در عین حال، آژانس از ایران میخواهد که «همکاری بیشتری» در زمینه افزایش سطح نظارت و بازرسی فعالیتهای هستهای خود داشته باشد، اما این نهاد بینالمللی هیچ اقدام متقابلی برای اطمینان از حل کامل عدم قطعیتها و مسائل امنیتی ایران انجام نمیدهد. . و به عبارت دیگر، آژانس تاکنون هیچ غرامت خاصی دریافت نکرده است. ایران برای این درخواست فراتر از تعهدات قانونی خود ارائه نکرده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در نشست خبری خود پس از نشست فصلی شورای حکام آژانس در مقر سازمانها در سازمانهای بینالمللی در وین، گفت: داشتن یک ایده دقیق از برنامه هسته ای ایران بدون تصاویر دوربین های مداربسته غیرممکن است.» در دو سال و نیم گذشته این امکان پذیر نخواهد بود. ”
گروسی همچنین در بند 26 گزارش پادمانی اخیر خود درباره فعالیتهای هستهای ایران که هفته گذشته به شورای حکام 35 نفره تحویل داده شد، اظهار داشت: «لازم است ایران به آژانس اجازه دسترسی به همه دادههای ثبتشده و موجود را بدهد. با آژانس در مورد ترتیباتی که به طور خاص برای پر کردن شکافهای دانش آژانس برای دورههایی که دادههای ثبت شده وجود ندارد، توافق شده است.
اما گروسی به اطلاعات دوربین های نظارتی آژانس اشاره می کند و آیا درخواست مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی قانونی است؟
به عنوان بخشی از همکاری داوطلبانه ایران با آژانس در ژوئن 2023، تعدادی از دوربین های آژانس جمع آوری شده تحت قانون اقدام استراتژیک در سال 2021 در سایت اصفهان (مرکز تولید سانتریفیوژهای پیشرفته) مجددا نصب شدند. مرکز تولید سانتریفیوژ در اصفهان در اصل همان خط تولید سانتریفیوژ در کرج است که پس از خرابکاری هسته ای از آنجا به اصفهان منتقل شد.
این دوربینها به شرط ثبت و ذخیره اطلاعات آنها نصب شدهاند و تا زمان توافق برجام و نحوه احیای آن، دادههای این دوربینها در ایران باقی میماند و در دسترس آژانس نخواهد بود. با این حال، متذکر می شویم که آژانس و شخص مدیرکل، اگرچه از روند مذاکرات سیاسی در خصوص احیای برجام و تعلیق اجرای تعهدات طرفین آگاه هستند، اما همچنان بر خواسته های خود برای امنیت بیشتر برای افزایش کنترل ها پافشاری می کنند. . و بازرسی و ادامه این رویه.
اساساً اجرای افزایش فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت در کارگاههای اصفهان که قبلاً در مرکز فناوری ساخت سانتریفیوژ کرج، محل تولید لولههای روتور سانتریفیوژ اعمال میشد، کاملاً داوطلبانه و تحت برجام بود که پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام این راستیآزمایی مدتهاست که از این مرکز انجام میشود. پس از دو سال خروج آمریکا از برجام، زمانی که ایران مطمئن بود کشورهای اروپایی و سایر اعضای برجام نمی توانند به تعهدات خود در برجام عمل کنند، اقداماتی را برای کاهش تعهدات هسته ای خود از جمله لغو اقدامات نظارتی داوطلبانه در چارچوب برجام انجام داد. برجام چارچوب پروتکل الحاقی و حتی فراتر از آن.
با تصویب قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و حفظ منافع ملت ایران، تمامی اقدامات شفافسازی ایران در چارچوب برجام متوقف شده و تمامی دوربینهای نظارتی و داراییهای فوقدسترسی و فوقایمنی که این آژانس تا آن زمان در اختیار داشت، لغو شد. .
در عین حال، ایران با توسعه و پیشرفت صنعت هستهای خود پس از خروج آمریکا از برجام، طبق توافق جامع پادمان با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل داشته و هرگز در اجرای تعهدات تضمینی خود تردیدی نداشته است. .
به گزارش ای بی اس نیوز، درخواست مدیرکل آژانس برای نصب دوربین های اضافی در سایت های هسته ای دیگر و دسترسی به داده های دوربین فراتر از تعهدات ایران در چارچوب توافق هسته ای است. اگر آژانس اصرار به دریافت چنین امتیاز حفاظتی اضافی از ایران داشته باشد، باید با دریافت جوایز سیاسی از طریق لغو تحریمها علیه ایران نقش میانجی را ایفا کند یا از بهانهجویی در مورد مسائل حفاظتی باقی مانده قطعنامه دست بردارد.
نصب دوربین های آژانس در مرکز تولید سانتریفیوژ در اصفهان اقدامی داوطلبانه از سوی ایران و در راستای اجرای بیانیه مارس 2023 و صرفاً به منظور شفافیت و تقویت اعتماد از سوی ایران بود. در حالی که ایران تعدادی دوربین در اصفهان نصب کرده است، برخی از سیاستمداران و نمایندگان مجلس نسبت به قانونی بودن این اقدام ابهام داشته و دارند و آن را مغایر با قانون اقدام راهبردی میدانند. با این حال، ایران تلاش کرده است تا روابط خود با آژانس را با در نظر گرفتن راه حل و فصلی در مورد مسائل حفاظتی باقی مانده برای این همکاری بهبود بخشد.
به نظر میرسد که آژانس علاوه بر ارائه اطلاعات پشتیبان اضافی و دسترسی برای حل مسائل باقیمانده، درخواستهای اضافی و همکاری بیشتر از ایران را درخواست میکند که ربطی به سؤالات مورد بحث ندارد.
ایران به طور کامل به تعهدات خود تحت موافقتنامه پادمان جامع پایبند بوده است که از طریق آن آژانس همچنان به حفظ دانش مکانیزم راستی آزمایی قوی و منحصر به فرد در میان مکانیسم های راستی آزمایی آژانس ادامه می دهد.
بر اساس توافق جامع پادمان ها (CSA)، پادمان ها برای راستی آزمایی پایبندی یک کشور به تعهد خود مبنی بر پذیرش پادمان ها برای راستی آزمایی همه مواد هسته ای در تمام فعالیت های هسته ای صلح آمیز آن کشور و تأیید اینکه چنین موادی برای سلاح های هسته ای یا اهداف دیگر در نظر گرفته شده اند استفاده می شود. . وسایل انفجاری هسته ای بدون انحراف اعمال می شود. واضح است که هرگونه تعمیم یک جانبه از طرف آژانس در چارچوب توافق شده قبلی CSA موجه نیست و قابل قبول نیست.
انتهای پیام