در بند چهارم لایحه قانون برنامه هفتم توسعه به موضوع قیمت گذاری اجباری اشاره و پیشنهاد شده است که به منظور تقویت رقابت پذیری اقتصاد، قیمت گذاری کالاها و خدمات به پایه، انحصاری و ضروری محدود می شود. کالاها
به گزارش ای بی اس نیوز، پس از چند ماه بررسی، گمانه زنی و نگارش، سرانجام از متن برنامه هفتم توسعه پیشنهادی دولت رونمایی شد و به این ترتیب نمایندگان مجلس به زودی بررسی های خود را در این حوزه آغاز خواهند کرد.
براساس بند چهارم لایحه قانون برنامه هفتم توسعه، به منظور تقویت رقابت پذیری اقتصاد، قیمت گذاری کالاها و خدمات به کالاهای اساسی، انحصاری و ضروری محدود می شود.
همچنین در این بند تصریح شده است که فهرست این گروه از کالاها و خدمات توسط مرجع ذیصلاح برای تصویب در شورای اقتصاد پیشنهاد می شود.
اما سوال اینجاست که آیا تصویب و اجرای این ماده می تواند به بحث طولانی قیمت گذاری اجباری پایان دهد؟ موضوع قیمت گذاری محصولات همواره محل اختلاف سازمان حمایت از زیرمجموعه های وزارت حراست و تولیدکنندگان بوده است. چرا که سازمان حمایت معتقد است بخشی از وظایف آن مربوط به تعیین قیمت کالاهای اساسی و مهم و کنترل قیمت ها است، اما تولیدکنندگان می گویند قیمت گذاری اجباری در شرایطی که مواد اولیه مانند محصول نهایی زیر ذره بین نیست و شرایط تورمی نیز بر کشور حاکم است زیرا مشکلاتی را ایجاد می کند.
تا اوایل سال 1401 روند قیمت گذاری کالاها به این صورت بود قیمت 50 قلم کالا تغییر کرد، حساس و ضروری درج شده در قیمت گذاری قبلی، طی مراحل قانونی لازم بود. اساساً این 50 کالا که شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ، لبنیات، روغن موتور، پوشاک و لوازم خانگی می شد، کالاهای اساسی بود که به گفته سازمان حمایت نقش مهمی در سبد خانوار داشت. بنابراین اگر تولیدکننده یا صاحب کالایی بخواهد قیمت این 50 محصول را تغییر دهد، ابتدا باید مستندات تغییر قیمت را به سازمان حمایت برای ابلاغ به ستاد تنظیم بازار ارائه کند تا مردم بتوانند قیمت را افزایش دهند.
اما مردادماه سال گذشته نامه ای از سوی حسین فرهیدزاده، رئیس سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به معاونان وزارت امنیت منتشر شد که بر اساس آن، مقرر شد درخواست افزایش قیمت کالاها شود. در دفاتر تخصصی وزارت حراست و جهاد کشاورزی، سازمان حمایت، کمیسیون اقتصادی دولت و محل تنظیم بازار بررسی و تصویب و در نهایت به تایید رئیس جمهور برسد. اگرچه این موضوع یک روز پس از انتشار نامه مستثنی شده است اعلام شد اما اظهارات بعدی مسئولان نشان می دهد که بخشی از اقدامات آن در حال اجراست.
مثلا فرهیدزاده وی در پایان سال گذشته در خصوص نتیجه درخواست های افزایش قیمت گفت: هر کالایی که درخواست افزایش قیمت داشته باشد مدارک خود را به سازمان ارسال می کند. ابتدا دفاتر تخصصی وزارت حراست و وزارت جهاد کشاورزی این ادعا را بررسی می کنند و در صورت تشخیص صحت آن، سازمان حمایت صورت های مالی را بررسی می کند. در صورت دریافت مجوز افزایش قیمت می توانند قیمت های جدید را اعمال کنند. اما اگر مجوز نگیرند افزایش قیمت پذیرفته نمی شود.
اکنون همانطور که در لایحه برنامه هفتم آمده است بحث محدودیت بحث قیمت گذاری دستوری مطرح شده اما همچنان قیمت گذاری کالاها پررنگ است. اما به نظر می رسد باید منتظر ماند و دید در مراحل بعدی کدام کالاها در گروه کالاهای اساسی و ضروری قرار می گیرند.
انتهای پیام