00:01 – 23 شهریور 1403
روز هشتم شهریور بود که سرانجام پس از وقفه ای چند ماهه بانک مرکزی گزارشی از پرداخت تسهیلات بانک ها و مؤسسات اعتباری (اصل وام به اضافه سود) به کارکنان، مدیران و اعضای هیئت مدیره در سال 1402 منتشر کرد. ق مطابق قانون.
با بررسی اطلاعات مربوط به تسهیلات اعطایی بانک های دولتی به کارکنان، مدیران و اعضای هیأت مدیره بانک های دولتی، مشخص می شود که از مجموع 29 بانک و مؤسسه اعتباری که اطلاعات خود را به بانک مرکزی ارسال کرده اند، حجم کل تسهیلات به 915,983,769 میلیون ریال می رسد.
بر این اساس، بیشترین میزان تسهیلات پرداختی بین بانکها در سال گذشته متعلق به بانک ملت است که به کارکنان خود به ارزش 188 میلیون و 716 هزار و 820 ریال تسهیلات پرداخت کرده و پس از آن بانک سپه با 145 میلیون ریال و بانک ملی با 94 میلیون و 98 هزار و 812 ریال در رتبه بعدی قرار دارد. یک میلیون ریال.
بانک مرکزی همچنین آماری از میزان کل تسهیلات پرداختی یعنی اصل وام به اضافه سود اعطایی به کارکنان، مدیران و اعضای هیأت مدیره بانکها و مؤسسات اعتباری را منتشر کرد که در جدولی به شرح زیر آمده است. نام موسسه اعتباری نور.
بر اساس ماده 2 قانون تسهیلات اعطایی بانک ها به کارکنان، مجموع تسهیلات پرداختی به آنها نباید از 40 برابر سقف تعیین شده در قانون مدیریت کل کشور برای حداقل حقوق یعنی 2 میلیون و 960 هزار تومان یا 7 تجاوز کند. برابر حداقل حقوق و مستمری اضافی. سقف تسهیلات پرداختی خرید مسکن و تعمیر مسکن برای سال 1402 هجری شمسی معادل 550 میلیون تومان است.
نرخ سود تسهیلات بانکی کارکنان باید طبق مصوبه شورای پول و اعتبار باشد و منابع سپرده پسانداز نمیتواند برای وام سرقفلی استفاده شود، بلکه باید از منابع خود مؤسسه اعتباری تأمین شود. میزان تسهیلات ارائه شده به کارکنان شرکت های تابعه، نرخ سود و کارمزد و مدت بازپرداخت.. این امر باید طبق ضوابط تعیین شده انجام شود. تخلف بانک ها از مقررات مستوجب مجازات های انضباطی مندرج در ماه 44 قانون پولی و بانکی کشور است.
اعطای تسهیلات بانکی به کارکنان بانک ها که با واکنش های زیادی همراه بود، از نکات این فهرست است و اطلاعات مربوط به وام های پرداختی به کارکنان بانک مرکزی در این گزارش وجود ندارد.
تسهیلاتی که مصباحی مقدم رئیس شورای حقوقی بانک مرکزی در گفت و گو با یک خبرگزاری گفت: با توجه به مسائل بانکی در کنار سایر مبانی بانکداری اسلامی، این اصل وجود دارد که توزیع تسهیلات باید الزامی باشد. مبتنی بر عدالت باشد
وی ادامه داد: مبنای عدالت در توزیع تسهیلات موضوعی است که به تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی مربوط می شود باید متناسب با ظرفیت تولیدشان تسهیلات اعطا شود. بنابراین اگر بانکی به افراد یا گروه ها تسهیلات می دهد باید عادلانه و متناسب با توان طرف باشد. در مورد وام های قارالحسنه، نیاز و توانایی بازپرداخت باید مبنای توزیع تسهیلات باشد و وام قرالحسنه باید به افراد نیازمند پرداخت شود نه به نیازمندان. البته این وام نیز باید بر اساس اولویت نیازها پرداخت شود.
در همین رابطه برخی از اعضای ای بی اس نیوز نوشتند: یعنی هر کارمندی در بانک می تواند به راحتی برای خود وام بگیرد و ما مردمی که جز خدا دستمان بسته است نمی توانیم از وام و تسهیلات استفاده کنیم. “.
همانطور که یکی از مخاطبان ای بی اس نیوز نوشت: چرا هیچکس در مورد تسهیلات کارکنان بانک مرکزی سوال نمی کند؟
یکی از مخاطبان ای بی اس نیوز نوشت: چرا نظارتی بر بانک ها نیست؟ وام ها با سود کم یا بدون بهره پرداخت می شود، در حالی که گرفتن وام کوچک برای مردم عادی بسیار سخت است.
عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در دولت چهاردهم در واکنش به پرداخت تسهیلات به کارکنان بانک ها در گفت و گو با رسانه ملی توضیح داد: اولاً بانک ها به کارمندان خود تسهیلات قرض الحسنه نمی دهند، نرخ سود دارند. از آنها سود می گیرند و ثانیاً طبق ضوابط و مقرراتی هم می پردازند که سال هاست و این را هم بگوییم که کارمندان زحمتکش بانک بالاخره حقوقی دارند. نمی گوییم از مردم جدا شوند، اما بالاخره از ساعت 6 صبح تا پایان تعطیلات همیشه باید در برف و سرما سر کار باشند و نمی توانند حتی برای مدتی بیکار باشند. دقیقه، آنها باید پشت پیشخوان باشند و کار کنند و ما هم باید از آنها دفاع کنیم.
مجلس به دنبال دعوت از مسئولان بانک مرکزی برای توضیح نحوه پرداخت وام به کارکنان بانک است
همچنین جعفر قدری عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، با اشاره به انتشار لیست تسهیلات پرداختی شبکه بانکی به کارکنان خود گفت: ما و در تلاشند هر چه سریعتر مسئولان بانک مرکزی را برای حضور در کمیسیون اقتصادی مجلس دعوت کنند و در خصوص پرداخت تسهیلات به کارکنان بانک ها شفاف سازی کنند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص عدم انتشار لیست تسهیلات پرداختی کارکنان بانک مرکزی نیز اظهار داشت: همه مواردی که به ما مربوط می شود را از مسئولان بانک مرکزی جویا می شویم و باید منتظر پاسخ و شفاف سازی باشیم. مسئولان بانک مرکزی در این زمینه
پرداخت تسهیلات بانکی که صدای نمایندگان مجلس را درآورد و در همین راستا اخیرا بیش از 40 نماینده مجلس با صدور نامه ای به وزیر اقتصاد و دارایی نسبت به مسائل مختلف اقتصادی از جمله وام های کلان بانک ها به صاحبان آنها هشدار دادند. کارمندان
حال باید منتظر ماند و دید بالاخره بانک مرکزی لیست مزایای پرداختی به کارکنان خود را منتشر خواهد کرد و مجلس نیز پس از دعوت مسئولان بانک مرکزی از شفاف سازی آن قانع خواهد شد.