اخبار اقتصادی روز

آیا توسعه میادین گازی فراموش شده است؟

absnews

دزدگیر گاز برای دولت سیزدهم

** سرعت پایین تولید گاز

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، با شروع نیمه دوم سال و گسترش موج سرما در کشور، گاز مورد نیاز بخش های خانگی، صنعتی، تجاری و کشاورزی تامین شد. مهمترین دغدغه وزارت نفت می شود. این در حالی است که الزام به اجرای تعهدات صادراتی نیز وجود دارد که به طور موثر به سبد گازی کشور کمک می کند. چالش های بخش گاز را می توان در بخش های تولید، تامین گاز و کنترل مصرف تحلیل کرد.

از سوی دیگر وضعیت ناپایدار گاز کشور بدون شک بر توسعه صادرات گاز و البته گازرسانی به صنایع و تولید اثرگذار خواهد بود، سالی که رهبری انقلاب بر توسعه بخش تولید تاکید کرده اند.

عدم توجه به توسعه متوازن صنعت گاز در 9 سال گذشته، گازرسانی را به زیرساختی برای بخش برق، صنعت، تولید و … تبدیل کرده است. به چالشی بزرگ برای دولت سیزدهم تبدیل شد. بدون شک تحقق شعار سال که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است بدون گاز کافی امکان پذیر نیست.

به گفته کارشناسان، بزرگ‌ترین چالش صنعت گاز این روزها را می‌توان متوجه بخش تولید کرد و اشاره کرد که بر شدت و سرعت عدم تعادل گازی کشور افزوده شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی آنا، در نتیجه این روند عذاب آور تزریق سرمایه به بخش توسعه، میزان تولید گاز نیز کاهش یافته است. از سوی دیگر فراتر از محدودیت مالی، فرصت هایی نیز بین این دو پدید آمده است که شعله شکست توسعه متوازن صنعت گاز را شعله ور کرده است. از جمله این تاخیرها می توان به تاخیر در فعالیت کلیدی شرکت پتروپارس برای توسعه و تولید فاز یازدهم پارس جنوبی اشاره کرد. البته میدان گازی فرزاد بای، میدان گازی کیش، میادین خشک تحت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی نیز در حوزه کم توجهی وزارت نفت به توسعه است.

اصرار وزارت نفت دولت‌های یازدهم و دوازدهم بر الزام طراحی قراردادهای جدید نفتی (IPC) و طول کشیدن حدود دو سال برای تدوین و تصویب آنها، باعث شد تا فرآیند جذب سرمایه‌گذاری (با اولویت جذب سرمایه خارجی) در در بخش گاز کشور به ویژه در فاز 11 پارس جنوبی با تاخیر مواجه خواهد شد. در نهایت این قراردادها که به بهانه جذب سرمایه گذار خارجی طراحی شده و بسیار پرهزینه هستند، نه تنها نتایج خاص و متفاوتی به همراه نداشت، بلکه اولین قرارداد در قالب قراردادهای هوش مصنوعی بود. P این توافق با کنسرسیومی به رهبری توتال فرانسوی منعقد شد، اما پس از خروج ایالات متحده از برجام، بی اثر ماند.

در این گزارش سعی شده است وضعیت بالادستی صنعت گاز که شامل شرایط تولید کشور می شود، تشریح شود.

** صندوق گاز باز ماند

**نیم نگاهی به آمار تولید گاز کشور

شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرار بود در آخرین ماه تابستان امسال 99 میلیون مترمکعب گاز خام تولیدی را برای توزیع تحویل دهد که تنها 71 میلیون مترمکعب از آن را تولید کرد.

بر اساس اطلاعات به دست آمده، شرکت نفت و گاز پارس (اپراتور میدان گازی پارس جنوبی) بر اساس برنامه ریزی انجام شده در نیمه دوم شهریورماه سال جاری متعهد به تولید 653 میلیون مترمکعب گاز خام برای … شد. شهریور ماه موفق به تولید حدود 600 میلیون مترمکعب شد.

نبود یا کندی فرآیند تزریق سرمایه، تولید گاز در کشور را با چالش مواجه کرده است. به این ترتیب در 8 سال فعالیت دولت تدبیر و امید، نه تنها توسعه پارس جنوبی تکمیل نشده است، بلکه این ابر کانسار با چالش جدی افت فشار، ناتمام ماندن فاز 11 و البته بخش هایی از پالایشگاه مواجه شده است. در فاز 14 و در نهایت مسائل عمده ای مانند سیلتاسیون برخی چاه ها در فاز 12 برای مقابله با آن البته در مقاله ای دیگر به بررسی و توضیح بلایای رخ داده در فاز 12 می پردازیم.

بر اساس برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران در تاریخ مذکور، میزان گاز خام تولیدی برای تعهدات برون سازمانی این شرکت و همچنین مصرف داخلی کشور 899 میلیون مترمکعب بوده که 830 میلیون مکعب آن. اجرا شده اند.

در دولت تدبیر و امید آنچه همواره مورد تاکید و در رسانه ها بود مقوله گازرسانی بود. اگرچه بحث گازرسانی و توسعه آن یکی از وظایف دولت برای تامین رفاه عمومی است، اما توسعه شبکه گازرسانی بدون وجود گاز ثابت عملا بی فایده است. اما با توجه به مانورهای رسانه ای تیم شیخ الوزرا، توسعه مشابه این شبکه در استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و همچنین در بخش هایی از استان هرمزگان انجام نشده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، حدود 77 درصد از 37 میدان گازی کشف شده در ایران مورد بهره برداری قرار نگرفته است و تمرکز وزارت نفت عمدتاً بر توسعه میدان گازی پارس جنوبی بوده است. چنین مشکلی بدون شک به مقوله عدم تعادل گاز دامن زده است.

بنابراین، اولین دور میز توسعه بخش بالادستی صنعت گاز که سرمایه جذب کرد، چندان مثمر ثمر نبود.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در مجموع در نیمه دوم شهریور 1400 برنامه تولید گاز خام در سراسر کشور حدود 920 میلیون مترمکعب بوده که 834 میلیون مترمکعب آن بوده است. عملیاتی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *