این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره تاثیر الزام تجدید ارزیابی دارایی ها بر فضای بازار گفت: در صورتی که افزایش نرخ سود اتفاق نیفتد می تواند موجی از ورود پول ایجاد کند و بازار را از وضعیت فعلی خارج کند.
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا; بازار سرمایه در ماههای اخیر تحت تاثیر مسائلی مانند جریمه ۲۶ همتی بانکها، نرخ سود و بحث حذف معافیتهای مالیاتی و رقابت با نرخهای سود بالا قرار گرفته و روحیه خوبی نداشت. در این بین بیشتر پول فعالان بازار به سمت صندوق های ثابت رفته و ارزش معاملات نیز کاهش یافته است.
تا اینکه زمزمه های دولت و سازمان برای افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی های هلدینگ ها، بانک ها و بنگاه های مختلف باعث تحرک و واکنش مثبت بازار شد، بنابراین کارشناسان معتقدند با تجدید ارزیابی دارایی ها، بازار می تواند به چرخه صعودی خود بازگردد. در همین رابطه با یکی از کارشناسان بازار سرمایه به گفت وگو نشستیم.
مزارع بزرگ نیازی به ارزیابی مجدد ندارند
سینا راهبر شهلان، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار آنا درباره تجدید ارزیابی اجباری شرکت ها گفت: در این زمینه شرکت ها دو دسته هستند؛ مجموعه ای از شرکت های مشمول ماده 141 و برای خروج از ماده 141 باید دارایی های خود را تجدید ارزیابی و تکلیف قانونی داشته باشند مانند ذوب آهن، ایران خودرو و سایپا و گروه دوم شامل هلدینگ های بزرگی هستند که تعهدی ندارند. ارزیابی مجدد، اما اگر دوباره ارزیابی شوند، حاشیه امنیت رهبران کسب و کار از بین می رود، زیرا آنها باید عملکرد خود را حساب کنند.
وی ادامه داد: مزارع بزرگ دارای یک سری دارایی سودآور هستند و با توجه به اینکه سال هاست سرمایه آنها تغییر نکرده است، این دارایی ها همچنان سود خوبی به همراه دارند، یعنی به لحاظ ریالی آنقدر اهمیت دارند که گاهی اوقات کار را پوشش می دهند. انجام شده. در اقتصاد بنابراین، تجدید ارزیابی دارایی ها می تواند یک نکته مثبت باشد، البته زمانی که مدیران با تجربه مدیریت این هلدینگ ها را بر عهده دارند.
آیا تجدید ارزیابی پولی برای شرکت به همراه دارد؟
رهبر شهلان گفت: وقتی سرمایه یک شرکت به روز و واقعی شد، اعداد افزایش می یابد، یک سری از رهبران معتقدند که تجدید ارزیابی پولی به شرکت وارد نمی کند، که لازم است بگوییم بله، نمی شود. نقدی بیاورید وارد کسب و کار شوید، اما میزان سرمایه ای که کسب و کار دارد با شواهد و ناکارآمدی مدیران مشخص می شود.
این کارشناس بازار سرمایه می افزاید: با توجه به اینکه سرمایه شرکت ها تمدید نشده و با نرخ های 10 تا 15 و بعضاً 20 سال پیش ثبت شده است، نرخ استهلاک موجود صحیح نیست و زمانی که نرخ استهلاک شرکتی مانند پتروشیمی زاگرس درست محاسبه نمی شود، سود غیر واقعی برای آن شرکت است. محاسبه می شود که اگر پتروشیمی زاگرس به روز شود، با قیمت فعلی گاز، نه تنها سودی ندارد، بلکه ضرر دلاری هم دارد.
تأثیر الزام تجدید ارزیابی دارایی ها بر فضای بازار سرمایه
وی درباره تاثیر تجدید ارزیابی اجباری دارایی ها بر فضای بازار سرمایه بیان کرد: اگر افزایش نرخ سود اتفاق نمی افتاد این موضوع می توانست موجی از ورود پول را به وجود بیاورد و بازار را از شرایط فعلی خارج کند اما به دلیل اینکه اعلام نرخ سود بالا دولت با این بخشنامه عملاً شور و نشاطی را که تجدید ارزیابی دارایی ها حتی در کوتاه مدت در بازار ایجاد می کرد، از بین برده است.