آمریکا از اجرای دستور موقت دیوان بین المللی دادگستری مبنی بر عدم تحریم غذا و داروی ایران خودداری کرد.
وی افزود: با توجه به اینکه سیاست های تقنینی، اجرایی و قضایی آمریکا علیه یک کشور مستقل، مؤسسات، بنگاه ها و دارایی های آن غیرقانونی بوده و چندین مفاد عهدنامه وفاداری، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی ایران در ژوئن 1955 را نقض کرده است. در 14 ژوئن 2016 (25 ژوئن 2015) با تقدیم دادخواست به دیوان بین المللی دادگستری، علیه ایالات متحده آمریکا شکایت می کند و اعلام می کند که ایالات متحده با توقیف و مصادره نزدیک به 1.8 میلیارد دلار از توافقنامه اعتماد را نقض کرده است. دارایی های ایران در آمریکا
زهرا ارشادی افزود: دیوان در بهمن ماه ۱۳۹۷ خود را صالح به قضاوت در مورد درخواست جمهوری اسلامی ایران در پرونده «برخی دارایی های ایرانیان» (جمهوری اسلامی ایران علیه ایالات متحده آمریکا) اعلام کرد. جلسات رسیدگی به ماهیت محاکمه از 19 تا 23 سپتامبر 2022 برگزار شد و پرونده در حال حاضر در حال بررسی و رسیدگی است.
وی خاطرنشان کرد: مورد دیگری که به دنبال خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تصمیم غیرقانونی این کشور برای اعمال مجدد و اجرای کامل و حتی اجرای یکسری اقدامات قهری و محدودکننده یکجانبه به طور مستقیم یا غیرمستقیم ایران و ایران است. شرکتها و اتباع بر خلاف آنچه انجام شده است، جمهوری اسلامی ایران را بر آن داشته تا با اتکا به معاهده اجباری 1955، دادخواست دیگری را علیه آمریکا تقدیم دیوان کند.
سفیر و معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک تاکید کرد: آمریکا نه تنها از اجرای دستور موقت دیوان بین المللی دادگستری مبنی بر عدم تحریم غذا و دارو از ایران خودداری می کند، بلکه با اعمال تحریم های جدید نیز خودداری می کند. دور تحریم ها به ویژه در دوران شیوع ویروس کرونا، عمداً تعهد خود را مبنی بر رعایت این مصوبه زیر پا گذاشته است.
زهرا ارشادی گفت: این در حالی است که دیوان در بند 100 دستور خود مجدداً تاکید کرده است که «احکام مربوط به احکام لازمالاجرا لازمالاجرا هستند و در نتیجه برای هر طرف متضرر از اقدامات موقت، تعهدات حقوقی بینالمللی ایجاد میکنند». در هر صورت جمهوری اسلامی ایران بارها به دادگاه عدم رعایت این دستور را از سوی ایالات متحده یادآوری کرده است. ناگفته نماند که تداوم ناکامی آمریکا در اجرای این دستور، مسئولیت بین المللی این دولت را مشخص می کند. لازم به ذکر است که دادگاه ایرادات اولیه مطرح شده توسط ایالات متحده را رد کرده و صلاحیت رسیدگی به این پرونده را نیز تعیین کرده است. در مورد روند پرونده باید بگویم که آمریکا لایحه دفاعیه خود را به دادگاه ارائه کرده و ایران نیز در حال آماده سازی پاسخ خود است که قرار است تا 30 آذر 1391 به دادگاه ارائه شود.
انتهای پیام
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد افزود: در عین حال دیوان در پاسخ به درخواست جمهوری اسلامی ایران دستور موقت صادر کرد و طی آن به اتفاق آرا از آمریکا خواست. حذف کلیه موانع واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی، داروها و تجهیزات پزشکی و همچنین قطعات یدکی، تجهیزات و خدمات مرتبط لازم برای ایمنی هوانوردی داخلی (غیر نظامی) را حذف کنید. همچنین به ایالات متحده دستور داد تا اطمینان حاصل کند که مجوزها و مجوزهای لازم برای رفع این موانع صادر شده و پرداختها و سایر انتقال وجوه بانکی مشمول هیچ گونه محدودیتی در رابطه با کالاها و خدمات فوقالذکر نمیشوند. اما متأسفانه ایالات متحده تاکنون از اجرای دستور دیوان امتناع ورزیده و علاوه بر این، با اعمال دورهای جدید تحریم ها، به ویژه در دوران اپیدمی کرونا، عمداً تعهد خود را مبنی بر اجرای این دستور نقض کرده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، «زهرا ارشادی» سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تشریح دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران در خصوص روند فعالیت دیوان بین المللی دادگستری پرداخت.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: در حال حاضر پرونده هایی در دیوان بین المللی دادگستری داریم. یکی از این موارد با عنوان «داراییهای خاص ایران» به داراییهای مسدود شده نهادها، شرکتها و مقامات دولتی ایرانی در دادگاههای آمریکا مربوط میشود. متأسفانه در نتیجه اقدامات قانونی، اجرایی و قضایی ایالات متحده منطبق با نقض آشکار اصول حقوق بین الملل عمومی که منجر به سلب مصونیت از صلاحیت قضایی و اعدام دولت ایران و برخی نهادهای ایرانی شده است، علیه دولت جمهوری اسلامی ایران، موسسات، شرکت ها و مقامات ایرانی معین شده است. دولت در دادگاه های ایالات متحده شکایت کرد و متعاقباً نزدیک به 1.8 میلیارد دلار از دارایی های ایران، از جمله دارایی های بانک مرکزی، به منظور اجرای احکام مسدود شد.