وی با بیان اینکه نرخ دلار تحت تاثیر مذاکرات کمتر از 25 هزار تومان نبود، توضیح داد: دلیل آن این است که دلارهای نفتی هنوز وارد چرخه های اقتصادی نشده است. بنابراین پس از احیای برجام دو سناریو وجود دارد. چه منابع دلار نفتی صرف بهبود اقتصاد شود و چه این منابع صرف مبادلات ارزی شود، دومی منجر به فرار سرمایه، کاهش تولید و اشتغال، کاهش موقت تورم و تسریع مجدد آن پس از مدتی کوتاه خواهد شد.
از سوی دیگر، علی سعدوندی، استاد بانک و اقتصاد کلان معتقد است با احیای برجام و افزایش منابع ارزی دو سناریو قابل پیش بینی است. تبادل ارز اولین سناریویی است که در سال های اخیر در اقتصاد ایران اجرا شده و سناریوی دیگر استفاده از منابع مازاد پولی ایجاد شده در راستای احیای برجام در راستای توسعه و بهبود زیرساخت های اقتصادی است.
به گزارش ای بی اس نیوز، بازار ارز و تحولات آن یکی از عوامل محوری و تعیین کننده جهت گیری قیمت ها در سایر بازارها و در نهایت تحول شاخص های اقتصادی است، اما این بازار بیشتر تحت تاثیر عوامل منفی و مثبت سیاسی و بین المللی قرار دارد. اخبار از اخبار اقتصادی. استراتژی ها؛ بنابراین خروج آمریکا از برجام در سال 1397 سرآغاز افزایش چشمگیر نرخ دلار و رسیدن به کانال 30 هزار تومانی بود.
پیش از این، کامران ندری – یک تحلیلگر اقتصادی به ای بی اس نیوز گفت: مذاکرات وین تاثیر کوتاه مدتی بر شاخص های کلان اقتصادی مانند تورم، تولید و… نخواهد داشت. و نمی توان تا قبل از پایان سال متاثر از نتیجه مذاکرات انتظار تغییر در این شاخص ها را داشت و این مذاکرات تنها با کاهش قیمت ها در بازار ارز که کمتر از 24 هزار هم نخواهد بود تاثیر خود را نشان می دهد. تومان.
در این میان باید توجه داشت که اساساً در صورت احیای برجام و لغو تحریم ها، ایران قادر به فروش نفت خواهد بود که نتیجه آن بهبود قابل توجهی در درآمدهای نفتی و ارزی خواهد بود.
سعدوندی گفت: اتخاذ سیاست ارزی در کنار محرک برجام، کاهش نرخ ارز و واردات کالاهای خارجی باعث کاهش موقت نرخ تورم می شود اما تورم دوباره افزایش می یابد.
از سوی دیگر انتشار اخبار امیدوارکننده در ماه های پایانی مذاکرات وین و احتمال احیای برجام به عنوان یک خبر مثبت برای بازار ارز ایران و جهت گیری دلار به سمت کاهش، ممکن است باعث کاهش نرخ دلار شود. در حدود 25000 تومان. اما این خبر مثبت نتوانست نقش بسزایی در کاهش نرخ دلار داشته باشد و به نظر می رسد نرخ دلار در کانال 25 هزار تومانی تثبیت شده است.
در صورت لغو تحریم ها و برداشته شدن تحریم ها به منابع ارزی و نفتی ایران به راحتی قابل دسترسی خواهد بود که به گفته کارشناسان می تواند با تهدید اقتصاد و توسعه زیرساخت های اقتصادی به فرصت تبدیل شود.
در این راستا علیرغم افزایش درآمدهای نفتی طی چند ماه گذشته، آنچه که به نظر می رسد تاکنون انجام شده است، هیچ اقدامی در جهت مبادله ارز و کاهش نرخ مبادله ای انجام نداده است و نرخ دلار همچنان در محدوده 25-26 هزار تومان; بنابراین در صورت عدم اتخاذ سیاست ارزی پس از احیای برجام، نمی توان انتظار کاهش چشمگیر قیمت ها در بازار ارز و البته کاهش قیمت ها را داشت.
وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: هر بار در اقتصاد ایران، دسترسی به منابع ارزی از محل درآمدهای نفتی افزایش یافته و به نوعی در مواجهه با مازاد منابع ارزی، به سمت ارز سوق پیدا کرده است. برای کاهش قیمت ارز که برای مردم مضر است.» این به این دلیل است که اشتغال و تولید ملی ضعیف شده و به واردات کالاهای خارجی یارانه داده می شود. زیرساخت های اقتصادی مانند ساخت راه آهن، بیمارستان، دانشگاه و غیره.
absnews
تجربه سال های اخیر نشان داده است که با افزایش منابع ارزی، میل بیش از حد به ارز افزایش یافته است که به سرعت نرخ دلار را در بازار ارز سرکوب و کاهش داد و در کوتاه مدت تورم کاهش یافت، اما در در بلندمدت نرخ ارز شتاب گرفت و تورم افزایش یافت.
این استاد بانکداری و اقتصاد کلان معتقد است: از نظر اقتصادی بهتر است در شرایط بودجه ریزی فعلی کشور به برجام برنگردیم تا راه اندازی مجدد آن، زیرا همانطور که در بودجه سال آینده پیش بینی شده است، دسترسی آسان به منابع ارزی و افزایش آنها وجود دارد. فقط برای مبادله و کاهش نرخ ارز، زیر نرخ تعادلی بلندمدت که اثرات منفی بر اقتصاد و تولید خواهد داشت.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز