به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، اسفند 1402 بود که وزیر کار در حاشیه جلسات شورای عالی کار و تعیین دستمزد سال 1403 پیشنهاد اصلاح ماده 41 ق. قانون قانون کار به مجلس تقدیم می شود و لایحه قانونی در این خصوص ارسال شده است. مرتضوی سپس اعلام کرد که با ارسال لایحه قانونی به مجلس، موارد مذکور در ماده ۴۱ و ماده ۱۶۷ قانون کار شفاف سازی شود. مجلس بهترین مرجع برای تصمیم گیری در این زمینه است. می خواهیم روشن کنیم که منظور از صنایع مختلف یا توسعه چیست یا چه مرجع آماری برای تورم در نظر گرفته شده است؟ مرکز آمار ایران یا بانک مرکزی.
مدتی بعد از اظهارات وزیر کار گذشت و علی حسین رعیتی فرد، معاون روابط کار وزارت کار از تهیه لایحه اصلاح مواد 41 و 167 قانون کار خبر داد و ضمن تشریح جزئیات وی در اصلاحیه ماده 41 قانون کار گفت: در این ماده نحوه تعیین دستمزد کارگران شفافیت لازم وجود ندارد به عنوان مثال; بر اساس اصلاحات مصوبات دائمی برنامه پنج ساله توسعه، منبع رسمی آمار کشور مرکز آمار ایران اعلام شد، اما در اصل 41 همچنان به بانک مرکزی اشاره شده است که باید در این زمینه اصلاح شود. . همچنین در اصل 41 تصمیم گیری در مورد دستمزد و حقوق باید بر اساس شاخص های مشخص و شفاف اتخاذ شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، پس از مطرح شدن این موضوع تشکل های کارگری اعتراض کردند که روند تعیین حقوق به مجلس سپرده نشود. زیرا کارگران معتقد بودند که ارائه تعیین دستمزد به مجلس مغایر قانون کار و اصل سه جانبه گرایی است، زیرا تعیین دستمزد در شورای عالی کار و به صورت سه جانبه بین شرکای اجتماعی انجام می شود.
28 اردیبهشت 1403 بود که علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، مخالفت دولت را با واگذاری تعیین دستمزد کارگران به مجلس اعلام کرد و اعلام کرد: ما به اصل سه جانبه گرایی کاملا معتقدیم. دولت با زیر سوال بردن اصل سه جانبه گرایی در تعیین حقوق کارگران مخالف است.
وی با بیان اینکه تضمین حقوق کارگران و کارفرمایان منوط به اصل سه جانبه گرایی خواهد بود، گفت: دولت هیچ طرح و پیش نویس قانونی در این خصوص ندارد و با نقض اصل سه جانبه گرایی و واگذاری آن به شورای اسلامی مخالف است. “
از سوی دیگر، سید صولت مرتضوی، وزیر کار از نخستین روزهای اردیبهشت و پس از 21 اردیبهشت و روز کارگر از انصراف از ارسال لایحه اصلاح اصل 41 در مجلس خبر داد و گفت: وزارتخانه پیشنهاد اصلاح مواد 41 و 167 قانون کار که در جلسه ای به مناسبت روز کارگر که با حضور رئیس جمهور برگزار شد، نمایندگان و تشکل های خاصی از وی درخواست کردند که ماده 41 قانون کار اصلاح شود. به همین شیوه و اینکه شورای عالی اشتغال همیشه حداقل دستمزد را تعیین کند و آن را به مجلس واگذار نکند. رئیسجمهور پیشنهاد داد که ما متوجه شدیم و تصمیم گرفتیم لایحه اصلاح اصل 41 را ارسال نکنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، پس از گذشت چندین ماه از این مشکلات، میشم ظاهریان; نماینده مردم مشهد و عضو کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی از توسعه طرح اصلاح ماده ۴۱ قانون کار خبر داد.
وی افزود: طرح اصلاح ماده 41 قانون کار در سامانه مربوطه بارگذاری شده و پس از این مرحله برای بررسی و اعلام به هیئت رئیسه مجلس ارائه می شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره طرح مذکور اعلام کرد: این طرح برای اصلاح ماده 41 قانون کار و رفع ابهامات این ماده تدوین شده است. ابهامی که شورای عالی کار را بر آن داشت تا دستمزد کارگران را کمتر از نرخ تورم اعلام شده در سال های اخیر تصویب کند، با این طرح به دنبال رفع این ابهام و افزایش دستمزد کارگران با توجه به تورم هستیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، با نمایندگان کارگران مصاحبه کردیم، آنها از اصلاحات جدید و طرح جدید مطلع هستند و تشکل های صنفی نیز اظهار بی اطلاعی کردند.
مشروح متن طرح با هدف اصلاح ماده 41 قانون کار و افزایش حقوق کارگران متناسب با تورم به شرح زیر است:
عنوان طرح: پیش نویس اصلاح ماده 41 قانون کار
ضرورت: یکی از مشکلاتی که در سال های اخیر (به ویژه از سال 1376 به جز سال 1401) باعث کاهش قدرت خرید قشر حقوق بگیر شده است این است که افزایش سالانه دستمزد مصوب قانون کار به میزان قابل توجهی کمتر از نرخ تورم بوده است. . مثلاً در سال 1403 با وجود اینکه تورم سال قبل حدود 45 درصد بود، این افزایش به طور متوسط حدود 22 درصد تصویب شد، یعنی دستمزد کارگران حدود 20 درصد کاهش می یابد. ابهام موجود در بند 1 ماده 41 قانون کار، شورای عالی کار موظف به افزایش دستمزد متناسب با نرخ تورم است که به دلیل ابهام کلمه توجه است که موجب عدم اعمال شورای عالی کار شده است. معیار نرخ تورم برای تعیین افزایش حقوق
پیشنهاد قانونی: برای رفع این ابهام این ماده پیشنهاد می شود که متن آن به شرح زیر است:
بند اول ماده ۴۱ فعلی: «حداقل دستمزد کارگران بر اساس درصد تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» به شرح زیر اصلاح میشود.
پیشنهاد جایگزین: میزان افزایش حداقل و متوسط دستمزد کارگران باشد. افزایش حداقل درصد تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
absnews