اجرای این سند راهبردی یکی از برنامه های مهم ایران و چین است که در سفر حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان به چین در دی ماه سال گذشته و روند اجرایی شدن آن مورد تاکید قرار گرفت. توافقنامه همکاری راهبردی جامع بین دو کشور آغاز شده است. امروز نیز برنامه ریزی شده است به گفته معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور، اجلاس همکاری های همه جانبه ایران و چین برگزار می شود.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که در روزهای اخیر و در جریان سفر شی جین پینگ رئیس جمهور چین به عربستان سعودی به دنبال امضای بیانیه های ضد ایرانی، واکنش های چین به سیاست خود در قبال ایران در محافل سیاسی و دیپلماتیک و رسانه ها بسیار زیاد بوده است. وی در پاسخ به این سوال که آیا چین علیرغم تعهدات و برنامههایی که با ایران دارد، به نوعی در تلاش است تا ایران را دور بزند و همکاریهای خود را در قالب همکاری با کشوری مانند عربستان سعودی که تامینکننده اصلی انرژی در ایران است، گسترش دهد؟ منطقه خلیج فارس ادامه خواهد داشت
بنابراین واکنش ها آنقدر زیاد بود که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان وی روز گذشته در توئیتی به زبان چینی در واکنش به بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس و ادعاهای مطرح شده در آن بیانیه نوشت:جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ در خلیج فارس جزئی جدایی ناپذیر از سرزمین پاک ایران هستند و برای همیشه متعلق به این میهن هستند. در لزوم احترام به تمامیت ارضی ایران، از هیچ طرفی رضایت نداریم.»
از سوی دیگر با توجه به اسناد امضا شده در سفر رئیس جمهور چین به عربستان، گمان می رود چین در ابعاد دیگر به همکاری های خود با این کشور ادامه دهد. طبیعی است که با توجه به دستور کار و همکاری ایران و چین نگران این سیاست ها باشیم. همکاری ایران و چین در قالب برنامههای متعددی از توانایی ایران در دستیابی به اهداف سازمان شانگهای گرفته تا حضور ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه یک کمربند یک جاده و اجرای سند جامع راهبردی ایران- همکاری چین موقعیت ژئوپلیتیک ایران نیز موقعیت بسیار مناسبی را برای همکاری بیشتر فراهم کرده است.
سند جامع همکاری ایران و چین یک برنامه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است که حوزه های بسیاری را در بر می گیرد. آغاز توافق در این زمینه به سفر شی جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران در سال 1994 و پس از تبادل چند متن بازمی گردد. بین طرفین سند برنامه همکاری راهبردی مورد توافق قرار گرفت.
با درک این موضوعات، انتظار می رفت که هیچ اقدامی که شراکت راهبردی طرفین را به چالش بکشد، انجام نشود تا مجبور شوند تصمیماتی غیر از آنچه تاکنون انجام داده اند اتخاذ کنند، در غیر این صورت اختلال در روابط ایران رخ می دهد. و چین تاثیر قابل توجهی بر تحولات منطقه ای خواهد داشت. امید است سفر این هیات عالی رتبه چینی به تهران، تاییدی بر تعمیق و گسترش همکاری ها بدون توجه به اختلافات سیاسی در منطقه و فشار برخی کشورها برای تغییر روابط دو کشور باشد.
در واقع یک هیات عالی رتبه چینی به سرپرستی هو چونهوا، معاون نخست وزیر این کشور به ایران سفر کرد و در دیدار با هیات عالی رتبه ایرانی به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور، سازوکارهایی را بررسی کرد. گسترش روابط دوجانبه ایران و چین
وی با تاکید بر اینکه دیدگاه ما در رابطه با چین توسعه روابط دو کشور است و این هدف مشترک تهران و پکن است، گفت: همانطور که قبلا هم گفتم در این زمینه در خصوص مسائل مربوط به منافع اساسی ایران و وی گفت: ما از هیچ یک از طرفین سازش نمی کنیم و به ادعاها و موضوعات منتشر شده در این حوزه با جدیت پاسخ می دهیم و از همه ظرفیت های دیپلماتیک برای پیشبرد منافع دو کشور استفاده می کنیم. وزارت امور خارجه بلافاصله در این زمینه وارد عمل شد، ما از سفیر چین در ایران درخواست کردیم و اعتراض کردیم، یادداشت اعتراضی صادر کردیم و در این زمینه جمهوری اسلامی ایران با جدیت وارد عمل شد و مواضع خود را اعلام کرد.
این سند یک برنامه راهبردی و نقشه راه برای تقویت همکاری ها، شناخت اشتراکات فرهنگی، تقویت چندجانبه گرایی، حمایت از حق حاکمیت برابر دولت ها و تاکید بر بومی سازی الگوی توسعه از جمله مواردی است که در این سند به آن اشاره شده است. همکاری های منطقه ای دو کشور
به گزارش ای بی اس نیوز، سیاست نگاه به شرق که در دولت سیزدهم به شدت تقویت شد، خود را در تعامل با چین به عنوان یک شریک راهبردی نشان می دهد و این مشارکت در قالب یکی از مهمترین تعریف شده بین دو کشور تعریف می شود. .
این گمانه زنی های مربوط به سیاست های چین به قدری گسترده بود که به گفته کارشناسان، احتمالاً شی جین پینگ می خواست بر اساس تصمیم شخصی در دوره جدید تغییری استراتژیک در سیاست های چین اتخاذ کند. البته فراموش نکنیم که چینی ها به خوبی می دانند چگونه برای به حداکثر رساندن منافع خود در غرب آسیا اقدام کنند. برای آنها سرمایه گذاری و اسپین آف های اقتصادی قطعا در اولویت هستند. چین مانند هر کشور دیگری به دنبال منافع خود است.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین همچنین گفت: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایران همه دوستان چین هستند. نه روابط چین و شورای همکاری خلیج فارس و نه روابط چین و ایران علیه شخص ثالثی نیست. چین از بهبود روابط بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایران بر اساس اصل حسن همجواری، ایجاد همکاری برد-برد با ایران و ارتقای توسعه و ثبات در خلیج فارس حمایت می کند. چین آماده ایفای نقش سازنده در این زمینه است.
همچنین ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود در خصوص بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس گفت: روابط ایران با چین در سایه اراده سیاسی دو کشور بر اساس منافع مشترک توسعه می یابد. و مشکلات در همین راستا، امروز از یک هیئت بلندپایه سیاسی و اقتصادی چین در ایران استقبال خواهیم کرد. این سفر با هدف گسترش روابط دو کشور انجام شد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در یک کنفرانس مطبوعاتی در واکنش به توضیح دولت چین درباره تحلیل ها و گمانه زنی های مطرح شده در خصوص روابط تهران-پکن در پی بیانیه مشترک جمهوری خلق چین و شورای همکاری خلیج فارس، گفت: گفت: نشست شورای همکاری چین و خلیج فارس که اخیرا برگزار شد برای طرفین اهمیت زیادی دارد. در این نشست بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس صادر شد و برنامه اجرایی سال های 2023 تا 2027 در چارچوب گفت وگوی راهبردی چین و شورای همکاری خلیج فارس تعیین شد. . توسعه روابط چین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، هدف تعمیق همکاریهای دوجانبه عملگرایانه در بسیاری از بخشها و رساندن منافع آن به مردم این کشورها را دنبال میکند.
به نظر می رسد این سند مدتی است مسکوت مانده و روند اجرایی آن هنوز عملاً دنبال نشده است. دلایل روشنی برای عدم اجرا و پیگیری مفاد سند جامع همکاری راهبردی دو کشور اعلام نشد، اما انتظار می رفت چین و ایران که دو شریک راهبردی منطقه هستند زودتر از این زمان آن را اجرایی کنند. .
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور رایزنی برای تقویت روند اجرایی برنامه جامع همکاری های 25 ساله ایران و چین را از اهداف اصلی این دیدار خواند و گفت: پایبندی به منافع اساسی دو کشور و احترام به اصول حقوق بین الملل از جمله احترام به تمامیت ارضی، مورد تاکید ویژه جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس است.
انتهای پیام
در این زمینه تقویت روابط ایران و چین به عنوان دو قدرت بزرگ منطقه ای در دستور کار مقامات دو کشور قرار دارد، اما می توان تعجب کرد که چرا چین با همه سیاست های خود دست به چنین اقدامی عجولانه زده است و آیا واقعا همه در یک عمل آیا این کار انجام شده است یا تغییری در سیاست های آن ایجاد شده است؟ !
این مقام چینی گفت: چین و ایران دوستی دیرینه دارند. چین و ایران تصمیم به تحکیم و بهبود مشارکت استراتژیک جامع خود گرفته اند. چین آماده افزایش ارتباطات و هماهنگی با ایران برای دستیابی به پیشرفت های جدید در روابط دوجانبه است. دو طرف طرح همکاری جامع چین و ایران را امضا کردند که از ابتدای سال جاری عملیات اجرایی آن آغاز شد. چین برای رشد خوب و پایدار همکاری های عملی با ایران همکاری خواهد کرد.
اتخاذ رویکرد سیاسی شرقنگر از سوی جمهوری اسلامی ایران در شرایط تحریمهای غرب، رویکردی است که نسبت به سایر کشورها در تقویت روابط و همکاریها با چین در قالب همکاریهای راهبردی جامع ایران و چین موفقتر بوده است. سند.
وی با اشاره به سفر معاون نخست وزیر چین به ایران گفت: سفر هو چونهوا معاون نخست وزیر چین به ایران از امروز آغاز می شود. ما معتقدیم این سفر نقش مثبتی در تعمیق مشارکت راهبردی همه جانبه ایران و چین خواهد داشت.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز