، آیا تورم 70 درصد به معنای شیب ملایم است؟ دوم اینکه آیا سفره های کارگری با «امیدواریم» و «انشاالله» رونق می گیرد؟ در ساعات پایانی جلسه دستمزد 1402 “قول” نمی کردند که تورم کنترل شود، چرا هیچ کار مثبتی برای عمل به وعده ها انجام نشد؟ امید خشک و پوچ چه فایده ای دارد که هر روز و هر هفته همه چیز در زندگی کارگران گران می شود.
نماینده کارگران به شورای عالی کار چه می گوید؟
آیت اسدی (عضو صنف شورای عالی کار) عملکرد سه ماهه دولت را مصداق بارز وعده خلف دانست و به رکنا به نقل از ایلنامی گفت: وزیر اقتصاد و وزیر کار در جلسات شورای عالی کار قول داده اند. شورای کار که می توانیم تورم را کنترل کنیم و اجازه تورم نمی دهیم. بیش از 20 درصد اما اکنون می بینیم که تورم نسبت به تمام سال های بعد از انقلاب رقمی بالاتر دارد و تمام مرزهای قبلی را درنوردیده است. ارقام تورم بسیار عجیب است.
وی افزود: یکی دیگر از وعده های وزیر کار در جلسه حقوق و دستمزد این بود که در سال جدید یازده مورد را با هزینه 1400 شهریور به مردم عرضه کنیم. از تحقق این وعده خبری در دست نیست و واقعیت این است که صدای وی در صورتجلسه شورای عالی کار ثبت شده است. اخیراً در قالب طرح کالابرگ اقلام محدودی را فقط برای دهک های تحت پوشش نهادها عرضه کرده اند که قیمت این اقلام بسیار بالاتر از شهریور 1400 است. آنها همچنین نتوانستند قیمت های اینجا را مدیریت کنند.
به گفته وی، وزرای دولت امروز صادقانه این وعده را بپذیرند و اجازه دهند متناسب با تورم و سبد هزینه، حقوق محدود شود.
اسدی درباره اظهارات اخیر وزیر کار گفت: شیب ملایمی در تورم نمی بینیم و مشکلات حل نمی شود. سخنان وزیر کار قابل قبول نیست چطور وقتی تمام اظهاراتشان در جلسات حقوق و دستمزد ثبت می شود، فقط می دوند و قبول نمی کنند که به قول خود عمل نکرده اند.
امید چه فایده؟!
وزیر کار ابراز امیدواری کرد که با کنترل تورم سفره های کارگران رونق بگیرد و دقیقاً آن زمان است که سفره های کارگران بیش از هر زمان دیگری خالی شده است. بر اساس گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس، تورم واقعی و تصوری در زندگی مردم حدود 115 درصد است. در این شرایط، ابزار امید آقای وزیر برای کارگری که طبق تحقیقات مرکز تحقیقات، الگوی مصرف مواد غذایی خود را تغییر داده و مخارج زندگی اش را 86 درصد گران شده است، چیست؟ همان کارگری که امروز حتی اگر معجزه هم بداند، نمی تواند کرایه خانه را بدهد، هزینه دارو و مراقبت بدهد و با حقوق آخر ماه نان خالی بر سر سفره خانواده بگذارد؟!
گزارش: نسرین هزاره مقدم
خبر از رکنا