یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

آب درگیر سه چالش است – ایسنا

امروزه مدیریت و بهره وری انرژی یکی از شاخص های موثر جدید اقتصاد و مدیریت در جهان است. در واقع، استفاده بهینه از منابع آب و انرژی، هنری برتر از قواعد و معادلات اثبات شده اقتصاد است، به طوری که در کشورهای پیشرفته ارتقای بهره وری آب و انرژی به یک اولویت ملی تبدیل شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، محدودیت منابع آبی موجود، افزایش جمعیت و افزایش نیازها و تمایلات انسانی، شهرنشینی را به روند غالب جوامع و انتخاب مسکن مردم تبدیل کرده است. در کنار کارکردهای مثبت شهرنشینی، پیامدهای ناخوشایندی نیز با این پدیده به وجود آمده است که بدرفتاری به ویژه در بخش آب و انرژی یکی از این پیامدها است.
کارشناسان معتقدند شیوه مصرف نمادی از هویت و فرهنگ هر جامعه است و بهره وری و بهینه سازی مصرف قبل از اینکه به عنوان شاخص اقتصادی یا عامل توسعه مطرح شود به عنوان یک فرهنگ در نظر گرفته می شود.

در سال های اخیر کمبود منابع آبی کشور به ویژه آب شرب و سوء مدیریت های پی در پی در این حوزه، مدیران، فعالان، دولتمردان و به تبع آن جمعیت را با چالش های بسیار جدی مواجه کرده است. در عین حال مقوله مدیریت مصرف و تقاضا می تواند راهکاری راهبردی برای برون رفت از این گلوگاه و رفع مشکل کم آبی در کشور باشد.

برخلاف افکار عمومی و البته برخی نهادهای دولتی، مدیریت مصرف آب صرفاً بر عهده مصرف کننده نیست و این مقوله مهم دارای سه مولفه اصلی و به هم پیوسته است «قانون، فناوری، تجهیزات و آموزش که در هر یک از این حوزه ها غایب یا ضعیف بوده است. . این مولفه ها در چالش کنترل مصرف این راه حل را غیر استراتژیک می کند.

خلأ قانونی از نظر حقوقی وضعیتی است که قانونگذار هیچ راه حلی برای آن پیشنهاد نکرده و این وضعیت را پیش بینی نکرده است. در این شرایط است که نمی توان شخص را بر اساس هیچ قانونی محاکمه یا تبرئه کرد.

بررسی تحولات قانونگذاری ایران در حوزه آب نشان می دهد که در طول زمان قوانین جدید به جای حفاظت و صیانت از منابع آب زیرزمینی، در جهت عکس عمل کرده و این منابع را در معرض تخریب قرار داده است. در واقع قوانین قدیمی بیش از قوانین جدید از منابع آب زیرزمینی محافظت و محافظت می کرد، سیاستی که قابل تامل است.

پژوهشکده آب در سال های 1392 و 1393 دو جلد کتاب با عنوان مدیریت منابع آب و قوانین آن را در 6000 صفحه منتشر کرد که تمامی قوانین و دستورالعمل های مربوط به آب در ایران در این کتاب گردآوری شده است، یعنی تعداد زیادی وجود دارد اما وجود دارد. چندین مشکل، اول اینکه قوانین پراکنده هستند و دوم راه های زیادی برای فرار از آنها وجود دارد.

در بحث اقتصاد کلان، آب به عنوان یک بخش اقتصادی در حساب های ملی و در تولید ناخالص داخلی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، آب در اقتصاد کلان کالایی قابل مبادله به حساب می آید. در اقتصاد خرد، آب به عنوان پایه ای برای تجارت و ورودی مورد استفاده در فناوری صنعتی دیده می شود.

در علم اقتصاد، هر منبع کمیاب تر باید مکانیسم قیمت گذاری دقیق تری داشته باشد. قیمت یک منبع کمیاب باید میزان واقعی کمبود آن منبع را منعکس کند. بنابراین روش قیمت گذاری صحیح یک منبع طبیعی نه تنها می تواند ارزش واقعی آن را نشان دهد، بلکه ابزاری برای مصرف بهینه خواهد بود.

تاکید بر مدیریت تقاضا و نقش عوامل اقتصادی آن مانند استفاده از مکانیزم قیمت به عنوان وسیله ای برای صرفه جویی و پوشش هزینه های تولید ضروری به نظر می رسد. شرایط اقلیمی ایجاب می کند که برای بهبود ارزش مصرفی آب، کمبود آب تاثیر بسزایی بر قیمت آب داشته باشد.

طبق آمار رسمی نهادهای اقتصادی، روزانه به هر ایرانی مقدار قابل توجهی یارانه آب تعلق می گیرد. هدف از پرداخت یارانه انرژی در ایران ظاهرا تأمین رفاه شهروندان است، اما عموماً در اغلب موارد دهک های درآمدی بالاتر از یارانه آب بیشتر بهره مند می شوند تا دهک های کم درآمد.

به گفته بسیاری از کارشناسان، قیمت گذاری آب یکی از دلایل اصلی عدم انصاف در توزیع یارانه های دولتی است. متأسفانه این روش قیمت گذاری باعث شده تا مردم برای مصرف بیشتر انگیزه پیدا کنند و به طور خلاصه هر چه مصرف بیشتر شود، یارانه های دولتی بیشتر می شود. در این بین لازم است قوانین جدیدی براساس تعامل و همکاری قوه قضائیه و وزارت نیرو وضع شود و اختیارات بیشتری به وزارت نیرو داده شود تا این وزارتخانه بتواند با بحران آب مبارزه کند.

همچنین قوانین کیفری باید با ضمانت اجرای مؤثر وضع شود تا در صورت تمکین عمدی یا غیرعمدی مسئولان وزارت نیرو در انجام وظایف محاکمه کیفری شوند.

بهره مندی از فناوری های نوین رابطه مستقیم و نزدیکی با کاهش مصرف آب و انرژی دارد. تغییرات تکنولوژیکی و دسترسی به فن آوری های جدید می تواند بر در دسترس بودن یا عرضه آب، تقاضا و مصرف آب تأثیر بگذارد. زیرا پیشرفت‌های تکنولوژیکی در صنعت آب، مانند فناوری نانو در تصفیه، نرم‌کننده‌های آب، سیستم‌های آبیاری مدرن، تجهیزات کاهش مصرف آب خانگی و تکنیک‌های مدیریت آبیاری کامپیوتری (IOT) به کاربران اجازه می‌دهد در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.

در این بین استفاده از تجهیزات مدرن و کارآمد هم برای کاربران و هم برای مصرف کنندگان مهم است. تجهیزات و فناوری های مختلفی وجود دارد که مصرف آب را در بخش خانگی به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. استفاده از این تجهیزات مصرف آب را بین 40 تا 50 درصد در بخش های مختلف کاهش می دهد. 85 درصد مصرف آب شهری برای مصارف خانگی است که با استفاده از تجهیزات کم مصرف می توان میزان مصرف آب را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

با استفاده از تجهیزات کاهش مصرف آب، فشار خروجی و قطر آب تفاوت ظاهری با حالت قبلی ندارد و از آنجایی که حدود 50 درصد هوا با آب مخلوط می شود، کمبود فشار آب از نظر روانی احساس نمی شود. این اقدام علاوه بر کاهش مصرف آب باعث کاهش هزینه ها نیز می شود.

یکی از پر مصرف‌ترین بخش‌های مصرف خانگی، حمام کردن است. شیرهای این قسمت بسته به تکنولوژی مورد استفاده به شیرهای دو محوره، اهرمی و الکترونیکی (چشمی) تقسیم می شوند که توسط لوله یا پین به سر ثابت یا متحرک متصل می شوند.

میزان آبی که از شیرها و دوش ها خارج می شود به عواملی مانند فشار آب، وجود دستگاه های کاهنده آب، استاندارد دوش و مدت زمانی که فرد از آن استفاده کرده است بستگی دارد. اگر تعداد افراد یک خانوار را چهار نفر و متوسط ​​زمان استحمام 10 دقیقه در نظر بگیریم، اگر دوش از نوع معمولی و قدیمی باشد، علاوه بر فاکتورهای فاصله و نزدیکی به بخاری، آب و دیگ بخار و رفتارها و عادات فردی هر کدام به نوبه خود حمام کردن حدود 200 لیتر آب مصرف می کند.

ضمناً تنها با نصب دوش سربار ثابت یا متحرک با خروجی استاندارد و توصیه شده در مبحث 16 مقررات ملی ساختمان، خروجی 20 لیتری آب دوش به 9 لیتر در دقیقه و کل میزان مصرف آب کاهش می یابد. برابر 90 لیتر خواهد بود. این به معنای کاهش تقریباً 50 درصدی حمام برای یک نفر است.

آب درگیر سه چالش است

اصلاح الگوی مصرف در واقع مفهوم نهادینه سازی صحیح و استفاده حداکثری از منابع و ذخایر موجود است که باعث بهبود شاخص های عمر و کاهش هزینه ها می شود و زمینه گسترش و افزایش عدالت را فراهم می کند.

از طرفی مصرف بهینه علاوه بر پیشرفت ناشی از پیشرفت تکنولوژی و طراحی و ساخت لوازم و تجهیزات مطابق با استانداردهای جهانی، فرصت توزیع مناسب منابع و در نتیجه پیشرفت و بهبود را به همراه دارد. در سایر زمینه ها که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. همچنین مصرف بهینه و صرفه جویی مناسب و ارتقای بهره وری مصرف انرژی و پتانسیل های موجود موجب پویایی و رشد بیشتر در بخش های مختلف از جمله اقتصاد کشور می شود.

بنابراین ضرورت و اهمیت اصلاح الگوی مصرف در جامعه و بخش های مختلف بیش از پیش مشهود است. با این توضیحات می توان پذیرفت که آموزش هسته اصلی مدیریت مصرف است، اما بدون حمایت و پیوند دو رکن دیگر (قانون گذاری و بهره مندی از تجهیزات جدید) به تنهایی استراتژیک نخواهد بود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *