در کنار بحث زیرساختها و تجهیزات، یکی از مهمترین موضوعات در مورد ساخت شهرکهای جدید، پذیرش آن توسط مردم بر اساس استعداد ایجاد زیرساختها بهویژه بحث تامین آب است. با توجه به سکونت 17.5 میلیون نفر در مجموعه شهری تهران و کرج، آیا شارژ مجدد جمعیت در این استان ها منطقی است؟
به گزارش ای بی اس نیوز، موضوع ساخت 40 شهر و روستای جدید در کشور از سال گذشته مطرح شده است. این برنامه به عنوان یکی از راهکارهای تامین مسکن در دستور کار شرکت عمران شهرهای جدید قرار گرفته است. اولین قدم شناسایی زمین ساختمانی است که باید توسط اداره ملی زمین و مسکن شناسایی و به تایید شورای عالی معماری و شهرسازی برسد. اما به نظر می رسد منابع آبی تهران جوابگوی بار جمعیت جدید نیست.
گفتمان ساخت شهرک های جدید از آنجایی که شهرک های پردیس، پرند، هشتگرد و ایوانکی در اطراف تهران واقع شده اند و حتی تعادلی بین افق جمعیتی پردیس که آب و هوای بهتری نسبت به سه شهر دیگر دارد، از سوی مسئولان تداعی می شود. شهرها و منابع آب او وجود ندارد. گفته می شود این پردیس برای حدود 50000 نفر آب دارد، در حالی که انتظار می رود بیش از 500000 نفر در آینده در آنجا زندگی کنند. در شهر جدید پرند امسال بسیاری از مردم از قطعی های مکرر آب گلایه داشتند.
علیرضا جعفری – مدیرعامل شرکت عمران صداقت حدید ابتدای مهرماه به ای بی اس نیوز گفت: برای تهران سه شهر جدید «خوارزمی»، «فردوس» و «اعتمادیه» می دانیم که طرح خوارزمی و فردوس تهیه شده و در دستور کار شورای برنامه ریزی استان قرار دارد. انشاالله پس از تصویب به شورای عالی شهرسازی و معماری ارسال و عملیات اجرایی آغاز خواهد شد.
تورج کشاورز، کارشناس ارشد منابع آب می گوید: شهرهای بزرگی مانند تهران، اصفهان و شیراز بوده اند. آنها با مشکل تامین آب شرب مواجه هستند اما با توجه به شرایط خشکسالی اخیر و رشد جمعیت، این مشکل هر سال بدتر می شود، هرچند اولویت تامین آب شرب، صنعت و سپس کشاورزی است، اما به دلیل افزایش جمعیت، بهره برداری بیش از حد و خشکسالی، منابع آبی پاسخگو نیست.
تامین و انتقال آب در استان تهران از طریق دو سامانه شرقی و غربی، سامانه شرق شامل سدهای لار، لتیان و ماملو و سامانه غرب شامل سدهای امیرکبیر و طالقان است، اما به نظر می رسد مشکل آب تهران به تدریج به یکی از این سدها تبدیل شده است. چالش های پایتخت این موضوع از اخطارهای بی آبی در تابستان 1401 به راحتی قابل درک است و در نهایت از مشکل کمبود آب در فصل گرما به زحمت فرار می کنیم. اکثر کارشناسان معتقدند باید برنامه ای برای انتقال جمعیت از تهران داشته باشیم تا مقداری از فشار آب بر پایتخت برداشته شود. با این حال، ظاهراً برنامه ها به سمت دیگری پیش می روند.
مشکل کم آبی در شهرهای 17 میلیونی تهران و کرج سال هاست که مطرح می شود اما ظاهراً بدون توجه به هشدارهای کارشناسان، با توجه به این موضوع، شاهد افزایش بار جمعیتی خواهیم بود. ساخت حداقل سه شهر جدید در فاز اول.
سیاست احداث شهرک ها و مستعمرات جدید از اواخر دهه 60 مورد توجه قرار گرفت و در سال 1368 انجمن احداث شهرک های جدید ایجاد شد. اما به دلایلی از جمله کمبود شغل، کمبود امکانات، کمبود منابع آبی و مشکل در رفت و آمد بین شهرهای جدید و مادر شهر، برنامه ها آنطور که باید به اهداف خود نرسیدند. هدف اولیه این بود که تا سال 2015 حدود شش میلیون نفر در شهرهای جدید زندگی کنند، اما اکنون در سال 1401 کمتر از یک میلیون و 200000 نفر در 21 شهر جدید زندگی می کنند.
بر اساس آخرین اخبار، در برخی استانها مانند البرز جانمایی شهرهای اطراف تهران انجام شده و 47 هزار و 343 هکتار زمین برای شهرک سازی و بارگیری شناسایی شده است. ساخت 4 کلنی معادل یک هزار و 715 هکتار به دستگاه های ذیصلاح ابلاغ شده، 8 کلنی در کارگروه ها در دست بررسی و 2 کلنی مخالفت شده است.
انتهای پیام